Holnap vegyél inkább feketét!

Ti szoktatok venni feketeribiszkét? Nem? Pedig érdemes!

Piros testvérénél kevésbé népszerű aktuális idénygyümölcs a feketeribizli. Őszintén bevallom, 10-15 évvel ezelőttig én sem ismertem, maximum csak gyümölcslé formájában találkoztam az ízével. Igaz, úgy nagyon szerettem.

Amikor kertesházba költöztünk, egyik első saját ültetésem két feketeribiszke-bokor volt. Szerencsére ezek pont szeretik (elviselik?) a kertünk nem túl termékeny talaját, így szépen teremnek. Ezen felbuzdulva tavaly ültettem egy harmadik tövet is. Persze nem kilónyi mennyiségekről beszélünk, de 1-2 csodálatos gyümölcsös pitére pont elég a mennyiség.

Idén is jól viselkedtek a cserjék, a gyümölcsérleléssel megvárták, míg hazaérünk a nyaralásból, tegnap megvolt a szüret is. Az érett, sötétbordó-fekete gyümölcsszemek azért érdemelnek egyébként kiemelt figyelmet, mert:

  1. kiemelkedően magas a C-vitamintartalmuk - több, mint háromszorosa a citroménak,
  2. emellett gazdagok antioxidánsokban, amelyek a szervezetünkben keletkező szabadgyökök lekötésével segítenek a daganatos betegségek megelőzésében.

Olvastad már?

Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

Használjuk ki a szezont, vásároljunk a piros ribizli és a málna mellé feketeribizlit is, ha találunk a piacon. Ha pedig kertes házban lakunk, ültessünk bátran, az érett bogyókat szárazás, mosás után le is fagyaszthatjuk télire. Nagyon jól fog esni a meleg színű, fanyar fekete ribizlis pite a hűvös őszi hónapokban!

Hozzászólások (1)

vmzsuzsa

Zselét szoktam bel?le készíteni télire, mit a pirosból. Elég jellegzetes íze van, de a férjem nagyon szereti, nekem nem ízlik. Nekem marad a piros.

Bodon Judit dietetikus

Kedves vmzsuzsa! Zselét? Dejó! És azt lekvárként fogyasztja a férjed vagy sütikbe?

vmzsuzsa

Pontosan. Lekvárként, vajas kenyérre. Sütibe csak a piros ribizlit szoktam tenni, kellemes pikáns ízt ad. A zselé azért is jó, mert megmosom, szárastól együtt paradicsompaszírozón átengedem, így megszabadulok a szártól, héjától, magoktól. Gyors, és finom.

Címlapról ajánljuk

Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Hering András

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.