Ezért lesz jóval drágább házhoz rendelni az ételt augusztustól

Augusztus 1-től megszűnik a házhozszállításra és az elvitelre kért ételek nyomott áfakulcsa, melynek értékét még tavaly novemberben, az étterembezárások kapcsán vezették be.

A tavaly novemberi döntéseket azért hozta meg a kormány, hogy ezzel a lépéssel is ellensúlyozni lehessen a vendéglátóipart érintő negatív hatásokat - derül ki a Dining Guide cikkéből. A korlátozások meghosszabbításával egyetemben az 5 százalékos áfamértéket is hosszabb ideig vehették igénybe az éttermek, az enyhítések és a vendéglátóipar újraindulásával azonban hamarosan véget ér az alacsony mértékű adózási lehetőség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmeztetése szerint a vendéglátóhelyek már csak 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles vagy házhoz szállításra kért ételekre és italokra,

augusztus 1-től viszont csak és kizárólag szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatják az 5 százalékos áfát a vendéglátó üzletek, mely azt jelenti, hogy csak helyben fogyasztás esetében lesz érvényes az alacsonynak számító adó.

Az elviteles, házhoz szállított ételek és italok értékesítésére augusztustól visszaáll az eredeti, 27 százalékos mértékű adónem, mivel az már nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!