Így kerüld el, hogy véres legyen a rántott csirkecombod

Csirkecombot rántani nem egyszerű dolog, az összképet sokszor elrontja, hogy a húsból sütés közben egy kis vér fakad ki. Megelőzhető? Igen! 

Ha sütöttél már valaha csirkecombot olajban, valószínűleg veled is előfordult legalább egyszer, hogy a comb kicsit véres volt vagy maradt, illetve piros lé szivárgott ki belőle sütés közben. Azért, hogy ez ne forduljon elő, szerencsére könnyű megoldásunk van.

Mi sül ki belőle?

A hús vörös színéért többek között a mioglobin nevű, a gerincesek izomszövetében megtalálható oxigénkötő fehérje felel. A mioglobin mennyisége például egy csirke esetében sok mindentől függhet, kortól, fajtától, nemtől, étrendtől vagy mozgástól egyaránt, az idősebb állatokban több található ebből a típusú fehérjéből.

Amikor egy húsüzemben csirkét dolgoznak fel, az állatokból lecsapolják a vér nagy részét, az izomszövetekben pedig csak egy nagyon kevés vér marad, ám a hús sütése közben ez a kis vér lehet az, ami kioldódik, ezzel nyomot hagyva a kész ételen.

Mi a megoldás?

A Livestrong.com életmód magazin szerint az egyik megoldás erre a problémára az, ha sütés előtt sós vízbe áztatod a húst. Ez a módszer nem csak arra jó, hogy a húsból távozzék a maradék vér, de arra is, hogy az étel a sütés folyamán még ízletesebb, puhább és szaftosabb legyen.

Az amerikai magazin szerint a húst jóval hamarabb kell előkészíteni, mint hogy megsütnénk: 1 liter vízbe keverjünk három evőkanálnyi sót, és egy üvegtálba vagy fémtálba öntve a vizet fektessük le a csirkét. A léhez ízlés szerint adhatunk fűszereket, cukrot vagy akár mézet is, ha ízesebbé szeretnénk tenni a húst, a lényeg, hogy az előkészített ételt lefedve tegyük vissza a hűtőbe, és két napig hagyjuk állni, ez alatt az idő alatt fog kioldódni belőle minden olyan anyag, ami nem kell a sütéshez.

Sütésnél is figyeljünk!

Ha biztosra akarunk menni, akkor nemcsak az előkészítésnél figyelünk majd oda, de a sütésnél is. Rántott csirkecomb esetében a panírozást követően a combokat úgy rakjuk a közepes lángon hevített serpenyőbe, hogy a csontosabb oldala legyen felül, a húsosabb pedig alul. A sütés közben ugyan előfordulhat, hogy egy kis vér vagy véres lé kijön a húsból, fordításnál azonban ezeknek a maradékoknak le kell jönniük. Fontos, hogy a vastagabb húst közepes (inkább alacsonyabb, mint magasabb) lángon, pár percig lefedve süssük, így tud majd jól átpuhulni a vastagabb comb.

Tegyünk próbát, jól átsült-e a hús. Vegyük ki a serpenyőből, majd a vastagabb résznél a csont felé haladva szúrjunk be egy villát. Ha a combból rózsaszínes lé folyik ki, a csont mentén valószínűleg még nem sült át rendesen a hús, ilyenkor érdemes visszatennünk még pár percre a serpenyőbe.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek