Bár nagy tisztelője vagyok a modern desszertkülönlegességeknek, időről időre jólesik ellátogatni egy igazi, régivágású cukrászdába, és átélni ezt a hangulatot. Íme hat hely, amik még őrzik gyerekkorunk varázsát:
Marján Cukrászda
Ezzel a jól ismert, egri családi vállalkozással kezdeném a sort, már csak személyes elfogultságom okán is, mert számos emlékem kötődik ehhez a helyhez, sőt, az egyik gyerekkori barátnőmmel a mai napig itt szoktunk találkozni, ha hazalátogat. A Marján már évtizedek óta várja a vendégeit, a tágas belső tér, a szép asztalok bennem még mindig felidézik az érzést, hogy mit is jelentett, amikor eseménynek számított, hogy cukrászdába mentünk.
Vannak torták, sütemények, sós és édes aprósütik, a Rákóczi-túróson a tojáshab még mindig grandiózus és édes, és persze az örök kedvenc békadesszert is hadrendben áll a pultban.
Aki visszatérne a már bevált kedvencekhez, aki ismerős ízekre és élményre vágyik, vagy csak biztosan szeretné tudni, hogy ami a tányérjára kerül, az friss, és évtizedes rutinnal készült, az a várból lefelé sétálva mindenképp egyen itt egy sütit.
Eger, Kossuth Lajos utca 28.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 9.00-19.00
Bocskai Cukrászda
Évekig úgy haladtam el a Bocskai mellett, hogy szinte észre sem vettem, aztán egyszer, a retró cukik iránti fellángolásomban betértem hozzájuk, és egyből könnybe lábadt a szemem, ugyanis a téliesített fagylaltospultban sorakozó aprósütik között megláttam a hókiflit. Ezt az abszolút családi desszertet mindig nagymamám nővére sütötte, és hosszú időn keresztül sehol sem találtam, valószínűleg annyira házias édesség, hogy kevés hely vállalkozik rá, hogy készleten tartsa. A Bocskaiban persze más is van, nem csak hókifli, klasszikus szeletes sütik, igen, celofánnal körbetekerve.
A puncsszelet tetejéről leenni a mázat olyan csodálatos élmény lesz, mint amilyen gyerekkorunkban volt, ezt bárkinek meg merem ígérni, de a krémes karamellborítására sem lesz panasz.
Nyáron van terasz, télen a benti apró asztaloknál lehet üldögélni, és akik az igazi cukrászdahangulatot garantálják: a hölgyek a pult mögött. Van valami időtlen kedvesség és odafigyelés abban, ahogy kiszolgálnak, és plusz pont, hogy kutyával is lehet érkezni hozzájuk, nemcsak megtűrik, de nagyon kedvesen fogadják a négylábú vendégeket is. Ó, és még egy fontos dolog a végére: itt adják Budapest legjobb puncsfagyiját, efelől szemernyi kétségem sincs.
Budapest, Nagymező utca 14.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 9.00-19.00
Hámori Cukrászda
Mivel sokszor visz az utam a Tavaszmező utca irányába, sokszor elhaladtam a Horváth Mihály téren álló Hámori Cukrászda előtt. Annyira csábított a hely hangulata, hogy bár se jeles alkalom, se vasárnap nem volt, mégis úgy döntöttem, hogy ideje tennem egy próbát a hellyel, ami annyira régivágású, hogy szinte váratlanul ér, hogy a hölgyek a pultban nem papírfityulával a fejükön szolgálnak ki. Miután az örök kedvenceim, úgy mint rétes és lekváros piskótatekercs kiállták a próbát, a minap úgy döntöttem, hogy ideje, hogy a Hámori átessen a végső próbán, és kértem egy szeletet a mumusomból, a sima, házi krémesből. A krémesről nekem meglehetősen rossz emlékeim vannak, mert túl sokszor futottam bele abba, hogy a krém ízetlen, és feltapad a szájpadlásomra, ezért mindig külön elismeréssel adózom azoknak a cukrászdáknak, ahol nem alibi krémest sütnek.
A Hámori krémese fantasztikusan finom volt:
a krém édes, és meglehetősen könnyű, a tetejét porcukorréteg borítja, amit még félórával később is sepregettem a hajamból, de ez így van rendjén, és érezhetően friss a tészta.
Olyan kellemes meglepetés volt, hogy sietve beszámoltam róla az összes barátomnak, és most már a Nosalty valamennyi olvasójának is elújságolhatom, hogy a Horváth Mihály téren isteni krémest adnak, érdemes kipróbálni.
Hámori Cukrászda
Budapest, Horváth Mihály tér 12.
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 10.00-17.30
Márton Cukrászda
Ez történt Lellén… Van itt egy cukrászda, meglehetősen hosszú sütispulttal és gazdag választékkal, ahol nem akarják szanaszét innoválni a desszertek világát, de amit készítenek, azt stabilan, jó minőségben, mesterséges alapanyagok, kellemetlen utóízt hagyó hozzávalók nélkül teszik. A Márton Cukrászdában pont úgy sorakoznak az üveg mögött a szelet sütik, ahogy arra gyerekkorunkból emlékszünk, ráadásul megtalálni azokat a desszertfavoritokat is, amiért otthon sokszor úgy kellett könyörögni anyának, vagy amit az elkészítés macerásságára hivatkozva rendszerint inkább nem csinált meg.
Van gesztenyepüré, van képviselőfánk és van oroszkrémtorta is, ami az egyik leginkább alulértékelt sütemény, és megmondom őszintén, én ezt felettébb igazságtalannak tartom.
Aki az oroszkrém renoméját helyreállítaná, az mindenképp álljon meg Balatonlellén, és egyen belőle egy szeletet, de ha egyszerűen csak szeretné valaki egy kis édességgel megszakítani a balatoni kirándulást, az is jól teszi, ha ide szervez egy megállót. Vannak elviteles aprósütik is, úgyhogy úti elemózsiát is be lehet szerezni, csak aztán senki ne csodálkozzon, ha az első kereszteződésnél elfogynak a készletek. A cukrászda február végéig téli álmot alszik, de már nem kell sokat várni, március 1-én újra nyílnak a kapuk!
Balatonlelle, Rákóczi út 239-241
Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 10.00-18.00
Sommer Cukrászda
Nagyon szeretem azokat a cukrászdákat, amiknek története van, amikről lehet tudni, hogy generációk óta csomagolnak sütiket a vasárnapi ebéd utánra, sütnek tortát születésnapokra, aranyozzák be kicsik és nagyok délutánjait, akik ovi/iskola után betérnek egy szelet valamire. A Sommer cukrászda pont ilyen hely. Én jellemzően a Lövölde téri egységüket látogatom, de megtalálhatóak a Hollán Ernő utcában is. Csak az én életemben számos alkalommal nyújtottak örömöt, vígaszt, egyszerű, kellemes meglepetést a süteményeik:
ünnepeltük Sommer-féle karamellás krémessel a szülinapomat, vittem flódnit ebéd utánra, és vígasztaltam magam klasszikus lekváros linzerrel, miután sikerült darázsba lépnem a Városligetben.
Azt hiszem, ebben áll az úgynevezett retró cukrászdák legfőbb varázsa: nem egyszerűen sütit kínálnak, de hozzánőnek az életünkhöz, történetek kapcsolódnak hozzájuk, megannyi emlék és élmény, amiket talán sosem felejtünk el. A Sommer is ilyen, mert mindig ott van, lehet rá számítani, és nem okoz csalódást.
Budapest, Lövölde tér 5. Hollán Ernő utca 41.
Nyitvatartás: hétfő-péntek 9.00-19.00, szombat-vasárnap 10.00-19.00
Szatmári Cukrászda
Jaj, de jó, a habos sütemény… Énekelte Kiss Manyi, és bár mindig is kíváncsi voltam, hogy egész pontosan milyen süteményről van szó, már azon túl, hogy hab van rajta, vagy benne, abban mindig is biztos voltam, hogy maga a habos sütemény csodálatos dolog lehet. Amikor a szolnoki Szatmári Cukrászda süteményespultjára nézek, pontosan ez jut eszembe, hogy habos sütemény. Hab, krém, piskóta, minden olyan dús és kívánatos, és azok az igazi, összetéveszthetetlen cukrászdai finomságok várják a vevőket, amiktől olyan megnyugtató élmény bemenni egy klasszikus cukiba, bárhol az országban.
Vannak klasszikusok, úgyis mint mignon, puncskocka, somlói vagy épp gesztenyepüré, de szezonális sütiket is találni náluk, sőt, a kelleténél kevésbé ismert, de minden elismerést megérdemlő habroló is a kínálat része szokott lenni.
Szolnok, Széchenyi István krt. 16.
Nyitvatartás: szerda-vasárnap 10.00-18.00
Címlapfotó: Márton Cukrászda
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: