4 élelmiszer, amit penészesen is megehetsz, és 6, amit azonnal dobj ki!

Néhány étel simán fogyasztható akkor is, ha van rajta egy kis penész, más élelmiszereket viszont jobb azonnal kidobni, ha megjelenik rajta a jellegzetes, bosszantó zöld réteg.

Az élelmiszereken megjelenő penész a legtöbb esetben azt jelenti, hogy ételünk romlásnak indult. Bár a penész konstatálásakor sokan azonnal a kuka felé veszik az irányt, érdemes utánajárni, valóban ehetetlen-e az étel. Mutatunk 4 élelmiszert, amiről ha eltávolítod a penészt, még bátran megeheted, és lesz 6 olyan étel is, amit sajnos tényleg ki kell dobni a kukába, ha megjelenik rajta az a bizonyos kékeszöld réteg.

1. Kemény sajtok

A sajtok esetében talán senki sem lepődik meg nagyon, nem mindegy azonban, milyen sajtokat lehet penészesen is fogyasztani. (Vagy hogy milyen penészről van szó.)

Ha véletlenül megmarad egy darab kemény sajt (pl.: parmezán) a hűtőben, és lesz rajta egy kicsi penészfolt, akkor egy nála nagyobb körben, tehát az ép félből is kivágva kapjuk le a romlott részt, a maradékot pedig fogyasszuk el nyugalommal. Egy dologra figyeljünk oda: a kés csak az ép résszel érintkezzen, ne kenjük át vele a penészt!

2. Száraz szalámi

Általában a megkezdett végén bukkan fel a penész, ezt vágd le, és a többi mehet pizzára, szendvicsbe, bárhova. Az ilyen módon tartósított húsoknál, kolbászoknál, szalámiknál előfordul, hogy időről időre picit penészesek lesznek, de ettől tényleg nem kell azonnal megijedni tőlük, csak ahogy a sajtnál, itt is figyeljünk oda arra, hogy a kés vágás közben ne érintkezzen a penészes résszel.

3. Roppanós, feszes héjú gyümölcsök

Az almán vagy körtén, de még a puhább barackon megjelenő penészfoltocskákat is kivághatjuk az ép részből kiindulva, a sajthoz hasonlóan – csak ne érintsük és ne keveredjen a még ehető rész vele.

4. Roppanós, feszes héjú zöldségek

Ezek még kevesebb nedvességtartalommal (más néven átvivőbázissal) bírnak, mint az előzőekben említett gyümölcsök, tehát ha megszabadulunk az érintett résztől, a többit felhasználhatjuk - például a répa, retek, krumpli, kaliforniai paprika vagy káposztafélék esetében.

Ételek, amiket TILOS megenni penészesen

1. Tejtermékek

Amennyiben a kemény, de szeletelt vagy lereszelt sajtjaid lesznek penészesek, sajnos azoktól is meg kell szabadulnod csak úgy, mint a krémsajtoktól, joghurttól, kefirtől, tejföltől, vajtól vagy túrótól.

2. Magvak, hüvelyes termések

Bár azt hihetnénk, az alapvetően száraz magvak nem penészednek könnyen, ezek az élelmiszerek nincsenek tartósítószerekkel kezelve, így ha megjelennek rajta a gombák, már egészen biztos, hogy nem alkalmasak fogyasztásra.

3. Pékáruk

A pékárut se próbáld megmenteni, a tárolózsákban, papírban könnyen elszaporodik a penész, amit még nem is láthatsz, de ha beleszagolsz, már érzed.

4. Felvágottak, löncshús

A magas nedvességtartalommal bíró felvágottak, párizsik, sonkák penészesedést követően fogyaszthatatlanokká válnak.

5. Lekvárok, dzsemek

Az elmúlt években sok vita témája volt az, fogyasztható-e a penészes lekvár, ha lekanalazzuk róla a penészes részt. A NÉBIH egyik nemrég megjelent álláspontja egyértelműen kimondja, hogy a penészes lekvárt nem szabad megenni. Bár különböző penészfajták léteznek, és egy részük ártalmatlan (még az élelmiszergyártásnál is felhasználják őket), mások hosszabb fogyasztás után rákkeltőek lehetnek, fejlődési rendellenességet, a megbetegített szervezet ellenálló képességének csökkenését okozhatják, az idegrendszert károsíthatják, valamint egyéb tüneteket is okozhatnak.

6. Puha zöldségek és gyümölcsök

Ha a roppanós, feszes héjú gyümölcsök és zöldségek héjáról levágod a penészfoltot, simán megeheted őket. Ugyanez nem igaz a paradicsomra, uborkára vagy málnára, de a narancsra, mandarinra és citromra sem, ezekben az ételekben ugyanis nem csak a külső héj lehet penészes.

Ha valamiben nem vagy biztos, hogy még fogyasztható-e vagy sem, és nincs senki, aki a segítségedre lenne a dolog eldöntésében, akkor ne kockáztass, inkább mondj le róla – dobd ki vagy komposztáld, nehogy rosszul legyél tőle, vagy ételmérgezést kapj!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!