Pikáns egytálétel – így készítsd!

A chilis babra is lehetne használni az elcsépelt mondatot, hogy ahány ház, annyi szokás – igaz is lenne, mint sok más közhely esetében.

Jó tudni viszont, hogy az eredeti chili con carne nem tartalmazott babot és minden bizonyossággal Texasban (nem Mexikóban) készítették az első csípős és paprikás, húsos egytálételt. Valaki később hozzáadta a babot is és az amerikaiak legnagyobb örömére megszületett a laktató, pikáns chilis bab intézménye!

5 vacsora téli mélabú ellen >>

Talán mondanunk sem kell, hogy az alapnak marhahúsnak kellene lennie, de idehaza előszeretettel helyettesítjük sertéssel, netán pulykával. Van, aki húsos szalonnát is tesz bele, na, nem sokat – pár dekányi éppen elegendő, hogy a végtermékben érezhessük az ízét. A húst egy fej, apróra kockázott vöröshagymán, zsíron vagy olívaolajon megfuttatjuk, fehéredésig pirítjuk. Tél lévén, és friss paradicsom híján, ezúttal használjunk konzervet vagy, ha szaftosabban szeretjük az ételt, jöhet a paradicsomlé (utánozhatatlanul más íze van a házinak vagy a bio változatoknak).

Spórolós lakoma: így készül a dödölle >>

A titkos hozzávaló a barna sör, amit szintén a főzés elején hozzáadhatunk készülő ebédünkhöz (vacsoránkhoz), az étel lelke pedig természetesen a chiliben rejlik, jó, ha friss, magos paprikát választunk, egy egészet nyugodt lélekkel beledobhatunk a fazékba – ha más nincs az őröltből egy kiskanállal szórjunk hozzá. Római kömény, só bors, netán koriander szintén nem árt és most jön a turpisság: egy kiskanál valódi kakaó (!) az autentikus chili con carne szíve és lelke! A babot elég a legvégén hozzáadni, általában úgyis konzervvel dolgozunk, ebből egy vörös- és egy fehérbab típust érdemes venni egy négyfős lakomához.

További chilisbab-receptekért ide kattints >>

Lustálkodós reggelik hétvégére >>

Top 3: szépülj velünk! >>

Top 3 hét szakácsa >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?