Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni, főzni

A paszternák, vagy más néven pasztinák vagy peszternák egy finom gyökérzöldség, a répa rokona, de nem egyenlő a fehérrépával. Évezredek óta termesztik az egész világon.

A paszternák kinézete hasonlít a sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez. A hosszú, krémszínű gumós gyökérzöldség íze édeskés, enyhén diós. Amellett, hogy egyedi ízt ad az ételeknek, a paszternák hihetetlenül tápláló, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni, főzni

A paszternák remek rost-, C-vitamin-, K-vitamin- és folátforrás, valamint más fontos mikroelemek is vannak benne. Egy csésze (kb 133 gramm) paszternák nagyjából 100 kalória. Szénhidrát 24 gramm, rost 6,5 gramm, fehérje 1,5 gramm, zsír 0,5 gramm van egy adagban. C-vitamin tartalma az ajánlott napi bevitel 25% -a, K-vitaminból ugyancsak  25%, míg E-vitaminból 13%, magnéziumból pedig a javasolt napi mennyiség 10% -a található benne.

A paszternák magas tápanyagtartalma mellett sok antioxidánst is tartalmaz. Az antioxidánsok egészségvédő vegyületek, amelyek segítenek megelőzni az oxidatív stresszt, és csökkenthetik a sejtek károsodását. Tudományos kutatások szerint az antioxidánsok védelmet nyújthatnak a krónikus állapotok, például a rák, a cukorbetegség és szívbetegségek ellen. A paszternákban sok az aszkorbinsav, vagyis C-vitamin, amely fontos antioxidánsként is funkcionál. A zöldség poliacetiléneket is tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokkal bírhatnak egyes kutatások szerint.

Az alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag paszternák a rosttartalma miatt kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrát. Mivel a rost lassan halad át az emésztőrendszeren, segít hosszabb ideig telítettnek érezni magunkat, így pedig csökkenhet az étvágy és az ezáltal az elfogyasztott ételek mennyisége is. Egy csésze (133 gramm) paszternákban 100 kalória van, és 6,5 grammnyi rost jut általa a szervezetbe. A gyökérzöldségnek magas a víztartalma is, körülbelül 79,5%.

A paszternák pépesíthető, pörkölhető, pirítható, főzhető, süthető, grillezhető. Számos ételnek ad gazdag ízt, különösen jól használható levesek, pörköltek, rakottasok, fasírtok és pürék esetében. Könnyen felcserélhető szinte bármely gyökérzöldség paszternákra a kedvenc receptjeidben, például rakottasokban - beleértve a sárgarépát, burgonyát és fehérrépát is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Készítsd el ezeket az őszi finomságokat is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...