Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pörgesd fel magad az ünnepekre, ha jövőre is szeretnél beleférni a kedvenc ruháidba!

Az ünnepi plusz kilókkal mindannyian az új évben kezdünk csak el foglalkozni. Pedig, ha most odafigyelünk 1-2 dologra, akkor könnyebben el tudjuk kerülni ezeket.

Mindössze néhány hét  van már csak karácsonyig, de nem csak a karácsony, az advent sem éppen a diétás ételek ideje, ráadásul nem is mozdulunk ki már olyan sokat, mint a melegebb hónapokban. Ilyenkor indokolt kicsit többet és okosabban edzeni, hogy jövőre is beleférjünk ugyanazokba a ruhákba.

Tartsd meg, ami már működik!

Az, hogy okosabban edzünk nagyon sok szempontot foglal magában. Az első, és talán a legfontosabb, hogy testalkatunknak, céljainknak és lelkiállapotunknak megfelelő sportot válasszunk hobbi vagy kiegészítő sportnak az év végi időszakra. A már jól bevált, megszokott és működő edzésprogramot ugyanis, semmiképpen nem szerencsés abbahagyni vagy a gyakoriságát csökkenteni, hiszen a fejlődés egyik kulcsa a rendszeresség. Az őszi-téli időszakban azonban az az edzésmennyiség, ami nyáron elegendő volt, már valószínűleg nem elég, hiszen a napi aktivitás jóformán a felére csökken: nem sétálunk olyan nagyokat a parkban, nem gyalogolunk, bicajozunk vagy rollerezünk haza a munkahelyről. Az eddig bevált edzések könnyen kevésnek bizonyulhatnak, éppen ezért érdemes a már megszokott edzések mellé (semmiképpen sem helyette!) egy olyan kiegészítő sportot keresni, ami egy kicsit másképp tölti fel a lelket is.

Hangolódj rá!

Érdemes ilyenkor előtérbe helyezni azokat a mozgásformákat, melyek során ellazulhatsz, és egy kicsit magadra koncentrálhatsz, hiszen az advent valójában a lecsendesedés és a befelé figyelés ideje, melynek lényege az évben történtek lezárása lenne.

Ennek ellenére ma már jellemzően ezt nem engedjük meg magunknak az év végi hajtásban, pedig a szervezetünknek szüksége lenne rá – különösen azoknak, akik egész évben állandóan stresszben élnek, vagy nehéz időszakot éltek át az év során. Szerencsére a lelki feltöltődésre, a lecsendesedésre is kiváló lehetőséget nyújt jó néhány sport, ilyen pl. a jóga, a pilates, de az úszás és – bár meglepő lehet, de – a futás is. Mindegyik alkalmas a lelki megnyugvásra, az elmélyülésre és a testi-lelki összhang megteremtésére, persze csak akkor, ha a környezet is megfelelően nyugodt és csendes.

Mit sportolj még?

Tény, hogy a jógának és a pilatesnek fontos szerepe van abban, hogy kiegyensúlyozott és egészséges maradj a karácsonyi készülődés alatt is, de önmagukban még nem előzik meg az ünnepi lakomáktól alattomosan felkúszó plusz kilókat. Ahhoz, hogy ne egy új vagy kissé megvastagodott úszógumival indítsd az új évet, mindössze egy fontos dologra kell összpontosítanod: lásd át a rendszert, és teremts harmóniát!

Például, amennyiben eddig futottál, kezdj el mellette jógázni vagy pilatesre, gerinctornára járni. Ez amellett, hogy lelkileg feltölt, megerősíti a törzsed tartóizmait is, így a futóedzéseid még hatékonyabbak lesznek. Értelemszerűen a fejlődésed ennek köszönhetően felgyorsul, ráadásul testileg és lelkileg is kiegyensúlyozottabb leszel. Ha eddig a jóga volt a te sportot, válassz mellé egy kardió jellegű mozgást, amit szívesen űznél. Lehet ez tánc, vagy az aerobik is, de ha nem szereted a hangos zenét, és inkább nyugalomra és csendre vágynál, akkor például az úszás, a gyaloglóedzés, a futás vagy akár a korcsolyázás is tökéletes lehet számodra. Persze a konditermekben már minden izomcsoportra meg lehet találni a megfelelő eszközöket, súlyzós és kardiótréning végzésére egyaránt számtalan szuper gép áll a rendelkezésedre, így a konditermi edzés is tökéletes választás.

Hogyan állítsd össze az edzéseket?

A karácsonyi készülődés során nyugodtan be lehet iktatni egy-két erősebb edzést is,hiszen bőven lesz idő kipihenni a fáradalmakat. Persze mindezt ésszerű kereteken belül: kardió jellegű, aerob edzéseket nyugodtan végezhetsz, akár naponta is, és ugyanez igaz a jógára és a pilatesre is. (Feltéve ha időmilliomos vagy, vagy egyszerűen csak jól be tudod osztani az idődet.) Ha kevesebb időd van, akkor heti három-négy edzés is elég lehet, ebben az esetben jó megoldás, ha a már megszokott edzések időpontjához igazítod az újabb mozgásformák beiktatását az edzésprogramodba. Például, ha konditeremben szoktál edzeni, nézd meg, hogy van-e a teremben jóga vagy pilates óra, akkor amikor egyébként is a teremben tartózkodnál. Egy súlyzós edzés után egy gerincjóga vagy egy gerinctorna óra egész biztosan csak a javadra válhat. Attól nem kell tartanod, hogy túlterheled magad, hiszen egész másképp mozgat meg, mint a súlyzós edzés. Alaposan lenyújtja majd az izmaidat, így még az izomláz sem lesz olyan fájdalmas másnap.

Fontos, hogy amennyiben két különböző edzésformát végzel egymás után, arra mindenképpen figyelj, hogy a sorrend megfelelő legyen. Alapos bemelegítést követően az első lehetőleg mindig a súlyzós edzés legyen, utána jöhet a kardiótréning, majd a törzs izomzatát erősítő, valamint a hajlékonyságot fejlesztő mozgásformák, és a meditáció.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!