Bejglivel igazi a karácsony

Az esszenciális karácsonyi sütemény, ami a zserbó-, linzer- és mézeskalácshalmokkal szemben is mindent visz, az a bejgli. Diós, mákos, gesztenyés, esetleg aszalt gyümölcsös? Idén süssétek velünk!

A rossz hír az, hogy a bejgli esetében sincs pontos válasz a honnan is jön kérdésre. Az osztrákok és az angolok szerint ez egy magyar sütemény, az olaszok és a németek szerint is, de ők hozzáteszik, hogy az alaprecept Örményországból jött, a franciák szerint pedig lengyel. Mi, a bejgli koronázatlan királyai, úgy véljük, egy sziléziai kalácsról van szó, amit ott a 14. század óta gyártanak, nálunk viszont csak a 19. század második felében terjedt el a polgári konyhákban. A német eredet szinte biztos, hiszen neve a német beugen, hajlítani igéből származik. Czifray István 1830-ban megjelent szakácskönyvében először közli a receptjét, Posonyi finom mákos kaláts néven, és szintén Pozsonyban talált rá Magyar Elek, vagyis ínyesmester, aki 1932-ben kiadott szakácskönyvében pejglinek nevezi a dióval és mákkal töltött omlós vagy éppen kelt tésztát.

{ GALÉRIA = title:Di%C3%B3s%20%C3%A9s%20m%C3%A1kos%20bejgli%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 }

Lényeg a lényeg, karácsonykor bejglit kell sütni. És mivel a nagyi szerint akkor igazi a karácsony, amikor legalább egy bejgli szétreped. De mivel karácsony előtt két nappal szétesett bejglit kihúzni a sütőből toplistás hisztériaforrás, lássunk pár trükköt, hogy idén mienk legyen a legszebb bejgli!

  • A töltelék ne legyen nagyon folyós, mert hiába van megszurkálva, hő hatására forrni kezd, és szétveti a tésztát.
  • Akkor jó a töltelék állaga, ha kenhető. Ha túl folyósnak vagy túl keménynek érezzük, adhatunk még hozzá szárazanyagot, de lazításhoz inkább 1-2 kanál lekvárral próbálkozzunk.
  • Mindig csak kihűlt töltelékkel dolgozzunk.
  • Mindegy, hogy élesztős vagy omlós-élesztős tésztával dolgozunk, a feltekerés után hagyjuk pihenni még egy fél órát, és mielőtt a sütőbe tesszük, dugjuk 10 percre a hűtőbe.
  • Biztosra akkor mehetünk, ha 3 helyen belyukasztjuk a bejgli tetejét az ujjunkkal. Így biztosan lesz helye a kiszálló gőznek, és nem fog utat törni a gonddal összeállított tésztában. A nem túl esztétikus lyuk egy fél dióval fifikásan és tökéletesen eltüntethető!
  • És végül, a legfontosabb: ha minden igyekezetünk ellenére mégis szétreped, ne bosszankodjunk. Már a nagyi is megmondta, hogy nincs karácsony repedt bejgli nélkül.

Kedvenc karácsonyi sütijeink >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk