Ez az öt rendelős étel a tudomány szerint boldogabbá tesz

Egy friss kutatás szerint egyes országok ételei pozitív hatással lehetnek a hangulatodra.

Egy német ételszállító applikáció, a Lieferando kutatást készített arról, hogy mely országok rendelős ételei okozzák a legnagyobb örömet a fogyasztóknak. Megvizsgáltak 2158 embert aszerint, hogy hogyan érezték magukat a különböző fajta ételek rendelése után, és ebből levonták a következtetéseket: összeírták azt az öt jellemző élelmiszercsoportot, ami a legjobb hatással volt az emberekre.

Az osztályozást egy úgynevezett rövid hangulati introspekciós skála (BMIS) alapján állapították meg, méghozzá aszerint, hogy az étel elfogyasztása előtt, és utána öt perccel hogy érezték magukat az alanyok. A maximális pontszám az érzelmek intenzitása szerint 400 lehetett.

A besorolás alapján a következő öt rendelős kaja hozta el a legnagyobb boldogságot az embereknek.

Kínai gyorskaja

A kutatás szerint a hagyományos rendelős kínai kaják mintegy 58 százalékkal növelték meg a résztvevők hangulatát. A kínai gyorskaják azért is lehetnek vonzók, mert nagy a választék, így gyakorlatilag minden hangulathoz megtalálja az ember a hozzáillőt.

Thai ételek

A thai kaják után a résztvevők átlagosan 233-as BMIS-t rögzítettek, ami azt jelenti, hogy nagyjából 64 százalékkal növelte a boldogságukat az, ha ilyet ettek. A thai, hasonlóan a kínaihoz, nagyon változatos, így nem csoda, hogy nagy közönségkedvenc.

Hamburger

A klasszikus rendelős kaja 70 százalékkal növeli az azt elfogyasztók boldogságát – nem csoda, hiszen jellemzően nem túl egészséges, viszont az egyik legfinomabb gyorskaja.

Szusi

Nem mindenki szereti a szusit, de aki igen, az nagyon boldog lesz tőle – legalább is ez derült ki ebből a kutatásból, aminek az eredménye szerint ez a kaja 73 százalékot dobott az emberek boldogságfaktorán.

Indiai

Az indiai kaják dobták meg a legjobban az emberek hangulatát, 83 százalékos arányt kaptak. A tudomány ezt az eredményt alátámasztja – a UCLA kutatói azt találták, hogy a kurkumin (a kurkuma fő anyaga, amely a curry narancssárga színét adja) javíthatja a memóriát és a hangulatot.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek