Elkészítettük a legkrémesebb görög grízpitét

Amennyire egészséges és könnyed a legtöbb görög főétel, annyira sokkolóan édesek és tömények a süteményeik. Cukorszirup, krémes töltelék, fűszerek, ropogós tészta – ismerd meg velünk a legtipikusabb görög édességeket!

Arról, hogy honnan ered a rétestészta, ami ennyire meghatározó alapanyag a görög konyhában, itt már írtunk részletesebben. Azt azonban nem is tudjuk elképzelni, milyen sokféle módon használják fel desszertjeikben is ezt a filléres alapanyagot.

Gyakorlatilag lehetetlen anélkül végigenni egy görögországi nyaralást, hogy ne csábulnánk el valamelyik cukorsziruptól fénylő édesség után az útba eső cukrászdák, fagyizók vagy pékségek egyikében.

A legtöbb görög süteményre ugyanis igaz, hogy vagy aranyló sziruptól ragad csodásan, vagy édes krémet rejt a rétestészta. Nem ritkán a kettő egyszerre teljesül.

Tényleg lehetetlen ellenállni a görög édességeknek, nekem sem sikerült

A tésztára alapból jellemző szárazságot ugyanis az édességeknél gazdag, tejes krémmel és/vagy valamiféle sziruppal ellensúlyozzák, ez lehet cukorszirup, méz vagy gyümölcslé-redukció.

Ezt a szirupot a rétegezett süteményekre rácsorgatják, majd hosszú órákat vagy akár egy éjszakát is pihentetik, hogy a szirup minden porcikáját teljesen átjárja.

Más édességeket olajban sütnek ki, és aztán locsolnak nyakon vagy kennek át a cukorsziruppal, ha pedig esetleg se rétestészta, se szirup nem lenne egy édességben, többnyire azt is porcukorral gazdagon megszórva tálalják.

Ropogós, mandulás tészta, krémes tejbegríz, valódi narancsíz - a galaktoboureko pontos receptjét ITT találjátok

Na de lássuk a legfontosabb görög édességeket:

Baklava

Ezt a török-görög klasszikust senkinek nem kell bemutatni. Eredetért elszántan harcol mindkét ország, de van olyan elmélet is, miszerint az asszíroktól vették át még az ókorban. Régen igazi luxuscikknek számított, amivel például a török szultán várta vendégeit, ma már azonban minden gyrososnál és kebabosnál kapható. Az otthon is könnyen elkészíthető, rétegezett, zsiradékkal minden réteg után alaposan lekent rétestésztás desszert tölteléke aprított dió és/vagy pisztácia. Érdemes már sütés előtt felvágni, így a forrón ráöntött cukorszirup alaposan átitatja, és a kész sütemény könnyen szeletelhető.

Galaktoboureko

Galaktoboureko, a görög grízpite

A nálunk is ismert és szeretett burek vagy börek Görögországban nem csak sós, hanem édes is lehet. Legismertebb verziója a tejburek, amibe a rétegezett réteslapok közé tejbegríz vagy vaníliapuding kerül töltelékként. A rétegezéshez itt gyakran olvasztott vajat használnak olívaolaj helyett, a megsült édességet pedig cukorsziruppal öntik le. Pontos eredetét nem ismerjük, de Athénban már több, mint száz éve készítik. Pontos leírást találtok hozzá a cikk végén.

Bougatsa

Az előzőhöz hasonlóan ez is lehet édes és sós is, kicsit leegyszerűsítve: a legtöbb rétestésztás pite burek vagy bougatsa nevet visel. A legnépszerűbb töltelék itt is a tejbegríz, a kész sütit azonban itt nem öntik nyakon sziruppal, helyette fahéjas porcukorral szórják meg. Görögország-szerte mindenütt kapni, de az ország északi részében különösen népszerű.

Portokalopita

Egyfajta lustasüti, amibe a rétestésztalapok szabdalva-vagdosva kerülnek bele. Maradékmentésre is tökéletesen alkalmas, ezt ugyanis kiszáradt rétestésztából is elkészíthetjük, mivel a tésztát egy narancsos-joghurtos-tojásos szósszal elkeverve sütik meg. A kész édesség tetejét a már megszokott módon cukorsziruppal locsolják meg, amibe narancshéjat is belefőznek.

Diples

Ez a Peloponnészoszi-félszigetről származó sütemény hasonlít a mi csörögefánkunkra. Vastagabb fajta rétestésztából készül, amit csíkokra vágnak, majd változatos módon feltekernek-felcsavarnak, és bő olajban ropogósra sütnek. A hirtelen hőtől a tészta hólyagosra sül, a kész süteményt pedig még melegen átitatják valamilyen sziruppal. Sokféle változatban létezik, Korfun például mézzel locsolják, és szezámmaggal szórják meg.

Kataifi

Sokban a baklavához hasonlít ez a sütemény, csak a réteslap ebbe hajszálvékonyra aprítva és feltekerve kerül bele. Töltelékként ebbe is dió és pisztácia kerül, a kész süteményeket pedig szintén cukorsziruppal öntik le.

Loukoumades

A görögök legismertebb fánkja, apró golyócskák, melyeket olajban sütnek ki, majd sziruppal, mézzel vagy olvasztott csokoládéval leöntenek. Pontos eredete ennek sem ismert, de a 13. századból már maradt fent leírás hasonló édességről.

Revani

Török eredetű, grízzel és joghurttal készített piskóta, amit sziruppal átitatva tálalnak.

Egy falat Görögország a legjobb menekvés az őszi hidegekben - pontos receptet ITT találtok a grízpitéhez

De hogy ne hagyjunk titeket recept nélkül, íme itt a tökéletes, krémes grízpite receptje:

Ezekre lesz szükségetek:

  • a krémhez: 6dl tej, 60g cukor, 1 narancs héja, 60g búzadara, 80g hideg vaj, 3db tojás
  • a tésztához: 10db réteslap, 10dkg olvasztott vaj, 10dkg pirított mandulapehely
  • a sziruphoz: 150g cukor, 1dl narancslé

A tejet, a cukrot és a narancs lereszelt héját egy kis fazékban forrásig melegítjük. Hozzáadjuk a búzadarát, és sűrűsödésig főzzük, akkor jó, ha tökéletes tejbegrízállaga van. Ekkor több adagban hozzáadjuk a hideg vajat, és elkeverjük benne, majd ugyanígy járunk el a kicsit felvert tojásokkal.

Amikor a töltelék kész, egy kisebb, kerek tortaformát vagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal.

Belehelyezünk egy réteslapot, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egy kevés pirított mandulapehellyel. A tészta felét így rétegezzük, mandulát elég minden második rétegre tenni csak. A lapokat kicsit mindig elforgatva tegyük, így oldalt is képezve a süteménynek. Erre jön a tejbegrízes töltelék, aminek a tetejét, amennyire lehet, elsimítjuk.

A tészta, a vaj és a mandulapehely másik felével rétegezve befedjük a süteményünket, a tetejét pirított mandulával zárva. 180 fokos sütőben először lefedve, majd fedetlenül sütjük 20-20 percet.

A kész süteményt hűlni hagyjuk picit, majd szeletekre vágjuk. Közben a cukrot és a narancslét sziruppá főzzük, és a pite tetejére öntjük. Hagyjuk pihenni pár órát, ezalatt a szirup beszívódik a töltelékbe, ami még szaftosabb lesz tőle.

Pontos receptért katt IDE

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


További gasztroérdekességeket itt találsz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek