Antioxidáns bombák szezonban

Piros, lila, fekete - bogyós gyümölcseink színei ékesítik kertünket és a standokat. Együk őket frissen, de nyugodjunk meg, antioxidáns hatásukat télire is megőrizhetjük.

Eper, málna, szeder, fekete- és piros ribizli – sajnálatos módon gyorsan lefut a szezonjuk, így azt javaslom, együk, amíg érjük őket. Egyrészt, mert nagyon finomak, másrészt, mert talán nem is gondolnánk róluk, de tápanyag szempontjából is nagyon értékesek. Mint általában a gyümölcsökre, a bogyósokra is jellemző az alacsony energia- és a magas élelmirost-tartalom.

Az érett gyümölcsök kiváló ásványianyag- és vitaminforrások. C-vitamin szempontjából kiemelendő a feketeribiszke, amelynek vitamintartalma háromszorosa a citroménak. Magas vitamin- és csodálatos élénk színükért is felelős flavonoid tartalmuknak köszönhető a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket megkötő antioxidáns hatásuk. E hatásuk szerepet játszik egyes hazánkban népbetegségeknek számító krónikus betegségek, mint például szív- és érrendszeri vagy gyulladással járó betegségek kialakulásának megelőzésében.

Mondanom sem kell talán, hogy rendkívül változatosan elkészíthetőek: fogyaszthatók önállóan vagy gyümölcssalátában, isteniek smoothie-ban vagy turmixban, házi gyümölcsjoghurtban, túrókrémben. Ha nem kedveljük az apró magvakat, turmixoljuk le a gyümölcsöket, majd passzírozzuk át őket szűrőn vagy paradicsompasszírozón. Isteni mártások, krémek, habok, levesek készíthetőek belőlük, de ha valaki nyitott az újdonságra, keverheti őket zöldségalapú salátákba is. Antioxidáns tartalmuk egy részét lekvár és szörp formájában is megőrzik, így bátran tegyünk el belőlük az ínséges téli hónapokra.Színükkel feldobják a legborongósabb napot is, és biztosítják a vendégváró asztalok tavaszi-nyári hangulatát.

Címlapról ajánljuk

További cikkek