Ez a zöldség segíti a kollagéntermelést, és még az ízületeknek is jót tesz

Nagyon zöld, sokféleképp a tányérra kerülhet, és gyerekként nem tartozik a kedvenceink közé. Ez a zöldség nem más, mint a ...

Sokan még felnőttként sem tudtak vele barátságot kötni, pedig az egyik legértékesebb zöldlevelesünk a spenót. Számtalan egészségügyi előnye közül mi most a kollagéntermelést segítő hatását és ízületvédő szerepét emelnénk ki, amivel ráadásul az időskori fájdalmakat is megelőzhetjük!

Zöldségek ládában
Ez a zöldség segíti a kollagéntermelést, és még az ízületeknek is jót tesz

A spenót egy igazi superfood, aminek fogyasztása számtalan egészségügyi előnnyel jár.

A spenót remek C-vitamin-forrás, ami nélkül a kollagénszintézis meg sem történhetne. A kollagén egy olyan fehérje, ami az ízületek rugalmasságáért és erősségéért felel.

Emellett is megéri rendszeresen spenótot fogyasztani, mert:

  • K-vitamin tartalmával hozzájárul a csontok egészségéhez, és csökkenti az esetleges gyulladásokat;
  • antioxidánsokban is gazdag, például luteint és zeaxantint tartalmaz, így felveszi a káros szabadgyökök ellen a harcot;
  • aminosavakat és ásványi anyagokat is biztosít fogyasztása, melyek szintén részt vesznek a kollagéntermelésben;
  • rostokban is bővelkedik, ezzel segítve az emésztést.
  • ezek a tápanyagok pedig megelőzik a porc idő előtti kopását is

Receptajánló:

Mit készítsünk a spenótból?

Fogyaszthatjuk hidegen és melegen is. Ha friss, leveles formájában használjuk fel, az első és legfontosabb lépés, hogy alaposan, többször mossuk meg a zöldségleveleket, így elkerülhetjük, hogy az ételünkbe homokszemcsék kerüljenek. A legbiztosabb, ha egy salátacentrifugát is bevetünk.

Párolása könnyű mutatványnak tűnhet, azonban több hibát is véthetünk: érdemes semleges ízű zsiradékot használni, például napraforgóolajat.

Pároljuk alacsony lángon, és kevergessük folyamatosan, mivel könnyedén oda tud kapni. A spenót 91%-a víz, így semmiképp se rakjunk rá fedőt, mert túl vizes és íztelen lesz a végeredmény. Fűszerezni a párolás legvégén érdemes, így intenzívebben érezhető lesz a rászórt só és bors.

Többségében főzelék készül a parajból, de ennél jóval izgalmasabb ételeket is feldobhatunk vele.

Jól áll egy isteni lasagne-betétneksalátánakturmixnakgnocchinak, sós palacsintának, pesztónak, de akár spenótcurryt is varázsolhatunk belőle. Nagyon jól párosítható sajtokkal (például kecskesajttal vagy fetával), csicseriborsóval, paradicsommal, brokkolival.

Forrásunk volt.


Cikkek, neked:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek