5 bornyitási trükk, ha nincs dugóhúzód

Aki igazán meginna egy pohár bort, az előtt nincs akadály. Bornyitó nélkül is megküzd az üvegbe zárt dugóval, hogy hódolhasson az isteni nedűnek.

Egy hosszú és fárasztó munkanap után jólesik elnyújtózni a kanapén egy pohár bor kíséretében. De mi van akkor, ha nincs meg az a fránya bornyitó? Gondolom, számtalanszor előfordult már veletek is, hogy nem találtátok, hiába emlékeztetek, hova tettétek, amikor a legnagyobb szükségetek volt rá, mégsem volt meg.

Olvastad már?

5 fontos boros szabály

Íme 5 agyament praktika, hogyan lehet kivarázsolni dugóhúzó nélkül is a parafahengert az üvegből.

1. Nyisd ki a cipőd segítségével

Kapd le a lábadról az egyik csukád, helyezd bele az üveg talpát, szaladj ki a kertbe és a ház külső kőborításának ütemesen, közepes erőbedobással csapkodd hozzá a cipő-bor kombót. Ha nincs kedved ehhez a macerához, akkor ajánlok jobbat. Bent a lakásban is elvégezheted falrombolás nélkül az alternatív bornyitást: hajtogass össze jó vastagra egy vagy két konyharuhát. Szorítsd a konyhaajtó fa keretére, és ehhez ütögesd az előző módon az üveget. A külső fémes, viasz vagy műanyag bevonóburkolatot az akció előtt természetesen minden esetben távolítsd el. Meglátod, milyen felemelő, ahogy szépen csúszik ki a dugó az üvegből, és egyre közelebb kerülsz a megoldáshoz!

2. Ess neki kalapáccsal

Üss egy szöget a dugóba, és a kalapács villás végével húzd ki egy pillanat alatt. Ez a módszer nem minden esetben működik, mert a szög könnyen kicsúszhat a parafából. Ha biztosra szeretnél menni, csavarra lesz szükséged. Ez a dugóhúzó csavaros részéhez hasonló módon jól megkapaszkodik. Könnyebb, tisztább módszer. Arra viszont figyeljünk, hogy egyenes irányba, lefelé tekerjük be a csavart, nehogy szétpattintsuk az üveget, és ezzel meghiúsítsuk a tervet.

3. Tekerd ki konyhakéssel

A megoldás mindig a konyhában van! Keress egy recés kést a fiókban. Szúrd a dugó szélébe, és nagyon óvatosan kezdd el forgatni az üveget. A dugót közben a kés segítségével felfelé nyomd, és ellentétes irányba mozgasd. Ujjakra tessék nagyon vigyázni! Mindjárt hozzájuthatunk a jól megérdemelt nedűhöz.

4. Durrantsd ki pumpával

A legmurisabb dugónyitási módszer a világon. Hogy mikor van rá szükség? Például ha a garázsban, hétvégi autósamponozás közben megpillantasz a polcon egy árválkodó üveg bort, és azonnal meg akarod kóstolni. Netalán bringával érkezel a munkából vagy a hétvégi családi kerékpártúráról, és ott nyomban innod kell egy pohárkával. Szúrj egy vékony lyukat keresztbe, lefelé a dugón, ha nem elég hosszú a pumpád vége. Ide nyomd bele az újdonsült bornyitó eszközöd, és egy-két szokásos pumpáló mozdulattal lődd ki az utadban álló dugót. Tiszta Szilveszter!

5. Rántsd ki kötéllel

Dugóhúzás felsőfokon, nem csak vitorlázóknak! Az előzőekhez hasonlóan először egy lyukat kell készítenünk a dugó teljes hosszában lefelé. Ehhez használhatunk csavarhúzót. Kölcsönkérhetjük Sharon Stone jégvágóját, amit az Elemi ösztön forgatása óta az éjjeli szekrénye fiókjában tart, vagy előkotorhatunk bármilyen más hosszú szúróeszközt a szerszámos ládából. Eztán szükségünk lesz egy erősebb kötélre. Sodrott, szőtt poliészter hajókötél, anyag ruhaöv, de a kötényünk hátsó kötőféke is megteszi, ha nem túl vastag. Hurkoljunk egy csomót a végére. Csavarhúzó segítségével toljuk át a kötelet csomós végével lefelé a dugón. Szorítsuk két lábunk közé az üveget, tekerjük fel a kötél kilógó részét a kezünkre, és húzzuk meg teljes erővel. Ha gyakran látogatjuk az edzőteremet, nem bőgünk le vacsoravendégeink előtt. Nem tud majd ellenállni nekünk a dugó, elhagyja állomáshelyét, és kipattan az üvegből.

Olvastad már?

5 tipp, mi dukál a borodhoz?

(via HuffingtonPost)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.