Így készítsd el a koranyár fanyar finomságát, a rebarbarát

Bár itthon kevésbé elterjedt, az angolszász világban a tavasz és koranyár egyik legkedvesebb fanyar és friss finomsága a rebarbara, amely bár zöldségféle, mi mégis gyümölcsként fogyasztjuk. Aromája rendkívül jól illik az eperhez és bogyós gyümölcsökhöz, tehetjük süteménybe, de ehetjük sós ételek mellé is.

A rebarbara neve egy egyszerre játékos és nemes alapanyag képét idézheti fel bennünk (a jelentése pedig barbárok eledele), és bár mivel itthon kevésbé elterjedt, az utóbbi években a szupermarketek standjain is, nem csak piacokon találkozhatunk vele. Az ára nem az olcsó alapanyagok között van, mégis egy igen egyszerű növényről van szó. B ár zöldség, a rebarbarát mégis gyümölcsként fogyasztjuk. Különös ismertetőjegye, hogy a növénynek nem a leveleit, sem pedig a termését esszük, hanem magát a rugalmas szárat, ami egészen zsenge korában akár nyersen is fogyasztható. Minél nagyobb lesz a növény, annál inkább figyelnünk kell arra, hogy egyrészt megszabadítsuk a külső héjától, és a sokszor túl vastaggá váló, rostos szálaitól, másrészt feldarabolás után valamilyen hőkezelésnek kell alávetnünk, hogy igazán élvezhető legyen az aromája.

Így készítsd el a koranyár fanyar finomságát, a rebarbarát

A rebarbara íze egyszerre fanyar, savanykás és parfümösen édeskés, de ez az édes érzet inkább a növény illatában és aromáiban érvényesül. Jó, ha valamilyen édes gyümölccsel vagy cukorral párosítjuk, így jön ki igazán az íze.

Mint minden friss, lédús és rostdús növény, a rebarbara is bővelkedik vitaminokban (C- és B-, A-, E-, és K-vitamintartalma is magas) és ásványi anyagokban, sőt antioxidánsokban is. Kalória- és szénhidráttartalma is rendkívül alacsony, a magas rosttartalma miatt pedig fogyókúrázóknak is ideális.

Sütibe vele!

A rebarbarás süteményeknek gyakorlatilag se szeri, se száma, nem is véletlenül: az édes ízekkel jól kombinálva igazán különleges, könnyű és mégis egyáltalán nem mindennapi finomságok készíthetők belőle. A rebarbarát apróra darabolva keverhetjük muffintésztába, kerülhet egyszerű, bögrés, kevert sütikbe, kombinálhatjuk almával, eperre, bogyós gyümölcsökkel, sőt banánnal is. Nagyon jól illik hozzá a fahéj és a vanília, készíthetünk belőle vajas tésztájú pitét, de mivel pár pillanat alatt főzhető belőle édes mártás-lekvárféleség is, csorgathatjuk krémek, pudingok mellé, sőt elkészült piték tetejére is kerülhet extra kiegészítőként.

Lekvárnak, szörpnek

Mivel erősen rostos növényről van szó, könnyen készíthető belőle lekvár is, van, aki csak magából a rebarbara növényből készít főzetet, de gyakoribb eperrel kombinálva, sőt lekvár helyett főzhetünk belőle epres-rebarbarás szörpöt is – édessége és fanyarsága miatt remek szomjoltó.

Sós ételekhez is remek

Mivel mint minden fanyar ízű alapanyag, a rebarbara is remekül illik a komplex, sós, sült húsokhoz, esetleg zöldségekhez, nem muszáj csak édes süteményekben és desszertekben gondolkodnunk a felhasználásánál. Jól kombinálható gyömbérrel is, így főzhetünk belőle sűrű chutneyt is, amivel aztán a nyári grillezéseknél nagy sikert arathatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgi alapanyag:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...