3 tuti lángosrecept + 5 még tutibb tipp, hogy sikerre vidd a sütést

A lángost tejfölös szájjal falni sokan szeretik, megsütni azonban már jelentősen kevesebben: én ezt abszolút megértem, nekem a legnagyobb halálom az olajban sütés, a fröcskölés, a mindenbe belebújó szag. Talán épp ezért is hihető, ha azt mondom: az alábbi tippekkel tényleg szenvedésmentes lesz a lángossütés. Ha én túléltem, mindenki másnak is gyerekjáték lesz a projekt!

Ugyan egész éves receptről beszélünk a lángos esetében, nyáron mégis jobban felpörög a sajtos-tejfölös kelt tészta szezonja, talán a sok strandra járás miatt. Én a magam részéről már szigorúan megválogatom, hol és milyen körülmények között eszem az olajban sült tésztából – hasonlóan érezhet mindenki más is, aki töltött már el valamelyik balatoni strandon egy-két órát magzatpózban vegetálva egy közel sem ideális körülmények közt kisütött lángos elfogyasztása után. A strandos standokat messziről kerülöm hát, és egyedül csak akkor merek magabiztosan harapni, ha a Lehel piacon – a vászonszatyrokat már telepakolva vásárfiával – kértem egy sajtos-tejfölöst (vagy kapros-túróst), esetleg, ha valaki saját receptje alapján sütött frissen pár korongot.

3 tuti lángosrecept + 5 még tutibb tipp, amelyekkel sikerre viheted a strandételt

Előbbi esetben azért, mert a Lángos centrumban szakavatott kezek sütik szinte minden nap, ki tudja hány éve a könnyed, kívül ropogós, belül foszlós, fokhagymával rendesen megküldött lángosokat. Utóbbi esetben pedig azért, mert megadom mindenkinek a bizalmat, hogy házilag kisütött lepényei nem juttatnak majd kómába. Ha pedig a bizalom nem lenne elég, hát tessék, következzen egy egész cikk arról, hogyan kell odahaza tökéletes lángost sütni, olyat, ami nem tocsog az olajban, ami egyszerre ropogós és puha, ami frissen elfogyasztva nem nehezíti el a gyomrot. Mindezt pedig úgy, hogy közben ne kapjunk sikítófrászt. Jöhet?

Mitől lesz könnyed a lángostészta?

Ahhoz, hogy légies, tényleg könnyű lángost kapjunk a sütés végén, először a tésztát kell alaposan megdolgoznunk. Mint minden kelt tészta esetében, a lángosnál is oda kell figyelnünk a massza begyúrásánál, mert csak pár lépés választja el a foszlós tésztát a kemény rágóstól.

LÁNGOSTIPP: a lángos tésztája magasabb hidratációt igényel, tehát több folyadékot kell használnunk, amitől a massza lágyabb, lazább lesz.

A lángos tésztája magasabb hidratációt igényel

Ezért érdemes géppel kidolgozni a tésztát, hogy az ne ragadjon folyton a kezünkhöz vagy a deszkához, ami csak arra ösztönözne minket, hogy plusz lisztet adjunk a tésztához. Nem kell aggódnunk attól, hogy kezelhetetlenné válik a massza – kelés közben jobban összeáll majd az egész, veszít ragacsosságából, a kézi formázást pedig úgyis olajos kézzel végezzük majd, ami nem ad további lisztet a tésztához, de a ragadást is meggátolja.

Mitől marad légies a lángos tésztája?

A lángos könnyed állagának elsődleges alapja az erős gluténszerkezet: ez tartja majd bent a tésztában az élesztő által termelt légbuborékokat. Az erős szerkezetet elérhetjük azáltal, hogy kenyérlisztet használunk, illetve hogy tényleg alaposan kidolgozzuk a masszát.

Az egyszerű joghurtos lángos receptjéért kattints a képre!

LÁNGOSTIPP: a lángos tésztája akkor készült el, ha már fényes és hólyagos kívülről, és ha nem ragad annyira a dagasztókarhoz. Ezt a szintet nagyjából 8-10 perc dagasztás után érhetjük el.

A dupla kelesztés is a levegős állag érdekében szerepel a receptben: először a teljes tésztát kelesztjük duplájára, majd a kigombócozott és olajba forgatott kis adagokat is. Ha ez utóbbit kihagynánk, a tészta alapból masszívabban kerülne a forró olajba, nem puffadna fel annyira.

