Ezek a legfontosabb júniusi kerti munkálatok, ha még ősszel is szép udvart akarsz

Végre itt a nyár, és meleg az idő, úgyhogy itt az ideje, hogy sokat legyünk a friss levegőn – a kertben azonban csak kora reggel illetve estefelé érdemes munkálkodni, hogy senki ne kapjon hőgutát.

Az udvarunk és a júniusi kertgondozás nem hagy minket munka nélkül: cikkünkben összefoglaljuk, hogy mik a legfontosabb teendők, amiket feltétlenül meg kell tennünk júniusi kertgondozás címén, ha még sokáig akarjuk élvezni munkánk gyümölcsét.

Virágok és cserjék

Végre szebbnél szebb szirmokat öltöttek magukra a rózsák, úgyhogy eljött az ideje gondoskodni a tápanyag-utánpótlásról és az elszáradt virágok eltávolításáról, különben a levelek látják kárát. Ha betegséget vélünk rajtuk felfedezni, akkor szedjük le őket, de semmiképpen se adjuk hozzá a komposzthoz.

Eljött az ideje, hogy idén először lenyírjuk a cserjéket és bokrokat, de ne is halasszuk sokáig, különben nem nőnek nagyobbra a kopasz ágak. Mielőtt azonban nekilátnánk a munkálatoknak, ellenőrizzük, hogy nem fészkelnek-e madarak a lombok között.

Vágjuk le a pázsitot is, hiszen csak rendszeres nyírás és öntözés mellett tudunk majd a szép zöld, egészséges fűben mezítláb rohangálni. Vigyük ki szobanövényeinket a szabadba egy védettebb helyre, hogy élvezni tudják a napsütést.

Egynyári virágokat bármikor ültethetünk a legmelegebb hónapok során – ha pedig rendszeresen tesszük, akkor még ősszel is gyönyörködhetünk bennük. Ne felejtsük el eltávolítani elnyílt szirmokat, hogy a növény utat engedhessen a frissebb bimbóknak. Öntözzük és trágyázzuk őket rendszeresen!

Fűszerek, zöldségek

Porozzuk be kézzel a tök, a dinnye és az uborka virágait, de ne feledkezzünk el a talaj fellazításáról, mulcsozásáról, illetve a gyomnövények kiirtásáról. Még nincs késő az édesburgonya, a brokkoli, a karalábé, a karfiol és a paradicsom elültetéséhez. Ez utóbbinak mindig távolítsuk el az alsó leveleit és oldalhajtásait. Vessük el a karós bab, a mángold, a bokorbab, a zöldborsó, a sütőtök, a fejes saláta, az édeskömény, a hónapos retek, az uborka, a retek, a cékla magjait.

A fűszernövények betakarításakor ültessünk belőlük még többet: termeszthetünk petrezselymet, zsázsát, mentát, kamillát, bazsalikomot és kaprot is. Támasszuk meg a felfelé futó növényeinket, például a paradicsomot és az uborkát fa- vagy bambuszrudakkal. Használjunk komposztot és természetes trágyát, hogy távol tartsuk a kártevőket.

Mézédes gyümölcsök

Takarítsuk be a cseresznyét és a szamócát, utóbbit vágjuk is vissza. Mulcsozzuk a fákat, és trágyázzuk a virágzó málnákat. Ne felejtsük el olyan gyorsan összeszedni a lehullott gyümölcsöket, amennyire csak tudjuk, különben gombásodásnak tesszük ki kertünk növényeit.

Ebben a hónapban helyezzük ki az almamoly feromoncsapdáit, vagy helyette erősítsünk hullámpapírgyűrűt is a fa törzsére, amit a lávák bábozódáshoz, a madarak pedig terülj-terülj asztalkámnak fognak használni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak: via via és via


Még több kert és növény erre:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek