Sokan még felnőttként sem tudtak vele barátságot kötni, pedig az egyik legértékesebb zöldlevelesünk a spenót. Számtalan egészségügyi előnye közül mi most a kollagéntermelést segítő hatását és ízületvédő szerepét emelnénk ki, amivel ráadásul az időskori fájdalmakat is megelőzhetjük!

A spenót egy igazi superfood, aminek fogyasztása számtalan egészségügyi előnnyel jár.
A spenót remek C-vitamin-forrás, ami nélkül a kollagénszintézis meg sem történhetne. A kollagén egy olyan fehérje, ami az ízületek rugalmasságáért és erősségéért felel.
Emellett is megéri rendszeresen spenótot fogyasztani, mert:
- K-vitamin tartalmával hozzájárul a csontok egészségéhez, és csökkenti az esetleges gyulladásokat;
- antioxidánsokban is gazdag, például luteint és zeaxantint tartalmaz, így felveszi a káros szabadgyökök ellen a harcot;
- aminosavakat és ásványi anyagokat is biztosít fogyasztása, melyek szintén részt vesznek a kollagéntermelésben;
- rostokban is bővelkedik, ezzel segítve az emésztést.
- ezek a tápanyagok pedig megelőzik a porc idő előtti kopását is
Receptajánló:
Mit készítsünk a spenótból?
Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is. Ha friss, leveles formájában használjuk fel, az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan, többször mossuk meg a zöldségleveleket, így elkerülhetjük, hogy az ételünkbe homokszemcsék kerüljenek. A legbiztosabb, ha egy salátacentrifugát is bevetünk.
Párolása könnyű mutatványnak tűnhet, azonban több hibát is véthetünk: érdemes semleges ízű zsiradékot használni, például napraforgóolajat.
Pároljuk alacsony lángon, és kevergessük folyamatosan, mivel könnyedén oda tud kapni. A spenót 91%-a víz, így semmiképp se rakjunk rá fedőt, mert túl vizes és íztelen lesz a végeredmény. Fűszerezni a párolás legvégén érdemes, így intenzívebben érezhető lesz a rászórt só és bors.
Többségében főzelék készül a parajból, de ennél jóval izgalmasabb ételeket is feldobhatunk vele.
Jól áll egy isteni lasagne-betétnek, salátának, turmixnak, gnocchinak, sós palacsintának, pesztónak, de akár spenótcurryt is varázsolhatunk belőle. Nagyon jól párosítható sajtokkal (például kecskesajttal vagy fetával), csicseriborsóval, paradicsommal, brokkolival.
Cikkek, neked: