Így kerüld el, hogy véres legyen a rántott csirkecombod

Csirkecombot rántani nem egyszerű dolog, az összképet sokszor elrontja, hogy a húsból sütés közben egy kis vér fakad ki. Megelőzhető? Igen! 

Ha sütöttél már valaha csirkecombot olajban, valószínűleg veled is előfordult legalább egyszer, hogy a comb kicsit véres volt vagy maradt, illetve piros lé szivárgott ki belőle sütés közben. Azért, hogy ez ne forduljon elő, szerencsére könnyű megoldásunk van.

Mi sül ki belőle?

A hús vörös színéért többek között a mioglobin nevű, a gerincesek izomszövetében megtalálható oxigénkötő fehérje felel. A mioglobin mennyisége például egy csirke esetében sok mindentől függhet, kortól, fajtától, nemtől, étrendtől vagy mozgástól egyaránt, az idősebb állatokban több található ebből a típusú fehérjéből.

Amikor egy húsüzemben csirkét dolgoznak fel, az állatokból lecsapolják a vér nagy részét, az izomszövetekben pedig csak egy nagyon kevés vér marad, ám a hús sütése közben ez a kis vér lehet az, ami kioldódik, ezzel nyomot hagyva a kész ételen.

Mi a megoldás?

A Livestrong.com életmód magazin szerint az egyik megoldás erre a problémára az, ha sütés előtt sós vízbe áztatod a húst. Ez a módszer nem csak arra jó, hogy a húsból távozzék a maradék vér, de arra is, hogy az étel a sütés folyamán még ízletesebb, puhább és szaftosabb legyen.

KFC sült csirke

Állítólag ez a titkos KFC recept. Hogy így van-e, azt tesztelje le mindenki maga, de az tuti, hogy oltári finom!

Az amerikai magazin szerint a húst jóval hamarabb kell előkészíteni, mint hogy megsütnénk: 1 liter vízbe keverjünk három evőkanálnyi sót, és egy üvegtálba vagy fémtálba öntve a vizet fektessük le a csirkét. A léhez ízlés szerint adhatunk fűszereket, cukrot vagy akár mézet is, ha ízesebbé szeretnénk tenni a húst, a lényeg, hogy az előkészített ételt lefedve tegyük vissza a hűtőbe, és két napig hagyjuk állni, ez alatt az idő alatt fog kioldódni belőle minden olyan anyag, ami nem kell a sütéshez.

Sütésnél is figyeljünk!

Ha biztosra akarunk menni, akkor nemcsak az előkészítésnél figyelünk majd oda, de a sütésnél is. Rántott csirkecomb esetében a panírozást követően a combokat úgy rakjuk a közepes lángon hevített serpenyőbe, hogy a csontosabb oldala legyen felül, a húsosabb pedig alul. A sütés közben ugyan előfordulhat, hogy egy kis vér vagy véres lé kijön a húsból, fordításnál azonban ezeknek a maradékoknak le kell jönniük. Fontos, hogy a vastagabb húst közepes (inkább alacsonyabb, mint magasabb) lángon, pár percig lefedve süssük, így tud majd jól átpuhulni a vastagabb comb.

Tegyünk próbát, jól átsült-e a hús. Vegyük ki a serpenyőből, majd a vastagabb résznél a csont felé haladva szúrjunk be egy villát. Ha a combból rózsaszínes lé folyik ki, a csont mentén valószínűleg még nem sült át rendesen a hús, ilyenkor érdemes visszatennünk még pár percre a serpenyőbe.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...