Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rosszul lettél edzés közben, de ciki félbehagyni? Edzőnk tanácsai, hogy mi ilyenkor a teendő

Előfordult már veled is, hogy edzés közben hirtelen rosszul lettél, de ennek ellenére folytattad az edzést, ameddig csak bírtad? Edzőnk tanácsai, hogy mi ilyenkor a teendő.

Edzés közben is törhet ránk rosszullét, aminek számos oka lehet. Előfordulhat olyan állapot, amikor már nem szabad tovább terhelni a tested, de az is előfordulhat, hogy csak egy kis pihenőre van szükséged, és utána – kisebb módosításokkal ugyan – , de mehet tovább az edzés. Ez elsősorban attól függ, hogy mi okozta a rosszullétet.

1. Izomgyengeség

Természetes és a fejlődésben is kulcsfontosságú, hogy az ember elfáradjon edzés közben, az azonban kevésbé hasznos, ha az edzés után kimerültnek és gyengének érzed magad. Egy kiadós mozgás után az a normális, ha fáradtnak ugyan, de élénknek és energikusnak érzed magad. Amennyiben nem ezt tapasztalod szinte biztos, hogy valamit nem jól csinálsz. A leggyakoribb ok a túl kevés vagy éppen a túl sok étel fogyasztása edzés előtt.

Amennyiben keveset eszel a vércukrod le fog esni az edzés kellős közepén, aminek az gyengeség is egy meghatározó tünete lehet.

Amennyiben túl sokat ettél, és ezért érzed gyengének magad, elég csak csökkenteni az edzés intenzitásán. Ilyenkor ugyanis sok vér áramlik a gyomrodhoz, ezért a többi szerved vérellátása romlani fog. Nem is csoda,hogy gyengébbnek érzed magad.

A harmadik, szintén gyakori ok a rossz edzésmódszer, a túl intenzív tréning vagy a fokozatosság hiánya. Ebben az esetben egyszerűen változtatni kell az edzésterven, és érdemes pulzuskontrollal folytatni az edzéseket, így könnyebben elkerülhető, hogy túlterheld magad. 

A fentiek mellett okozhat izomgyengeséget a vitamin-, a magnézium-, a vas-, és az alváshiány is.

2. Ízületi- vagy derékfájdalmak

Az ízületek edzés közben két okból fájdulhatnak meg: az egyik, hogy rossz maga a gyakorlat, illetve a gyakorlat kivitelezése helytelen, a másik pedig hogy valamilyen komolyabb degeneratív betegség húzódik a háttérben. Bármi is okozza a bajt, ilyen fájdalom esetén azonnal abba kell hagyni a gyakorlatot és az edző segítségét kell kérni, aki kijavítja a helytelen tartást vagy a rossz mozdulatot. Amennyiben utána is érzel fájdalmat, azonnal hagyd abba azt a gyakorlatot és mindenképpen keress fel egy szakorvost, mielőtt súlyosabb lesz a probléma.

3. Menstruációval járó fájdalmak és kellemetlenségek

A menstruációs ciklus második felében, tehát az ovuláció után a szervezetben fokozatosan megnő a progeszteron és az ösztrogén mennyisége, egészen a menstruációig. Ilyenkor megnő a testhőmérséklet és a szervezet jobban visszatartja a vizet is. A nyugalmi- és a terhelési pulzus is megnőhet a megszokotthoz képest. Különösen igaz ez nyáron, amikor egyébként is magas a külső hőmérséklet. Ehhez még hozzákapcsolódhatnak a premenstruációs tünetek is: a hasfal és a mellek feszülése, a vérnyomás ingadozás, az ingerlékenység, a falánkság, a koncentrálóképesség csökkenése és a rossz közérzet is. Majd a fájdalmas görcsökkel és az erős vérzéssel is meg kell küzdeni, a menzesz első napjaiban. Amennyiben a görcsök kibírhatók, és tudsz mellette egy kicsit mozogni, mindenképpen érdemes felhúzni a sportcipődet.

A rendszeres, állóképességet igénylő sportok ugyanis minden fájdalom ellenére, kimondottan jó hatással vannak a szervezetre, hiszen javítják az izmok oxigénellátását, serkentik a vérkeringést, és így a görcsöket is csökkentik, ráadásul ezeket a sportokat a menzesz előtti időszakban a nők jobban is bírják, terhelhetőbbé válnak a jobb glikogénfelhasználás és zsírmobilizáció miatt. Ilyenkor tehát közepes intenzitású, zsírégető edzések nyugodtan végezhetők, de a nagyobb intenzitású tréningeket a menzesz alatt azért jobb elkerülni, ugyanis ez már okozhat gondot a menstruációs ciklusban.

Amennyiben edzés közben úgy érzed, hogy a vérzésed erősebb lett, vagy nagyon elkezdett görcsölni a hasad, nyugodtan menj ki a mosdóba, és csak akkor folytasd az edzést, ha enyhültek a fájdalmaid.

4. Hőhullám

Az izzadás és a testhőmérséklet emelkedése az edzés természetes velejárója, azonban ha hirtelen jött hőhullámokat tapasztalsz edzés közben, az már sokkal inkább a hormonok játéka, és egész más dolgokra utalhat. A hőhullámokat okozhatja a menopausa, idegesség, félelem és alacsony vércukorszint is. A hőhullám szinte mindig egy hirtelen hőérzettel jelentkezik a nyak és az arc tájékán, és sokszor percekig is eltarthat.

Amennyiben edzés közben ér utol ez a kellemetlen állapot, nyugodtan állj meg, pótold a folyadékot. Ha a vércukrod esett le, mindenképpen fogyassz el az orvosod tanácsának megfelelő mennyiségű gyors, majd lassú szénhidráttartalmú ételt vagy italt, mielőtt folytatnád az edzést. Ha újra jelentkezik a probléma, azonnal fejezd be az edzést, normalizáld újra a vércukorszinted és mindenképpen fordulj orvoshoz.

5. Szédülés

Az egyik leggyakoribb oka, hogy az állóképességedhez, teherbírásodhoz képest, egyszerűen túl intenzív edzést választottál magadnak. A szervezeted pedig nem volt felkészülve rá, hogy sokkolni fogod, de a problémát okozhatja a kevés folyadékfogyasztás, a vércukorszint hirtelen csökkenése, a szív nem megfelelő működése, az agyi keringés zavara, vagy valamilyen gerinc probléma is (gerincferdülés vagy porckorong sérv).

Amennyiben edzés közben ér a probléma, mindenképpen jelezd az edzőnek, a teendőd pedig ugyanaz, ami hőhullám esetében. Pótold a folyadékot és normalizáld a vércukorszintet, a terhelést pedig csökkentsd. Amennyiben többször is előfordul, hogy megszédülsz az edzés kellős közepén, mindenképpen vizsgáltasd ki magad.

Nagyon fontos, hogy tudatosítsd magadban, a rosszullét okozta kellemetlenség egyáltalán nem ciki, hanem egy tolerálható állapot, amiben az edződnek segítenie kell!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!