Zsiradékot a bébiételbe!

Gyermekünk születése előtt talán nem is gondolnánk, hogy hamarosan mennyire lefoglal majd minket a kicsi étkezése, hiszen ebben is a legjobbat szeretnénk nyújtani neki.Ahogy a felnőtt étrendek tekintetében, úgy a babakonyhában is ellentmondásos az egyes zsiradékok megítélése, gyakorló kétgyermekes anyukaként és szakemberként szerintem az alábbiakra érdemes odafigyelni.

A hozzátáplálás megkezdéseegy nagyon izgalmas időszak mind a szülők, mind a kisgyermekek életében. Rengeteg tanácsot kapunk szüleinktől, barátainktól, ismeretlenektől a különböző fórumokon, nehéz köztük eligazodni. A fokozatosan bevezetett ételek között az elsők között szerepelnek a főzelékfélék, amelyek készítése során már használhatunk zsiradékokat, ajelenlegi ajánlások szerint 1 kávéskanálnyi mennyiséget 1 dl főzelékhez.

A hozzátáplálás megkezdéséhez itt találsz recepteket

A babakonyhában a növényi eredetű zsiradékok kapnak főszerepet, ezek közül hazánkban legelterjedtebb a napraforgóolaj, amely a babák étrendjének is részese lehet. Ha nyitottabbak vagyunk, használhatunk természetesen olívaolajat, de akár dió-, lenmag-, repceolajat is, amelyek omega-3 zsírsavtartalmuknál fogva különösen jó választások.

Fontos!

A földimogyoró-, amerikaimogyoró-olajat a mogyorók gyakori allergén tulajdonsága miatt, a gyermek 3 éves koráig kerüljük.

Jól emészthető zsírok a tejzsírok, így akár vajat is használhatunk zsiradékként. Ha a családban nincs tejfehérje-allergiás, illetve kisgyermekünk sem mutatott erre utaló tüneteket, 7-9 hónapos kortól dúsíthatjuk főzeléküket kevés tejföllel, joghurttal, amelyek zsírtartalma szintén könnyen emészthető.

A csecsemők fokozatosan fejlődő emésztőrendszerét az állati eredetű zsiradékok megterhelik, így a disznó-, kacsa-, libazsír bevezetésével várjunk, míg gyermekünk nagyobbacska lesz.

A rovat korábbi cikkeit itt találod

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...