Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csoportos vagy egyéni edzés - melyiket érdemes választani?

Sokan vitatják a csoportos edzések hatékonyságát, sokan pedig esküsznek rá. Az igazság persze jóval árnyaltabb, nem fekete vagy fehér.

A csoportos edzések nagyon hatékony edzésprogramok lehetnek, különösen akkor, ha valakinek szüksége van társaságra, vágyik a közösségi élményre a sportban is. Persze szerencsés esetben nem ez a fő szempont, hiszen attól még, hogy csoportban dolgozunk, az edzés nem válhat kényelmes időtöltéssé. A bulihangulatnál sokkal fontosabb tényező a sportoló egészségi és fittségi állapota, ez kell, hogy mérvadó legyen a csoportos vagy egyéni edzések megválasztásában is.

Mikor jó választás a csoportos óra?

Csoportos edzésekben akkor érdemes gondolkodni, ha valakinek már van valamennyi sportmúltja, és ebből kifolyólag némi testtudata is. Különösen igaz ez akkor, ha nagycsoportos edzésekről van szó, ahol akár húsz, vagy még annál is több ember sportol egyszerre. Nyilván nem kell élsportolónak lenni, de érezni és ismerni kell a mozdulataid helyességét, pontosságát. Mindez azért rendkívül fontos, mert minél többen vannak egy edzésen, az edzőnek annál inkább megoszlik a figyelme. A világ legjobb és legkörültekintőbb edzője sem képes egyszerre harminc ember mozdulatait folyamatosan figyelni, javítani, és magyarázni, miközben az edzést is vezeti – éppen ezért jó ha van némi testtudatod, és könnyebben felveszed a ritmust. Ez sokszorosára csökkenti a rossz tartásból és kivitelezésből fakadó sportsérülések kockázatát is.

Persze az edző azért van ott, hogy a hibákat időben észrevegye és kijavítsa, de 12-15 főnél nagyobb létszám esetén a gyakorlatban már nem kivitelezhető, hogy mindenkihez odamenjen és javítsa a mozdulatokat. Márpedig egy teljesen kezdő személy esetében, akinek semmi testtudata nincs, és a mozgáskoordinációja sem jó, bizony erre szükség van. Az első perctől az utolsóig kell(ene) a edzői felügyelet.

Mikor NEM jó választás a csoportos óra?

Ha valaki nem tudja megfelelően koordinálni a mozgását, esetleg valamilyen komolyabb betegségben szenved, és/vagy extrém túlsúllyal küzd, érdemesebb az egyéni edzéseket választania, természetesen edzővel. Betegségek és koordinációs problémák esetében a személyi edzés addig mindenképpen sokkal jobb megoldás, amíg javul az egészségi állapot, a testtudat és fejlődik a koordinációs képesség. Ez nagyon fontos, hiszen mindhárom esetben fennáll a sérülés és a rosszullét veszélye, ráadásul egy rosszul végrehajtott gyakorlat az alapproblémát is tovább ronthatja, ahelyett, hogy segítene.

Nagy túlsúly esetén nem lesz elég hatékony az edzés csoportban, amíg nem látjuk a valódi terhelhetőséget, hiszen ugyanaz az intenzitás másképp hat két különböző egészségi állapotú emberre. Teljesen más lesz például egy pajzsmirigy alulműködéssel élő, gyógyszeres kezelés alatt álló ember vagy egy magas vérnyomással küzdő ember terhelhetősége és teljesen más egy egészséges ember teherbírása, még akkor is ha pontosan ugyanannyi súlyfelesleg van rajtuk. Éppen ezért nagyon fontos az egészségi- és a fittségi állapot felmérése még a legelső edzés előtt. Csak ezt követően érdemes eldönteni, hogy csoportos vagy egyéni edzésekre van szükség, illetve azt, hogy a csoportos edzések esetében melyik mozgásforma lesz a legjobb választás a célok elérése érdekében.

Nem mindegy, hogy mit választasz

A csoportos óráknak ma már megszámlálhatatlan variációja van. Az, hogy ebből az óriási halmazból melyik lesz valóban hatékony számodra, sok mindentől függ, de van azért néhány támpont, ami segíthet a döntésben.

Bár nagyon sok fantázianéven találkozhatsz különböző edzésformákkal, mindenképpen az edzéscélok szempontjából érdemes fontolóra venni a választást. Vannak erősítő, izomfejlesztő edzések (pl.: Hot Iron, TRX, Gymstick stb.), cardio mozgásprogramok (pl. step aerobic, dance arobic, kangoo, zumba, walkenergie stb), és a gerinc védelmére épülő mélyizomtornák (pl. pilates, gerincjóga, body art, gerinctorna stb.).

Ráadásul mind a cardio-, mind az erősítő edzéseknek van magas és alacsony intenzitású változata, és persze intervall verziója is. Kezdőként nem érdemes a magas intenzitású edzéseket választani, mert még nem ismered annyira a tested, nem tudod a saját terhelhetőséged határaid, sem a szíved, sem a keringési rendszered, sem az izmaid nincsenek még felkészítve arra, hogy ilyen erős terhelést kapjanak, ezért több kárt okozol vele magadnak, mint amennyi haszna lenne az egésznek. A magas intenzitású csoportos edzések olyan egészséges, haladó sportolóknak valók, akik már elég tudatosan edzenek, ismerik a saját határaikat, jól koordinálják a mozdulataikat, jó az állóképességük, és megvan hozzá a megfelelő izomzatuk is.

Hozzá kell tennem, hogy a másik véglet, a nagyon könnyű edzések sem jók, mivel semmi haszna nem lesz az edzéseknek. Érezned kell, hogy mozogtál, kell, hogy legyenek újabb és újabb mentális és fizikai kihívások a csoportos edzésben is, bármelyiket is választod, hiszen csak így tudsz fejődni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!