Rendezd be a konyhaszekrényed úgy, mint egy profi

Legyen szó néhány konyhaszekrényről vagy kamráról, rendet tartani bennük nem egyszerű. Ahhoz, hogy úgy rendezd el az ételeket és alapanyagokat bennük, mint egy profi, ügyelned kell a hierarchiára.

Naponta többször is kinyitod a konyhaszekrényeket, kiveszel belőle dolgokat, majd visszateszel, és persze minden alkalommal más kell. Van, hogy a kezed ügyében vannak az éppen szükséges alapanyagok, és van, hogy a szekrény leghátuljában. Rendet tartani így nem egyszerű, de most egy profi tippjei segítenek ebben. Emily Henderson lakberendező szerint a lénye: a hierarchia.

Ha nincs rendszered, minden káoszba fullad. Ha már ez kialakult, a fenntartása valamivel kevesebb energiaráfordítást igényel

– mondja Henderson.

A hierarchia lényege egyszerű. Azokat a dolgokat, amiket gyakran használsz, a legkönnyebben hozzáférhető helyre tedd. Figyeld meg a napi rutinod, mi az, amit gyakran előveszel, mikor, és ennek megfelelően rendezd el az egyes polcokat. Utána ragaszkodj ehhez a rendhez, különben összevisszaság lesz a szekrényedben.

Például az alsó polcra tedd a müzliket, zabpelyhet, dióféléket, rágcsálnivalót, amit csak gyorsan fel szeretnél kapni és indulni. A következő polcra eggyel feljebb mehetnek a napi főzéshez szükséges alapanyagok. De például az is egy jó megoldás, ha sok konzerved van, hogy ezeket a nehezebb dolgokat teszed alulra, könnyen elérhető helyre. Utána jöhetnek a finomságok, amiket a gyerekek esznek például napi rendszerességgel. A szószokat, önteteket, mézet, halmozd egy lazy Susanra – az a kör alakú, forgó tároló - , mert így nem lesz ragacsos a polc, ha valami kifolyna.

Fotó: Unsplash.com

Az is sokat segít, ha bevásárlás után mindent átöntesz átlátszó tárolókba, vagy csomagolásmentesen vásárolsz, és akkor ezt a lépést ki is hagyhatod. Így jól látod, hogy mi hol van, és azt is tudod, hogy mi az, ami lassan elfogy, és venned kell. Elsősorban az átlátszó tárolók ajánlottak, hiszen így látod, hogy mi van bennük, de ha nem csak ilyenek vannak a konyhádban, akkor azokat érdemes felcímkézni, illetve abban az esetben is jól jön a címke, ha nehezen megkülönböztethető dolgok vannak a tárolókban, például lisztek.

Még egy plusz ok a címkézés mellett

Ez segít fenntartani a rendet, hiszen mindennek megvan a helye előre. Ha a zabot mindig ugyanabba a tárolóba töltöd, és ugyanoda teszed, így nem lehet ebből bizonytalanság. Ha pedig a használati útmutatók és lejárati dátumok miatt izgulsz, akkor azokat ki tudod vágni a csomagolásáról vagy felírhatod egy címkére.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top 5 sütemény húsvétra, amivel kevés a munka

A klasszikusok mellett minden ünnepnek szüksége van olyan receptekre, amelyek hipp-hopp összedobhatóak, hogy ne kelljen a fél életünket a konyában eltöltenünk. Jöjjön most a top 5 sütemény húsvétra, ami tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába!