Így ne öljük meg a növényeinket, amíg nyaralunk

A növényeinknek ugyanúgy szüksége van a gondoskodásra akkor is, amikor távol vagyunk, mint a háziállatainknak.

Szerencsére sok módja van annak, hogy ne öljük meg a növényeinket, és megfelelően hidratáljuk őket akkor is, ha néhány napig nem vagyunk mellettük. Mindenképpen kalkuláljuk bele a terveinkbe, hogy mi lesz zöld barátainkkal, amíg mi nyaralunk, különösen a forró, nyári hónapokban. Így ne öljük meg a növényeinket, amikor nyaralunk:

Locsoljunk előre!

Függetlenül attól, hogy milyen módszert fogunk választani a távollétünkre, mindenképpen alaposan itassuk meg növényeinket, mielőtt elutazunk. Állítsuk bele őket cserepestől-földestől egy nagy adag vízbe, és hagyjuk, hogy jól megszívják magukat.

Felkészülés

Ha van kertünk, akkor a slag segítségére bármikor számíthatunk! Hagyjuk a földön az ágyásokon néhány percig, majd ismételjük meg addig, amíg az egész száraz területet alaposan el nem áztattuk. Akkor végeztünk jó munkát, ha az ujjunkat a talajba dugva érezzük, hogy átitattuk a föld felső néhány centiméterét.

Ha van kertünk, akkor a slag segítségére bármikor számíthatunk

A sötétség ereje

Bár a jó idő beköszöntével ajánlott napos helyre tenni cserepes növényeinket, amikor elutazunk, inkább biztosítsunk számukra árnyékot – már, ha nem akarjuk megölni őket. Így fenntarthatjuk hidratáltságukat, és késleltethetjük a kiszáradást. Eresz alá természetesen ne tegyük, hiszen így elvesszük tőlük a lehetőséget, hogy távollétünkben legalább az eső megitassa őket.

A borosüveg-módszer

Tisztítsunk ki egy üres borosüveget, és töltsük meg vízzel a nyakáig. Kisebb edényeknél érdemes kisebb palackot használni. Dugjuk az ujjunkat az üveg nyakába, és fordítsuk fejjel lefelé, majd helyezzük jó mélyen a talajba – de a kezünket nem muszáj bent hagyni. Pár óra elteltével ellenőrizzük le, és ha a vízszint nem változott, akkor lehetséges, hogy a föld eltömítette az üveg száját.

Műanyagpalack-metódus

Amennyire lehet, kerüljük el a palackozott üdítők vásárlását, de ha már bűnbe estünk, legalább hasznosítsuk őket újra! Szúrjunk két lyukat az aljára és néhányat az oldalára, majd ássuk el a növényeink mellé olyan mélyen, hogy nyakig be tudjuk temetni a flakont a nyílásokkal a növények felé fordítva. Töltsük tele vízzel, és szilárdítsuk meg körülötte a talajt. Ha túl gyorsan távozik belőle a víz, akkor csavarjuk szorosabbra a kupakot, de ha éppen ellenkezőleg, akkor lazítanunk kell a tetején.

Zugivó zöldségek

Töltsünk meg egy tégelyt, csészét vagy üveget vízzel, és tegyük a növény mellé úgy, hogy a szája magasabban legyen, mint a cserép alja, illetve ne érje közvetlen napfény. Vágjunk méretre egy hosszú pamutzsinórt, fonalat vagy csövet, majd helyezzük a tartályba úgy, hogy az aljáig érjen. A másik felét nyomjuk a földbe jó mélyen, a gyökerekig.

Kézműves üvegház

Öntözzük növényeinket a szokásos módon, ügyelve arra, hogy ne áztassuk el őket túlzottan. Húzzunk rájuk egy műanyag zacskót, amit alaposan összekötözünk úgy, hogy jó sok levegőt hagyunk benne, majd helyezzük az egész pakkot egy árnyékos helyre.

Forrás.


Még több növény és kert itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?