A legegyszerűbb luxus: süsd meg egyben a camembert-t

Megunhatatlan igazság, hogy olvasztott sajttal minden sokkal finomabb. És ha már itt tartunk, miért ne lehetne a fogás maga egy egészben sült sajt? Például camembert.

Az egyben sült camembert lesz az új kedvenc előételünk, ez garantált. Hiszen ha valami ennyire egyszerű és mellette mégis úgy néz ki, mintha egy előkelő étteremben szolgálták volna fel nekünk, akkor biztosan érdemes kipróbálnunk. Elkészítése nem is lehetne könnyebb, próbáljuk ki az egyben sült camembert-t.

Egyben sült camembert, a legegyszerűbb luxus

Milyen sajtot vegyünk?

Egyre több boltban kapható már egész guriga camembert sajt, és ez kiváló lehetőséget nyújt számunkra, hogy megsüssük. Mivel a sajtnak viszonylag vastag a jól ismert, penészes héja, ezért a szinte teljesen folyósra olvadó belseje nem folyik szét.

Ebben az is segíthet, ha olyan camembert-t választunk, ami fadobozba van csomagolva. Ez elsőre nagyon urizáló döntésnek tűnhet, azonban a francia hagyományoknak megfelelően a legtöbb minőségi sajtot amúgy is ilyen formákban küldik a boltokba.

Vagyis, ha dobozos sajtot veszünk, két dologban biztosak lehetünk: hogy minőségi termékhez jutunk, és hogy könnyedén megsüthetjük majd.

Hogyan süssük?

Abban az esetben, ha nem találtunk fadobozos sajtot, keressünk otthon egy kis tálat vagy más edényt, ami egyrészt hőálló, másrészt körülbelül akkora, mint a korongunk. Ebben fogjuk elkészíteni.

Késsel vagdossuk be a camembert tetejét, hogy könnyebben megsüljön. Akár az egész felső héjat is levághatjuk, ekkor csupaszon hagyjuk a belsejét és sokkal krémesebbre olvad.

Öntsünk rá pár csepp olajat, sózzuk és borsozzuk, majd szúrjunk bele néhány szál rozmaringot vagy kakukkfüvet. Akár kis gerezd fokhagymákkal is tűzdelhetjük.

A fadobozban vagy a kiválasztott sütőtálban tegyük 180℃-ra előmelegített sütőbe, 12-15 perc erejéig. Figyeljük pontosan az időt, mert ha túl sokáig bent hagyjuk, meglepő módon nem krémesebb, hanem újra szilárd lesz.

Ne aggódjunk, doboz nélkül sem fog szétfolyni a meleg sütőben, elég vastag a héja, hogy egyben tartsa. Maximum a tálalásnál, mártogatásnál okozhat majd problémát, de az sem a világvége, ha a tálba folyik.

Kiváló előétel lehet, mivel nagyon elegáns és egyszerre akár többen is mártogathatnak belőle. A sajt ugyanis így felszolgálva a legjobb: pirítóssal, zöldségekkel tunkolhatjuk. Mindenképpen a sütőből frissen kivéve tálaljuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


A legfinomabb előételek:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek