Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-vaníliás hókifli

Diós-vaníliás hókifli
Diós-vaníliás hókifli
32 perc / előkészület: 20 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy burgenlandi kirándulás során útba ejtettünk egy nagyon helyes kis cukrászdát, ahol egy hölgy, nevezetes Aloisia készít isteni, házias aprósüteményeket. Kaptunk is ajándékba egy jókora dobozzal vegyesen a sütikből. Otthon aztán kibontva felfedeztem, hogy hókifli is került bele és már el is felejtettem, hogy mennyire imádom! Másnap sütöttem is egy adaggal.

hozzávalók / 6 adag

A hókiflihez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A hókiflihez

  1. A lisztet elkeverjük a porcukorral, majd átszitáljuk.
  2. A diót összevágjuk, mozsárban megtörjük, majd hozzáborítjuk a lisztes keverékhez. (Szerintem jobb így, mint darálni, mert marad benne egy-két nagyobb darab, amitől sokkal jobb lesz a kiflik textúrája.)
  3. Mehet bele még egy csipet só, aztán a kockára vágott hideg vaj.
  4. Innentől következhet a kézimunka: szépen morzsoljuk el a hozzávalókat, aztán gyúrjuk össze az egészet egy nagy tésztává.
  5. Az elkészült tésztát folpackba tekerjük, kicsit lapítsuk is ki, mert így gyorsabban hűl, aztán mehet fél órára pihenni a hűtőbe.
  6. A hideg tésztát kicsomagoljuk és nagyjából 20 g-os gombócokat csipkedünk belőle. (Jó, én egyenként lemértem mindent, de nem kell ilyen alaposan lenni, mehet érzésre.) A két tenyerünk között kicsit meghengergetjük, majd az így kapott kígyót kifli alakúra pofozzuk.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a sütőt pedig 175 fokra előmelegítjük.
  8. 12-15 perc alatt meg is sül. Vigyázat, ne hagyjuk tovább bent, mert akkor nagyon kiszárad!

A tetejére

  1. A fél vaníliarúd magjait kikaparjuk és hozzáadjuk a porcukorhoz és kiskanállal alaposan eldolgozzuk benne. Az elején nehezebben megy, de ne adjuk fel, szépen elvegyül majd.
  2. Még langyosan megszórjuk a kifliket a vaníliás porcukorral.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1200 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 118
össznézettség: 389 078
elküldve: 111
receptkönyvben: 1 966
elkészítve: 244/244
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
344 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
konyhatitkok: nagyi receptjei, gourmet
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

osztrák hókifli, hókifli dióval, diós-vaníliás aprósütemény

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

illesera
illesera Tue, 2018-12-18 10:58

Sziasztok!
Régi kedvencem ez a süti, elkészítettem a recept alapján, NAGYON FINOM lett!
Gondoltam marad belőle karácsonyra, hát tévedtem, süthetem a következő adagot!
Nekem nem volt elég "diós", legközelebb többet teszek bele, és gondoltam , átpirítom egy kicsit a diót. Tettem bele egy csipet fahéjat is, nagyon jó lett így.
Azoknak javaslom,akiknek szétesett, hogy a kisült sütit porcukrozás után ne bántsák, hagyják a tepsiben kihűlni teljesen, csak az után tegyék óvatosan tálra, így nem fog széttörni.
Köszönöm a receptet !
Üdv
Era

v.nikolet
v.nikolet Fri, 2017-04-07 07:57

Elkészítettem a receptet, köszönöm ! :)
Nagyon jól sikerült, puha, omlós, finom !!! Bátran ajánlom mindenkinek , ha nincs még tuti recepje ! 36-40db /adag. Másnapra még finomabb de addigra nem igen marad így ajánlott a dupla adag készítés, nagyon eteti magát !

bogdanregi
bogdanregi Mon, 2016-12-19 12:48

Mindig ezt sütöm! Tuti recept! Én 7 grammosra csinalom a kifliket, mert az a méret tetszik.Pont olyan egy falatos!:-)

Chezza9013
Chezza9013 Sat, 2016-02-06 06:23

Sajnos az enyémek is szétestek. Szerintem a vajtól, de ha van egyéb tipp, hogy miért, szívesen fogadom. Ízre finom volt.

v.nikolet
v.nikolet Fri, 2017-04-07 08:04

15percnél kivettem egyet kettőt nekem is szétesett igy bent hagytam még pár percig és igy tökéletes lett ! :) a höfok nincs ráirva a szabályzónkra a sütönkön régi tipusu igy lehet tul alacdony hőfokon sütöttem és azért. Ha ujra megprobálkoznál én azt tanácsolnám hagyd bent kicsivel tovább és nézegesd ..ha kivetted várj vele még langyos nem lesz ..

agi3018
agi3018 Sat, 2016-01-02 09:38

Köszönöm szépen a receptet! Nagy sikerem volt vele karácsonykor. Most először vettem a fáradtságot és tényleg átszitáltam a lisztet még a 20g-os golyókat is kimértem, 42db lett. :)

lenaorosz
lenaorosz Sun, 2015-12-20 21:01

nagyon finom, már többször elkészítettem. elég hamar elfogyott. azt szeretném megkérdezni, ha többet sütök, meddig és hogy tárolható?

demene
demene Wed, 2015-12-02 22:06

Mondja meg valaki, hogy marad a porcukor meg rajta ? , sajnos nekem már másnapra teljesen beolvad a sütibe.

demene
demene Thu, 2015-12-10 20:29

Köszönöm a választ, bár minden recept kiemeli, hogy még forrón porcukrozzuk. Lényeg, hogy elkészítettem, megcukroztam még forrón, de nem fedtem le, így fehér maradt, csak persze nem kényelmes elrakni, vagy szállítani.

rkgabi
rkgabi Sat, 2015-08-22 16:39

Egy apró hibája van a sütinek, nem tudom olyan gyorsan sütni, ahogy fogy☺ Dupla adagot kell sütnöm, különben összevesznek rajta.

SzabóMeli
SzabóMeli / SzabóMeli Wed, 2015-04-08 16:01

Nagyon jó recept, belopta magát a kedvenceim közé! Én kicsivel több diót szórtam vele, dehát ez van, ha valaki nagyon szereti a diót :D

hedi1
hedi1 Thu, 2014-12-25 14:37

kedves kingabinga, ízhuszár helyett íme a válasz kérdésedre: igen, kicsit kell pihennie a sütinek a tepsiben (de nem a sütöben) mielött leszeded a sütöpapírról.

kingabinga
kingabinga / kingabinga Tue, 2014-12-23 19:24

Kedves ÍzHuszár! Megsütöttem, de szétesett ahogy ki akartam szedni a tepsiből... Mit ronthattam el? Igaz rizslisztet használtam de más sütinél ugyanúgy működött, mint a búza. Vagy túl durvára zúztam a diót (a mozsarat klopfolóval helyettesítettem)??? Vagy pihennie kell a sütőben mielőtt kiveszem belőle? Köszi előre is a segítséget!

Milka00
Milka00 Mon, 2014-12-22 21:51

A legelső hókifli amit sütöttem! :) Nagy sikert aratott, alig maradt belőle, pedig 20 perce, hogy kész lett. Karácsonyig nem egyszer kell majd még megsütni :D köszönöm a receptet! Boldog karácsonyt mindenkinek! :)

szk12
szk12 Sat, 2014-12-20 18:12

Nekem sikerult.Dupla adagot kellett volna kesziteni,mert gyorsan fogy.

judit23
judit23 Sat, 2014-12-20 15:50

Sajnos nekem nem sikerült ezt a sütit jól elkészíteni. Lisztes ízű és nagyon szétfolyt 175 fokon. Igaz nem vagyon nagy "sütimester" de a leírás alapján tuti sikernek tűnt. Sajnos csalódás volt....

libaláb
libaláb Fri, 2014-12-19 12:39

Fincsi. Egyszerű, de nem lehet abbahagyni. Sajnos attól tartok, ezzel aztán nem lehet előredolgozni, mert karácsonyra már csak az üres doboz fog árválkodni a polcon. :)

martka70
martka70 Wed, 2014-12-17 18:24

Kedves ÍZHUSZÁR! Fantasztikusan egyszerű, mennyeien finom. A férjem azt mondta miközben készítettem, hát az Anyukája hókiflije isteni volt, reméli azért ez is jó lesz. Háááát az lett! Nem győzte dicsérni és persze fogyasztani!! Köszönöm a nagyszerű receptet! Márti

zsiz
zsiz Wed, 2014-12-03 21:57

Köszönöm a receptet, isteni finom lett! Pofon egyszerű, gyors és finom. Gyerekekkel együtt készítettük, így aztán készült kifli, hópatkó és hókukac is... Nagyon gyorsan elfogyott! Köszönöm!

698
finomliszt 330 g
porcukor 85 g
vaj 250 g
dió 120 g
porcukor 20 g
vanília 0.5 db