Számomra a C-vitamin volt az első vitamin, amit megismertem. Kiemelt szerepe van a vitaminok között, szüleinktől, tanítóinktól, orvosainktól erről hallunk először és legtöbbször. Nézzük meg mire való és hogyan juttathatjuk hozzá szervezetünket!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/zJ/rh/rUcegiWGWj04HbjAsZJoMj1eoiqWXaXNO6TUmKhU.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e99e47a41f11565427110b2d9eced7d7)
A vízben oldódó vitaminok közé tartozó C-vitamin szerepe szervezetünkben roppant sokoldalú: részt vesz egyes fehérjék szintézisében, a sebgyógyulásban, szerepe van a szív és az erek egészségének megőrzésében, a fogazat és a csontozat fejlődésében, a folsav aktív formájának kialakulásában, javítja a vashasznosulását, erősíti a szervezet ellenálló képességét, és jelentős antioxidáns hatással bír. Napi ajánlott beviteli értéke gyerekeknek 50-75 mg, felnőtteknek 80mg, dohányosoknak, várandós kismamáknak ennél magasabb lehet.
Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy fontos C-vitaminforrásaink a gyümölcsök, pl. a citrusfélék, de azzal talán már kevesebben, hogy ugyanilyen jelentősek a zöldségek is.
A déli gyümölcsök mellett magas C-vitamintartalmúak – és emellett más antioxidánsokban is gazdagok – a bogyós gyümölcsök (szeder, ribiszke, bodzabogyó, eper, málna, egres, áfonyák), kiemelkedik közülük a fekete ribizli és a csipkebogyó, bár ez utóbbit önmagában ritkán fogyasztjuk. Magas C-vitamintartalmuk jellemzően nyers, érettállapotukban érvényesül a legjobban, a tárolás, a hőkezelés során csökken.
A zöldségek közül magas C-vitamintartalmúak a petrezselyemlevél, a paprikák, az újhagyma, a fehér- és vörös káposzta, a brokkoli. A tél végi, kora tavaszi időszakban tegyünk szendvicseinkbe bátran friss petrezselyemlevelet, paprikát, fogyasszunk savanyú káposztát nyersen, a brokkolit főzzük kevés vízben vagy gőzben, hogy vitamintartalma minél kevésbé vesszen el.
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/7O/Ek/6sKs7KTMhhV6ePbJwIH6zkZv9w7CZzRvODYyoSaE.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b99a2a0490b0fc188feee3bcee74d332)