Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni, főzni

A paszternák, vagy más néven pasztinák vagy peszternák egy finom gyökérzöldség, a répa rokona, de nem egyenlő a fehérrépával. Évezredek óta termesztik az egész világon.

A paszternák kinézete hasonlít a sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez. A hosszú, krémszínű gumós gyökérzöldség íze édeskés, enyhén diós. Amellett, hogy egyedi ízt ad az ételeknek, a paszternák hihetetlenül tápláló, és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár.

Ismerd meg jobban a paszternákot - ezért érdemes vele sütni, főzni

A paszternák remek rost-, C-vitamin-, K-vitamin- és folátforrás, valamint más fontos mikroelemek is vannak benne. Egy csésze (kb 133 gramm) paszternák nagyjából 100 kalória. Szénhidrát 24 gramm, rost 6,5 gramm, fehérje 1,5 gramm, zsír 0,5 gramm van egy adagban. C-vitamin tartalma az ajánlott napi bevitel 25% -a, K-vitaminból ugyancsak  25%, míg E-vitaminból 13%, magnéziumból pedig a javasolt napi mennyiség 10% -a található benne.

A paszternák magas tápanyagtartalma mellett sok antioxidánst is tartalmaz. Az antioxidánsok egészségvédő vegyületek, amelyek segítenek megelőzni az oxidatív stresszt, és csökkenthetik a sejtek károsodását. Tudományos kutatások szerint az antioxidánsok védelmet nyújthatnak a krónikus állapotok, például a rák, a cukorbetegség és szívbetegségek ellen. A paszternákban sok az aszkorbinsav, vagyis C-vitamin, amely fontos antioxidánsként is funkcionál. A zöldség poliacetiléneket is tartalmaz, amelyek rákellenes tulajdonságokkal bírhatnak egyes kutatások szerint.

Az alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag paszternák a rosttartalma miatt kiválóan kiegészíti az egészséges fogyókúrát. Mivel a rost lassan halad át az emésztőrendszeren, segít hosszabb ideig telítettnek érezni magunkat, így pedig csökkenhet az étvágy és az ezáltal az elfogyasztott ételek mennyisége is. Egy csésze (133 gramm) paszternákban 100 kalória van, és 6,5 grammnyi rost jut általa a szervezetbe. A gyökérzöldségnek magas a víztartalma is, körülbelül 79,5%.

A paszternák pépesíthető, pörkölhető, pirítható, főzhető, süthető, grillezhető. Számos ételnek ad gazdag ízt, különösen jól használható levesek, pörköltek, rakottasok, fasírtok és pürék esetében. Könnyen felcserélhető szinte bármely gyökérzöldség paszternákra a kedvenc receptjeidben, például rakottasokban - beleértve a sárgarépát, burgonyát és fehérrépát is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Készítsd el ezeket az őszi finomságokat is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...