Pöttyös varázsleves

Tök, sárgarépa – ennyit mondott gyerekkoromban orvos nagybátyám, amikor fehér pöttyöket látott a körmömön. Unokáim kezeit most én szemlézem, aztán… készítek egy sütőtöklevest.

Mi köze a pöttyöknek a tökhöz vagy a répához? A körmökön időnként látható fehér színű elváltozásokat az A-, E- vagy B-vitamin hiánya okozhatja. Van olyan vélemény is, hogy a kalciumhiány a ludas. Nos, a sütőtök és a sárgarépa mindezekben bővelkedik (a tökmag pedig a B-vitamin „lelőhelye”). Mindenesetre, az A-vitaminnal kapcsolatban ne legyenek kételyeink, mert a tök és a répa napsárga színüket az A-vitamin előanyagától, a karotintól kapják. Ez a provitamin alakul át aztán a szervezetünkben vitaminná.

Igaz, a sütőtököt tipikusan téli zöldségnek tartjuk, ám még így tavasszal is igazi vitaminraktár. Nem sorolom most fel megannyi jótékony hatását a két sárga zöldségünknek, csak egy valamire szeretném felhívni nagyitársaim (és persze a szülők) figyelmét. Mégpedig, hogy valamilyen zsiradékkal – olaj, vaj, tejszín stb. – készítsék finomságaikat tökből és sárgarépából, mivel némi zsír kíséretében könnyebben alakul át az A-vitamin, majd szívódik fel szervezetünkben. A hatékonyságra én még ráerősítek egy kis gyömbérrel, ami segíti a tápanyagok beépülését. Egy másik turpisságot is elárulok: a sütőtöklevesbe, ha éppen árválkodik otthon egy szál répa, biztos, ami biztos alapon, még azt is beleteszem. (A tökkel együtt megsütöm, fóliába tekerve.)

Tálalásnál aztán mehet a leves tetejére pirított tökmag vagy tökmagolaj. Megpötyögtetem végül varázserejű pöttygyűjtő tejszínnel – az a dolga, hogy begyűjtse a körömpöttyöket –, a biztonság kedvéért unokáimmal elmondunk néhány abrakadabrát, meg jöhet egy kis ráolvasás: Áspis, kerekes, útifüves, leveles, bíbola-bíbola pacs, pacs, pacs – és biztos, hogy eltűnnek a pöttyök!

Mari nagyi

Gyógyteák gyerekeknek >>

A nagyi receptjeit itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...