Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egész nap hajtasz, a stressz-szinted az egekben? 5 szuper mozgásforma, amivel levezetheted a feszültséget

A mozgásnak számtalan előnye van, többek között alkalmas a felhalmozódott napi feszültség kioltására is. Edzőnk az alábbi 5 mozgásformát javasolja, ha stresszes az életed.

Ahogy arról már számtalanszor esett szó, az edzés nem kizárólag azért hasznos, mert jót tesz az alaknak, hanem azért is, mert rengeteg kedvező élettani hatása van. Az egyik legfontosabb, hogy remekül oldja a stresszt, de nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választasz.

Manapság szinte mindenki állandóan feszült és folyamatosan szorong valamiért. Az emberek többsége túlhajszolt és elkényelmesedett egyszerre, hiszen egész nap dolgoznak, hajtanak, de mindezt a nap nagy részében ülő helyzetben teszik. Ülnek reggel, ülnek az autóban, a buszon, a munkahelyen, az iskolában, miközben a gyerekkel játszanak, és még pihenés közben is. A napközben felhalmozott feszültséget pedig sokszor egy kis édesség és a televízió vagy jobb esetben egy jó könyv és egy forró fürdő jelenti. Ezek a kikapcsolódási formák azonban nem túl hatékonyak a folyamatos mentális nyomás kezelésében.

A rendszeres fizikai aktivitás ezekkel ellentétben egy nagyon hatékony, és tartós megoldást jelent azoknak, akik hajlandóak egy kicsivel többet tenni az egészségükért. A testmozgás hatására rengeteg  boldogsághormont (endorfint) termel a szervezet, ráadásul egy jó edzés teljesen ki tudja kapcsolni az agyat. Persze nem minden mozgásforma oldja egyformán a feszültséget, éppen ezért sokat számít az is, hogy mit sportolsz.

Lássuk, szerintem melyik az az 5 sport, amivel a legjobban kikapcsolhatod a stresszfaktort!

1. Jóga

Talán az egyik legkézenfekvőbb mozgásforma a hétköznapi feszültség levezetésére a jóga, amely a testnek, szellemnek és léleknek egyaránt jót tesz. Fejleszti a hajlékonyságot, a koordinációs és a koncentrációs képességet, megtanít olyan légzéstechnikákra, melyek a hétköznapi, éles stresszhelyzetekben is alkalmazhatók, de ami még fontosabb: megtanít meditálni. Megtanítja a folyton pörgő és frusztráló gondolatokat egy kicsit lelassítani és kikapcsolni.

2. Minden ami tánc

A táncnak van egy különleges tulajdonsága a többi mozgásformával szemben: amint sikerült egy kicsit elsajátítani a lépéseket, nem csak megnyugtatja az embert, hanem egy pillanat alatt jókedvűvé és energikussá is varázsolja, miközben feloldja az összes lelki feszültséget és belső félelmet, ráadásul még a tartást is javítja, és csaknem az összes izmot alaposan meg is dolgoztatja. Bármilyen táncos edzésformát is választasz (zumba, nia, hastánc, versenytánc stb.), biztos lehetsz benne, hogy nemcsak sokkal nyugodtabbnak, de sokkal nőiesebbnek is fogod majd érezni magad. A táncos edzés ugyanis remek önbizalomerősítő tréning is egyben.

3. Úszás

Mindamellett, hogy a test számára az úszás az egyik leghasznosabb és legpreventívebb sport, a léleknek is nagyon jót tesz. Már maga a víz illata, kéksége, és csobogása is nagyon megnyugtató, ezt az érzést már csak fokozza, hogy amint alámerül az ember, tompulnak a külvilág hangjai. Teljesen ki lehet zárni mindent és csak a tempóra, a mozdulatra és a helyes légzésre koncentrálni. Miközben az idegek kisimulnak, a test is fejlődik, hiszen egy úszóedzés szinte minden izmot keményen megdolgoztat, ráadásul ha megfelelő az intenzitás, akkor a szívre, a tüdőre és a keringési rendszerre is nagyon jó hatással van.

4. Harcművészetek

Az ázsiai harcművészetek: a judo, a karate, a thai chi, vagy a kung-fu nemcsak azért hasznosak, mert megtanítják rá az embert, hogy védje meg magát, hanem azért is, mert egészen különleges filozófia és tudás áll mindegyik harcművészeti ág mögött. Stresszlevezetés szempontjából a legjobb választás a Thai Chi, mely nagyon lágy, de rendkívül pontos, egymásba olvadó gyakorlatokból épül fel. A Thai Chi, maga a harmónia, hiszen alapja a passzív (jin) és az aktív (yang) mozdulatok összhangja, központjában a koncentráció, az energia áramlása (flow) áll. Felfrissíti a testet és a lelket egyaránt, emellett kimondottan jót tesz a szívnek és a keringési rendszernek, valamint javítja a koordinációs képességet, és az egyensúlyérzéket is.

5. Gyaloglás vagy futás

Azoknak, akik szeretnek néha egy kicsit egyedül lenni, és kiszellőztetni a fejüket, különösen jól tud esni egy kiadós szabadtéri edzés. Futó/gyaloglótréning közben teljesen ki lehet szellőztetni az agyat is. A ciklikus, kicsit monoton sportok, mint az úszás, a biciklizés vagy akár a gyaloglás is, könnyen elterelik az ember figyelmét. Közben lehetőség van egy kicsit magunkba nézni, befelé figyelni, nyugodtan végiggondolni a dolgainkat. Ráadásul mindezt garantáltan stresszmentesen tehetjük, hiszen közben a terhelés hatására megindul a testben az endorfintermelődés is.

Persze csak a mozgás önmagában ritkán elég. Fontos, hogy aludj, pihenj eleget, és ügyelj a kiegyensúlyozott étkezésre is, különösen a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-pótlásra.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!