Az esszenciális karácsonyi sütemény, ami a zserbó-, linzer- és mézeskalácshalmokkal szemben is mindent visz, az a bejgli. Diós, mákos, gesztenyés, esetleg aszalt gyümölcsös? Idén süssétek velünk!
A rossz hír az, hogy a bejgli esetében sincs pontos válasz a honnan is jön kérdésre. Az osztrákok és az angolok szerint ez egy magyar sütemény, az olaszok és a németek szerint is, de ők hozzáteszik, hogy az alaprecept Örményországból jött, a franciák szerint pedig lengyel. Mi, a bejgli koronázatlan királyai, úgy véljük, egy sziléziai kalácsról van szó, amit ott a 14. század óta gyártanak, nálunk viszont csak a 19. század második felében terjedt el a polgári konyhákban. A német eredet szinte biztos, hiszen neve a német beugen, hajlítani igéből származik. Czifray István 1830-ban megjelent szakácskönyvében először közli a receptjét, Posonyi finom mákos kaláts néven, és szintén Pozsonyban talált rá Magyar Elek, vagyis ínyesmester, aki 1932-ben kiadott szakácskönyvében pejglinek nevezi a dióval és mákkal töltött omlós vagy éppen kelt tésztát.
{ GALÉRIA = title:Di%C3%B3s%20%C3%A9s%20m%C3%A1kos%20bejgli%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }
Lényeg a lényeg, karácsonykor bejglit kell sütni. És mivel a nagyi szerint akkor igazi a karácsony, amikor legalább egy bejgli szétreped. De mivel karácsony előtt két nappal szétesett bejglit kihúzni a sütőből toplistás hisztériaforrás, lássunk pár trükköt, hogy idén mienk legyen a legszebb bejgli!
- A töltelék ne legyen nagyon folyós, mert hiába van megszurkálva, hő hatására forrni kezd, és szétveti a tésztát.
- Akkor jó a töltelék állaga, ha kenhető. Ha túl folyósnak vagy túl keménynek érezzük, adhatunk még hozzá szárazanyagot, de lazításhoz inkább 1-2 kanál lekvárral próbálkozzunk.
- Mindig csak kihűlt töltelékkel dolgozzunk.
- Mindegy, hogy élesztős vagy omlós-élesztős tésztával dolgozunk, a feltekerés után hagyjuk pihenni még egy fél órát, és mielőtt a sütőbe tesszük, dugjuk 10 percre a hűtőbe.
- Biztosra akkor mehetünk, ha 3 helyen belyukasztjuk a bejgli tetejét az ujjunkkal. Így biztosan lesz helye a kiszálló gőznek, és nem fog utat törni a gonddal összeállított tésztában. A nem túl esztétikus lyuk egy fél dióval fifikásan és tökéletesen eltüntethető!
- És végül, a legfontosabb: ha minden igyekezetünk ellenére mégis szétreped, ne bosszankodjunk. Már a nagyi is megmondta, hogy nincs karácsony repedt bejgli nélkül.
Kedvenc karácsonyi sütijeink >>
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>
Diós és mákos bejgli 3. (Bejgli 6.)
Ez az egyik kedvenc karácsonyi süteményem, és mióta a cukrász suliban megtanultam megcsinálni, mindig sikerül. Azóta én csinálom a család azon tagjainak, akik nem bajlódnak vele.
Zserbós bejgli - Bejgli 7.
A zserbókészítés után maradt még mindenből, és ezt találtam ki, mert ilyet még nem sütöttem. Nekünk nagyon ízlett!
Marcipános - aszalt szilvás bejgli
A december nem csak a karácsony, hanem a vizsgaidőszak közeledtét is jelzi. Ilyenkor minden tisztességes felsőoktatásban részt vevő sürgős egyéb elfoglaltság elé néz, lehetőleg olyan ...
Csokis bejgli
Mivel nem nagyon szeretem a mákos és diós bejglit, így kipróbáltam a csokisat. Egész jól sikerült, hamar el is fogyott. 2012 decemberében kipróbáltam a mákos-csokisat is, nagyon finom ...
Fantasztikus diós bejgli - főzve
Sosem voltam nagy bejgliimádó. Persze rendszeresen eljött a Karácsony, s vele a kötelező bejglievés... Idén is gondolkodtam, mit süssek, amikor eszembe jutott a Trenta völgyében lakó ...
Szilvalekváros bejgli
Amíg a páromat nem ismertem meg, én csak diós meg mákos bejgliről hallottam. Ő pedig mondta, hogy a nagymamája gyakran sütötte szilvalekvárral. Nekem nincs semmi kifogásom ellene, mert ...
Kakaós beigli
Egy idősebb nő ismerősünk, Aranka néni beiglijénél gondoltam azt először, hogy ez a sütemény ízlik nekem! Merthogy előtte nem szerettem a beiglit! Karácsony előtt megjelentem nála a ...
Marcipános-aszalt szilvás bejgli
Ezt a bejgli receptet 2010 novemberében találtam ki a Hamm bekaplak! "Karácsonyi menü" receptpályázatának desszert kategóriájába. Ez nem egy szokványos bejgli recept, különleges ...