Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Elszomorító dolgok derültek ki a himalájai sóról

A mutatós és drágább rózsaszín sóról sokan hiszik azt, hogy egészségesebb, mint jódozott, asztali rokona. Íme a szomorú igazság.  
A sófogyasztás az elmúlt években igencsak kiemelt téma volt a magyarok körében. Alapvetően egy olyan nemzet vagyunk, aki mindent IS szeret egy kicsit megsózni, rengetegen már az első  falat előtt megszórjuk az ételt, és a sütemények többségébe is rakunk egy csipettel az édes íz kiteljesedésének érdekében.
A túlzott sófogyasztás azonban a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka, aki pedig eddig abban reménykedett, hogy a drágább és színesebb himalájai használatától majd egészségesebb lesz, sajnos nagyot tévedett. 
 
 
Az Index.hu – Ma is tanultam valamit rovatában legutóbb a himalájai sót leplezték le az írók, a cikkből pedig kiderül, az egzotikus hangzású ásványi anyag se nem egzotikus, se nem egészséges, szimplán csak rózsaszín. 
 

Nem is himalájai

A rózsaszín, nagyszemű, kristályos anyag valójában nem a Himalájából származik, hanem a 300 kilométerrel odébb fekvő pakisztáni Khewra sóbányából, amit a legendák szerint Nagy Sándor fedezett fel.
 
Bár valóban több ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér só, a 98 %-os nátrium-klorid-tartalom miatt csupán elenyésző, 2%-nyi extra jótékony ásványi anyag található meg benne, a kis mennyiségű fogyasztás miatt viszont ezek az ásványi anyagok nem igazán képesek befolyásolni az élettani hatásokat. 
 
 
Ahogy az Index.hu cikkéből kiderül, a himalájai só csak kis mértékben csökkenti a nátriumbevitelt, és bár egy kanál konyhasóban több nátrium van, mint egy kanál himalájaiban, utóbbitól is simán fel tud menni bárki vérnyomása. 
 
Ha még ez sem lenne elég, a fehér, asztali sóval szemben a himalájai sóban nincsen jód, ami éppen csak azért kár, mert a szervezetünknek folyamatosan szüksége van jódra feltéve, hogy nincsenek pajzsmirigyproblémáink. 
 
Összességében tehát a rózsaszín himalájai só bár szebb és mutatósabb, mint a sima fehér só, de drágább is, jótékony hatásai pedig sajnos elenyészőek. 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!