Elszomorító dolgok derültek ki a himalájai sóról

A mutatós és drágább rózsaszín sóról sokan hiszik azt, hogy egészségesebb, mint jódozott, asztali rokona. Íme a szomorú igazság.  

A sófogyasztás az elmúlt években igencsak kiemelt téma volt a magyarok körében. Alapvetően egy olyan nemzet vagyunk, aki mindent IS szeret egy kicsit megsózni, rengetegen már az első falat előtt megszórjuk az ételt, és a sütemények többségébe is rakunk egy csipettel az édes íz kiteljesedésének érdekében.A túlzott sófogyasztás azonban a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka, aki pedig eddig abban reménykedett, hogy a drágább és színesebb himalájai használatától majd egészségesebb lesz, sajnos nagyot tévedett.

Az Index.hu - Ma is tanultam valamit rovatában legutóbb a himalájai sót leplezték le az írók, a cikkből pedig kiderül, az egzotikus hangzású ásványi anyag se nem egzotikus, se nem egészséges, szimplán csak rózsaszín.

Nem is himalájai

A rózsaszín, nagyszemű, kristályos anyag valójában nem a Himalájából származik, hanem a 300 kilométerrel odébb fekvő pakisztáni Khewra sóbányából, amit a legendák szerint Nagy Sándor fedezett fel.

Bár valóban több ásványi anyagot tartalmaz, mint a fehér só, a 98 %-os nátrium-klorid-tartalom miatt csupán elenyésző, 2%-nyi extra jótékony ásványi anyag található meg benne, a kis mennyiségű fogyasztás miatt viszont ezek az ásványi anyagok nem igazán képesek befolyásolni az élettani hatásokat.

Ahogy az Index.hu cikkéből kiderül, a himalájai só csak kis mértékben csökkenti a nátriumbevitelt, és bár egy kanál konyhasóban több nátrium van, mint egy kanál himalájaiban, utóbbitól is simán fel tud menni bárki vérnyomása.

Ha még ez sem lenne elég, a fehér, asztali sóval szemben a himalájai sóban nincsen jód, ami éppen csak azért kár, mert a szervezetünknek folyamatosan szüksége van jódra feltéve, hogy nincsenek pajzsmirigyproblémáink.

Összességében tehát a rózsaszín himalájai só bár szebb és mutatósabb, mint a sima fehér só, de drágább is, jótékony hatásai pedig sajnos elenyészőek.

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek