Mitől fájhat a hasad evés után?

Ha evés után rögtön jelentkezik a hasfájás, aztán kis idő múlva el is múlik, nagyon valószínű, hogy az étellel van valami gond.

Az evés utáni hasfájásnak rengeteg oka lehet, de általában azért, ha nem krónikus fájdalomról van szó, az étellel köthető össze a probléma. Vegyük sorra, mik lehetnek ezek.

Ételmérgezés

A hasfájás leggyakoribb oka kétségkívül az ételmérgezés, ennek azonban nemcsak ez az egy tünete létezik: ugyanúgy kísérheti rosszullét, hányinger, hányás és hasmenés is. A tünetek pár órával evés után jelenhetnek meg, de az is előfordulhat, hogy napok telnek el a rossz étel fogyasztása és az első rosszullét között. Ha a mérgezés nem túl súlyos, általában kezelhető egy kis pihenéssel, és bőséges folyadékbevitellel, ellenkező esetben lehet, hogy orvosi beavatkozásra is szükség lehet.

Savas ételek

A túl savas ételek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, hasfájást okozva. Ilyenek lehetnek a gyümölcslevek, a feldolgozott sajtok és a paradicsom is például – az ember nem is gondolna rá, mennyi minden lehet túl savas a szervezet számára. Ezek ellen egyetlen gyógymód van: ha találsz olyan alternatívákat, amelyek nem túl savasak a gyomrodnak.

via GIPHY

Felfúvódás

Ha a belekben felesleges gázok gyűlnek össze, az kellemetlen érzést, hasfájást is okozhat. Vannak bizonyos ételek, amelyek kifejezetten gázképzőek, ilyen például a hagyma, a bab- és káposztafélék, vagy mondjuk a brokkoli. Ha azt veszed észre, hogy nagyon felpuffadsz ezektől az ételektől, akkor ne fogyaszd őket, vagy legalább is mértékkel egyél belőlük!

Fűszeres ételek

Ugyanúgy, ahogy a savas ételek, a túl fűszeresek is kikezdhetik a gyomrodat. A csilipaprikában például kapszaicin van, ami irritálhatja az arra érzékeny szerveket – például a gyomrot is.

Koffein

Mindenki kedvenc serkentője bizony néhány embernél diszkomfortérzetet okoz. Ezt sajnos az erre érzékenyeknél nem igazán lehet kikerülni, de ha csak a kávé ízét szereted, tegyük fel, akkor koffeinmenteset nyugodtan ihatsz. Ugyanez a helyzet a teák esetében is.

via GIPHY

Alkohol

Az alkohol kifejezetten irritálja a gyomrodat – nem csoda, hogy másnap olyan rosszul van tőle az ember. Ez különösen igaz azokra az alkoholos italokra, amelyek még szénsavasak is. Szerencsére az ebből következő hasfájást nagyon egyszerűen ki lehet küszöbölni: az alkoholfogyasztás mérséklése a kulcsa.

Ételintolerancia vagy -allergia

Ha az ember figyeli, hogy mit eszik, és mire hogyan reagál a szervezete, nem nehéz észrevenni, ha allergiás vagy intoleráns valamelyik ételre. Az allergia a kettő közül a súlyosabb, az intolerancia pedig egy gyengébb allergiát jelöl. Mindegyikre léteznek orvosi vizsgálatok is, így, ha azt sejted, ez állhat a háttérben, érdemes lehet kivizsgáltatnod magadat.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hol fenyeget az ételmérgezés?

A hétköznapi vélekedés szerint a gyorskajáldákban gyengébbek a higiéniai körülmények, ezért nagyobb eséllyel szedhetünk össze betegségeket, ha ott étkezünk. Pedig nem így van.

admin

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...