A rizottó mennybe megy: RÁNTOTT RIZSGOLYÓ, az olasz panírozott gombóc

Az olaszok egyik kedvenc street foodja az arancini, jelentése: narancsocska. Íme a bizonyíték, hogy nem csak a magyarok rántanak ki mindent!

A Földközi-tenger legnagyobb szigetének, Szicíliának ez egyik autentikus finomsága az arancino, többes számban: arancini. Bár valódi eredete a mai napig sem tisztázott, a szicíliai Catania-ban meg vannak győződve róla, hogy ők találták fel a „spanyol viaszt”, no meg a „narancsocskákat” is. Nevét onnan kapta, hogy az aranysárgára sült golyók egymásra pakolva úgy néznek ki, mint egy kupac narancs.

Olasz receptajánló:

Érdekesség, hogy a spanyolok is magukénak hiszik, de ők nem is szabályos golyót, hanem sokkal inkább csepp alakú falatkákat formáznak belőle.

Palermóban ezzel szemben nem tulajdonítják ennyire önző módon maguknak ennek a egyszerű, de annál finomabb rizsgolyónak a kifundálását - ők némi arab eredetet is belekevernek a sztoriba. Azt gondolom, nem mi fogjuk megfejteni az igazságot, viszont annál inkább ajánlom, hogy álljunk neki, és süssünk egy rakás arancinit - mindenki örömére!

Ezt a jellegzetes street food-ot Dél-Olaszországban egyszerűen csak szalvétába csomagolva árusítják, és szinte bárhol belefuthatunk az utcán. Egy kisebb, aranybarna golyóbist kell elképzelni, amely kívül ropogós, benne viszont krémes rizstöltelék lakozik, amit még sajttal vagy darált hússalis felturbóznak, aztán bepanírozzák, és bő, forró zsiradékban kisütik.

Recept itt!

Kitűnő előétel, utcai fogás vagy snack, attól függően, mikor melyik napszakban fogyasztjuk. Gyakorlatilag ebédre, uzsonnára, vacsorára egyaránt megállja a helyét, és különböző méretben és megszámlálhatatlan ízesítésben elterjedt. Szicíliában például Szent Lucia ünnepére édes arancinit sütnek, pisztáciával és gyümölcsökkel.

A két legjellemzőbb két alaptípus a paradicsomos-húsos raguval illetve a sajttal töltött rizsgolyók.

Eredetileg a megmaradt rizottórizsből készítették a nyúlós sajttal töltött “rántott” rizsgolyókat, de szerintem, ha épp nem szunnyad a hűtődben maradék rizottó, akkor is megéri külön kifőzni egy keveset hozzá, mert ebből az igazi. Ez a mediterrán különlegesség tehát nemcsak finom, ropogós és laktató, de remek maradékmentő étek is!

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek