A sütőedények világában minden tepsinek, kreámiatálnak, tortaformának és muffinsütőnek megvan a maga kőbe vésett, egysíkú rendeltetése, igaz? Nem! Azon túl, hogy ezeket az alkalmatosságokat is használhatjuk a maguk kis világán túl, más edényeket is bevonhatunk a sütési folyamatokba. Serpenyőket, lábasokat és megannyi más – amúgy nem feltétlenül sütőbe való – konyhai eszközt bevethetünk, ezeknek is megadhatjuk a lehetőséget, hogy sütőedényként szerepeljenek, mégpedig azért, mert mindegyiknek van egy-két előnye, apró titka, amit a kabátujjában rejteget.
Nézd meg galériánkban a sütésre használható edények listáját!
Tepsi helyett süss az alábbi edényekben – Mutatjuk, mit, hogyan
Fazék
Bizony, a szerény, általában főzésre használt fazekat/lábast is betolhatjuk a sütőbe: alászállhat ide a tűzhely tetejéről, ahol általában tartózkodik. A legjobb sütős lábos az öntöttvasból készült, persze minden más olyan edényt is használhatunk, amin nincsenek műanyag részek.
Sülhet benne: hús, kenyér, rakottas, zöldséges/húsos ragu és egytál, egyszerű gabonaköret vagy piláf.
Előnye: lefedhető, így benntartja a gőzt, körbeveszi az ételt és mindenhonnan forróságot áraszt. Ropogósabb szélek és tető érhető el.
Serpenyő
Ugyanúgy, mint a fazék, annak laposabb és szélesebb kuzinja is beléphet a sütő ajtaján. Az öntöttvas itt is uralkodó, valamint a műanyag ugyanúgy kerülendő. A serpenyőben az a legjobb, hogy a főzést elindíthatjuk a tűzhelyen, majd befejezhetjük a sütőben: így tényleg a szó legszorosabb értelmében vett egyedényes fogást kaphatunk. Csak meg ne fogjuk a forró nyelét, mert az örök emlék marad!
Sülhet benne: zöldséges egytál (pl. shakshuka), sült mártogatós, fordított lepény (pl. zöldséges tarte tatin), öntött kenyerek (pl. kukoricakenyér).
Előnye: nagy felületet biztosít, ahol megpirulhatnak a pirítani kívánt felszínek és elfőzéssel besűríthetők a szószok-szaftok.
Kuglófforma
Nemcsak impozáns sütemények fordulhatnak ki a középen lyukas, redőkkel díszített formából, hanem sós főételek, kenyerek is. Használjuk a kuglófformát olyan ételek esetében, amelyeknél fontos lehet a kinézet, a díszes tálalás.
Sülhet benne: húsos- és zöldségfasírt, csőben sült zöldségek, rakottas.
Előnye: díszes tálalási lehetőségek, több ropogósra sülő felület.
Muffinforma
Az eddig felsorolt edények mind nagyméretű fogások megalkotását teszik lehetővé – velük szemben a muffinforma falatnyi apróságokat produkál. Ez vendégség esetén épp ideális lehet, amikor több emberre főzünk, és nem akarunk porciózni: épp egyemberes adagokat kaphatunk, legyen szó krumpliköretről, fasírtról vagy kenyérről.
Sülhet benne: klasszikus és öntött kenyér, rakott zöldség (pl. bármilyen gratin), rakottas étel, fasírt.
Előnye: kis adagok, könnyű és látványos tálalási lehetőségek.
Sütőrács
Két okból is utoljára maradt ez az elem: egyrészt azért, mert nemhogy sütőedénynek, de még sima edénynek sem nevezhető, másrészt pedig azért, mert a vele való sütéshez szükségünk lesz egy tepsire (az egy dologra, amit ebben a cikkben pont le akarunk cserélni). Mindezektől eltekintve érdemes adni egy esélyt a sütőrácsos sütésnek, ugyanis izgalmas, különleges ételek születhetnek a segítségével.
Sülhet rajta: lógatott csirkecomb, szalonna- vagy zöldségcsíkok, lepénykenyerek, egész halak.
Előnye: lehetővé teszi a „grillszerű” sütést, nem képez teljes, elválasztó felületet, így a forró hő áramlása szabadabb, több oldalról (alulról-felülről) is érheti az ételt.
Receptek, amelyekben más edényeket használhatsz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több formabontó konyhai ötlet vár: