Használd fel a nyári cékla zsenge szárát – Sokszínű és ízes „hulladék”

Ha csak egy kicsit is járunk piacra, biztosan találkozhattunk már a nyári céklával, ami a télivel ellentétben bordó szárakra tűzött zöld levelekkel burjánzik. A Napi Tipp most megmutatja, hogyan használhatjuk fel a céklaszárakat.

A cékla sokak fejében egy szigorú, rideg, téli alapanyagként él, amiből csak súlyos leveseket és gyertyafényes ünnepi salátákat lehet készíteni. Pedig van neki nyári arca is, ami zölden burjánzó leveleket és gyönyörű, magenta szárakat is magával hoz a piacra. Ennek a zsenge gyökérnek ráadásul mindhárom része felhasználható – készíthetünk töltött céklalevelet, nyári céklalevest a céklaszárból pedig egy sor különleges finomságot. Nézzük, például mit!

Használd fel a nyári cékla zsenge szárát – Sokszínű és ízes „hulladék”

A párolt céklaszár kiváló köret lesz

Ugyan zsenge a zöldség, így a szára kicsit rostosnak hat, azonban megpárolva kellemesebb textúrát vesz fel. Vágjuk le a gumóról illetve tegyük félre a leveleket, és használjuk fel másra, majd mossuk meg a szárakat és vágjuk egyenlő részekre őket.

Egy kevés olívaolajon, közepes lángon pároljuk a szárakat, hagyjuk, hogy kicsit odakapjanak, karamellizálódjanak.

Kiválóan illik hozzá a karakteres bors és a fokhagyma is, de lehetünk bátrabbak is némi chilivel vagy balzsamecettel. A párolt szárakat kínáljuk sült húsok, grillezett halak mellé, frissen, azon melegében.

Megsavanyítva különleges kamrakiegészítő lesz

A céklából készül egyik kedvenc savanyúságunk, és tekintve, hogy a szár ugyanennek a zöldségnek a része, magában hordozza a gyökér karakteres, „vasas” aromáját és lila színét is. Így a vékony szárakból is készíthetünk savanyút, amit sült húsok, pörköltek, zöldségraguk mellett tálalhatunk.

Készítsünk ecetes felöntőlevet 1:1 arányú vízből és ételecetből, majd fűszerezzük sóval, cukorral és borssal. Forraljuk fel, a céklaszárakat tisztítsuk meg és vágjuk méretre – pakoljuk egy üvegbe őket és ott öntsük nyakon az ecetes folyadékkal. Zárjuk le az üveget és hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd 1-2 napot állni a hűtőben. Itt nagyjából 2-3 fogyasztható marad.

Felaprítva még céklásabbá tesz minden ragut, levest

Mivel a szárak is hordozzák a cékla ízét, felhasználhatjuk őket nyári ételeink még céklásabbá tevésére. Főzzük bele a szárakat leves- és ragualapokba hagymával, répával, egyéb zöldségekkel.

Ahhoz, hogy elveszítse rostos, rágósabb állagát, aprítsuk egészen kicsi kockákra, majd pároljuk teljesen puhára.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hasonlóan őrült, de isteni konyhai ötletek várnak itt:

Címlapról ajánljuk

Drasztikus kenyér- és marhahúsdrágulásra számíthatunk

Az idei búzatermés mindössze egyharmada lett étkezési minőségű, ezért szinte biztos a kenyér és búzaliszt drágulása. Ha mindez nem lenne elég, akkor a marhahúskedvelők is szomorúan ingathatják a fejüket, mert a tavalyihoz képest 70 százalékkal nőtt a vágómarha termelői ára.

Nosalty

A bodza második áldása – Így használd a bogyót, ami...

Szegényebb időkben mindig szomorú állapotba kerül az étkezés. Még akkor is, ha a legtöbb magyar háztartásnak ez maradt a „luxus” (értsd: lassan minden másról lemondtunk, a SZÉP-kártyából is előbb lesz párizsi felvágott, mint párizsi utazás), sokan nem tudnak már az alapoknál többre költeni. Lisztből, olajból és cukorból pedig ritkán sülnek ki különleges, elegáns, neadjisten ünnepi finomságok. Mit tehetünk ilyenkor? A siránkozás helyett érdemes példát venni nagyanyáinkról és az ő nagyanyáikról, akik szűkös időkben a kamrát a természet adta ingyen kincsekkel próbálták valamennyire feltölteni. Ismerjük meg ezeket, tanuljunk együtt a begyűjtésükről, pozitív hatásaikról, felhasználásukról, vigyünk valami különlegeset a konyhánkba és az életünkbe úgy, hogy közben egy fillért sem adunk ki az ízes, laktató, egészséges hozzávalókért.

Lakos Benedek

További cikkek