Ez a cukkini elkészítésének leglustább, de legízesebb módja

Ha egyszer és mindenkorra leszámolnánk az unalmasan elkészített, íztelen és textúra nélküli cukkinival, elég, ha engedjük, hogy a lustaság vezéreljen minket – ugyanis a zöldség esetében a nemtörődömség és az ízek maximuma egy ponton találkozik. Jöhet egy újabb Napi Tipp?

Egyszerűségében megosztó zöldség a cukkini, ami annyit jelent, hogy vannak, akik épp azért szeretik, mert nem produkál túl erőteljes ízeket, konvencionálisan megbújik minden ételben, míg mások ugyanemiatt megvetik. A most következő cikk ez utóbbi táborhoz szól majd, nekik próbálja megmutatni, hogy igenis a cukkini is adhat nagy ízeket és még nagyobb textúrákat – mindezt ráadásul a lehető leglustább módszerekkel érhetjük el. Következzen ezek közül most egy szuper javallat!

Ez a cukkini elkészítésének leglustább, de legízesebb módja

Vegyünk példát a padlizsánról

Ahhoz, hogy izgalmas, kóstolásra érdemes ízeket és felejthetetlen textúrákat érjünk el egy zöldségben, gyakran extrémebb eljárásokhoz kell folyamodnunk. Magasabb és közvetlenebb hőhöz például, vagy nagyobb mennyiségű zsírhoz.

A cukkini esetében inkább az előzőt érdemes megfontolni (bár a rántott verzió sem elhanyagolható), ugyanis a magas hőfokon elkészített zöldség csodásan karamellizálódik.

Persze továbbra is egy lusta módszerre lesz szükségünk, tehát jobb, ha a tűzhelyet kivesszük a számításból, (viszlát, wok) és a sütő felé kezdünk araszolni. Itt fog ugyanis elkészülni a legízesebb egészben sült cukkini, ami a krémhez szenesre sütött padlizsánok módszerét veszi kölcsön.

Így süssük egészben a cukkinit

Azért kiváló módszer a cukkini egészben sütése, mert a legkevesebb befektetett energiával érhetjük el a legjobb ízeket. A zöldséget mossuk meg, majd szurkáljuk végig egy villával. Közben forrósítsuk fel a sütőnket 200-220 fokra.

Az olajjal és sóval, borssal bedörzsölt cukkinit tegyük tepsire vagy kerámiatálba (a fémmel járunk a legjobban, az adja át a leghatékonyabban a hőt, amitől aranybarna és ropogós lesz a zöldség alja), majd toljuk a sütőbe és hagyjuk magára.

Tényleg nincsen konkrét sütési ideje a cukkininak, ugyanis ez egyrészt múlik a zöldség méretein, másrészt azon is, hogy milyen mértékben szeretnénk karamellizálni és odapörkölni az alapanyagunkat. Egy egyszerű késszúrással ellenőrizhetjük, hogy a belső puha-e már, innentől kezdve pedig rögvest kivehetjük, vagy hagyhatjuk tovább aszalódni a cukkinit.

Mivel a héj benntartja a magas nedvességtartalmú zöldségbelsőből felszabaduló gőzt, a cukkini „húsa” gyorsan megpárolódik. Azokon a helyeken pedig, ahol a nedvesség távozni akar, a kifolyó szaft karamellizálódik majd a forró tepsin, ezáltal csodás, mély ízeket ad a zöldségnek.

Az egészben sült cukkini felhasználása

A kesernyés, karamellizált külső héj és a szinte édeskés, omlósan puha cukkinibelső tökéletes harmóniát alkotnak.

Duójukat felhasználhatjuk egy sor izgalmas receptben. A legegyszerűbb, ha olívaolajjal, fokhagymával és fűszerekkel mártogatóst turmixolunk belőle, de ugyanezzel az eljárással készülhet krémleves is a sült zöldséggel, itt annyi a különbség, hogy a végeredményt hígítani kell.

Salátákba és szendvicsekbe is vághatjuk a mállós, puha, mégis egyben maradó darabokat. Húsos és halas főételek lusta körete lehet, ahogy tésztával és a kedvenc gabonánkkal is vegyíthetjük. Levesekben és szaftos ragukban is jól érzi majd magát.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek várnak rád:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...