Nigellamag, a fűszer, aminek semmi köze a brit szakácsnőhöz

Amikor azt a nevet halljuk, hogy Nigella, valószínűleg először a brit tévés szakácsnő jut eszünkbe. Azonban van valami más is, ami ezen a néven fut: ez pedig nem más, mint egy izgalmasan aromás fűszer. Ismerjük meg!

Feketeköménymag, feketehagymamag vagy nigellamag: ezek alatt a nevek alatt mind egy fűszert találunk. A különböző nevek pedig mind le is írják a mag egy-egy tulajdonságát, ugyanis apró, alakban nyomott köményre hasonlító, fekete, hagymás ízeket magában hordozó szemről van szó. Érdemes tartani a fűszerpolcon a nigellamagból, kiváló ízt ad megannyi ételnek. Nézzük, mit tud!

Nigellamag, a fűszer, aminek semmi köze a brit szakácsnőhöz

Honnan jön?

A feketekömény szerves része az indiai, közel-keleti és észak-afrikai konyháknak. Főleg ezeken a területeken szeretik, itt szinte minden ételben megtalálhatjuk a kenyértől a salátán át a savanyúságig.

A Nigella sativa növény – ami Törökországban, Irakban és Szíriában nő – magját szedik le és szárítják meg.

Milyen íze van?

A különböző elnevezések sokat mondanak a fűszerről: megannyi érdekes, karakteres íz kavarog benne. Leginkább a hagyma-fokhagyma, az oregano és a fekete bors ismerhető fel benne, bár a nevében szereplő köménymagot is megtalálhatjuk, ha elrágcsáljuk.

Helyettesíteni elég nehéz, mivel ezt a komplex ízkombinációt nem nagyon tudjuk elérni más fűszerekkel. Szerencsére sokáig kitart a polcon, ezért ha egyszer veszünk, egy darabig nem kell majd a helyettesítés miatt aggódnunk.

Miben használjuk?

Elsősorban természetesen az indiai, közel-keleti ételekben talál nagyon jó helyet magának: ha salátákra szórjuk, kellemes, hagymás ízt ad, mellette pedig textúrát is, hiszen ha nem főzzük meg, egészen ropogós marad a nigellamag.

Kenyerek tésztájába és péktermékek tetejére is tehetjük, karakteressé tesz szinte minden tésztát. Savanyúságokban, chutneykban és zöldséges-húsos ragukban is használhatjuk, utánozhatatlan aromát ad az ételeknek.

Persze kipróbálhatjuk más konyhák ételeiben is, ha egy kellemes, de érezhető hagymás ízt szeretnénk elérni. Nagyjából 1-2 teáskanálnyi nigellával már erőteljes aromát képvisel.

Hol vegyük, hogyan tároljuk?

Ázsiai boltokban, esetleg bioboltokban találkozhatunk vele, az egzotikus fűszerek között. Otthon öntsük át a zacskóból egy légmentesen zárható üvegbe, ebben ugyanis tovább megőrzi az erejét. Mivel egész fűszer, akár hónapokig is ugyanolyan ízes marad, ha jól tároljuk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több izgalmas alapanyagot:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...