Nézd meg videón, hogyan készül a legegyszerűbb joghurtos lángos:

Miket tehetünk a lángos tésztájába?

A klasszikus lángoson kívül készíthetünk extra verziókat is, amelyek különböző plusz hozzávalókat tartalmaznak tésztájukban. Ezt persze nemcsak az extra íz miatt teszik, hanem azért is, mert egyes alapanyagokkal elérhetünk izgalmas állagbeli változásokat is.

A joghurtos lángos például kellemesen fanyarkás, tésztája pedig az összes többinél légiesebb. A burgonyás lángos az extra keményítőtől kívül egészen mélybarnára és ropogósabb állagúra sül, miközben belül olyan puha lesz, mint egy dunyha. Káposztával keverve pedig enyhén édeskés, borstól pikáns lángost kapunk, ami valahogy formabontó, mégis klasszikus.

A puha burgonyás lángos receptjéért kattints a képre!

LÁNGOSTIPP: amennyiben extra hozzávalókat adunk a tésztához, figyeljünk a folyadékmennyiségre, nehogy túl nedves vagy túl száraz legyen a masszánk. A káposztát lesózva nyomkodjuk ki, majd pároljuk szinte szárazra, a joghurtot ne vigyük túlzásba, a burgonya mellett pedig használjunk tejet/vizet is.

Így nem lesz rémálom az olajban sütés

Nekem tényleg az olajban sütés a gyenge pontom a konyhában, így, amikor csak lehet, messziről elkerülöm. Persze lángost egyszerűen lehetetlen máshogy készíteni (még ha az airfryer nagyon próbálkozik meggyőzni minket ennek az ellenkezőjéről), így ilyenkor összeszorított foggal, no meg persze egy sor ügyes konyhai furfanggal próbálom átvészelni a folyamatot.

Egyszerre érdemes mindig csak egy lángost sütni
  • Az olajban sütés előtt pakoljunk el, valamint minden szükséges eszközt készítsünk elő. Legyen rend, ne boruljon semmi, így is lesz elég bajunk a fröcsögő olajjal.
  • Mire a lángos másodszor is megkel, már álljon minden készen: az olaj legyen forró, a papírtörlős tálca álljon a fazék mellett. Ellenkező esetben túl fog kelni a masszánk, ami rontja a kisült foszlós állag esélyeit.

LÁNGOSTIPP: a tésztagombócokat olajos kézzel formázzuk meg, közvetlenül a sütőedény fölött. Addig nyújtsuk, míg szinte át nem látunk rajta, az olajban úgyis felpuffad majd. Az sem a világ vége, ha kilyukad a tészta.

  • Ha felpuffadna a forró olajba engedett tészta közepe, nyomjuk vissza csipesszel vagy szűrőkanállal, különben nyers marad a lángosunk belseje.
  • Egyszerre csak egy lángost süssünk, így biztosan mindegyik tökéletes lesz. Maximum akkor engedjünk többet az olajba, ha kisméretű, tenyérnyi tésztákat sütünk.
  • A sütést csak akkor kezdjük meg, ha már minden és mindenki készen áll az evésre. A lángos frissen a legfinomabb!

Nézd meg videón, hogyan készül a legpuhább burgonyás lángos:

Tippek a házi lángos tálalásához

Ha a kisült lángosunk isteni lett, megérdemeljük, mert megdolgoztunk érte. Ne rontsuk hát el az élményt a tálaláskor azzal, hogy silány minőségű tejtermékeket kenünk-szórunk a tésztára. Használjunk zsíros tejfölt és ne hígítsuk vízzel, ahogy a sajt is legyen frissen reszelt. Bármilyen zsírosabb, félkemény fajta megteszi, bátran kísérletezzünk a különböző ízekkel.

LÁNGOSTIPP: készítsünk házi fokhagymapasztát az ízesítéshez: aprítógépben dolgozzunk tetszőlegesen rusztikusra vagy simára fokhagymát, olajat és kevés vizet, majd még melegen ecseteljük rá a kisült lángosokra.

Nézd meg videón a házias káposztás lángos elkészítését:

A legfinomabb házilángos-recepteket itt találod:

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass további hasznos konyhai tippekről és ötletekről itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek