Holnap vegyél inkább feketét!

Ti szoktatok venni feketeribiszkét? Nem? Pedig érdemes!

Piros testvérénél kevésbé népszerű aktuális idénygyümölcs a feketeribizli. Őszintén bevallom, 10-15 évvel ezelőttig én sem ismertem, maximum csak gyümölcslé formájában találkoztam az ízével. Igaz, úgy nagyon szerettem.

Amikor kertesházba költöztünk, egyik első saját ültetésem két feketeribiszke-bokor volt. Szerencsére ezek pont szeretik (elviselik?) a kertünk nem túl termékeny talaját, így szépen teremnek. Ezen felbuzdulva tavaly ültettem egy harmadik tövet is. Persze nem kilónyi mennyiségekről beszélünk, de 1-2 csodálatos gyümölcsös pitére pont elég a mennyiség.

Feketeribizli torta

Hétvégén egy kedves, Balaton-felvidéki étteremben járva, a séf megosztotta velünk vacsora után legkedvesebb nyári tortájának receptjét. Már nem csak az ő kedvence:-)... Mielőtt ...

Idén is jól viselkedtek a cserjék, a gyümölcsérleléssel megvárták, míg hazaérünk a nyaralásból, tegnap megvolt a szüret is. Az érett, sötétbordó-fekete gyümölcsszemek azért érdemelnek egyébként kiemelt figyelmet, mert:

  1. kiemelkedően magas a C-vitamintartalmuk - több, mint háromszorosa a citroménak,
  2. emellett gazdagok antioxidánsokban, amelyek a szervezetünkben keletkező szabadgyökök lekötésével segítenek a daganatos betegségek megelőzésében.

Olvastad már?

Ezek a legegészségesebb gyümölcsök!

Használjuk ki a szezont, vásároljunk a piros ribizli és a málna mellé feketeribizlit is, ha találunk a piacon. Ha pedig kertes házban lakunk, ültessünk bátran, az érett bogyókat szárazás, mosás után le is fagyaszthatjuk télire. Nagyon jól fog esni a meleg színű, fanyar fekete ribizlis pite a hűvös őszi hónapokban!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...