Ínycsiklandó illatok a konyhából, amiket magadra is fújhatsz

A konyhában készülő desszert illata nem kell, hogy a sütés után csak emlék maradjon, használhatunk gourmand parfümöket is.

Annak, amit ízként érzékelünk, valójában a hetven százaléka csupán illat. Az édes és fűszeres illatok, melyek a desszertek ízére emlékeztetnek, valójában a szaglás és az ízlelés közötti kapcsolatot célozzák meg. Ha valamibe befogott orral beleharapunk, sokkal kevésbé fogjuk érezni az ízét, és ez szintén igaz, ha náthásak vagyunk. Ha azonban evés közben levegőt veszünk, ahogy azt tenni szoktuk, akkor az aromák a torok hátulján felpárolognak az orrba és megkapjuk az étel teljes élményét.

Aki szereti az édességet, az hasonló endorfin kibocsátóhatást érhet el azzal, ha ezeket az aromákat csupán szagolja, mintha enné, ez pedig megnyugtató hatással van a legtöbb emberre. Az emberi agy összekapcsolja az ételszerű illatot azzal az élvezettel, amit azáltal élnénk át, hogy az adott aromával rendelkező ételt megesszük.

Persze egy sima vanília, vagy süteményaroma önmagában nem ad ki parfümöt, bár arra is akad példa, hogy egészen egyszerű kompozíciókban gondolkodnak az alkotók. A gourmand parfümök célja azonban nem az, hogy olyan illatuk legyen, mintha éppen süteményt ennénk, hanem a felnőtt énünkben rejtőző gyerekhez szólnak olyan módon, hogy felidézik a süteményeket, de olyan összetevőkbe keverik bele az aromákat, amelyek egyébként is használatosak a parfümkészítésben.

Itt általában persze virágokról van szó, de ma már nagyon sok olyan parfümmel találkozhatunk, mely nyomokban sem tartalmaz semmilyen virágot. Az első ilyen illat, mely világsikert ért el, az Angel volt, a Thierry Mugler divatháztól, mely 1992-ben jött ki. Ebben az illatban a cukor, a vanília, és a talajszagú pacsuli keveredik, és ma is pont olyan megosztó, mint közel harminc éve volt. Azóta persze az ételparfümök szerteágazóan fejlődtek. Mivel, a virágillatokkal ellentétben, ezekben kizárólag mesterséges aromavegyületek adják az illatot, minden egyes újabb aroma felfedezésével újabb parfümök jelentek meg. Ma már gyakran találkozhatunk kóla, vagy sós popcorn aromát is tartalmazó parfümökkel.

A gourmand parfümök hozzávalóinak abszolút sztárja azonban a vanília aroma, vagyis a vanilin. Ez nem véletlen, ugyanis még az anyatej is tartalmaz egy kis vanilint, így a legtöbb emberben megnyugtató hatást kelt és kellemes érzeteket vált ki. A magzatoknak ugyanis a szagérzékelése már a terhesség 12. hetétől működik, és már az anyán keresztül is ismeri ezt az illatot. Érdekesség viszont, hogy Európában a vanília illat tejes-tésztás asszociációkat hív elő, míg Ázsia egyes részein olyan típusú fűszernek érzékelik az emberek, mint például a szerecsendió, tehát az illatasszociációk részben tanultak.

Ezt olvastad már?

Így hagyd abba végleg a stresszevést, ha te is csokiba fojtod a bánatod

Diétázóknak is jó ötlet lehet körülnézni a parfümériákban, hogy nem találnak-e kedvenc desszertjükre emlékeztető parfümöt, mert sokaknál az illat beszippantása már kielégíti az édesség utáni ellenállhatatlan vágyat. Ami az elmúlt évek hozadéka, az az, hogy ez már nem csak a nőkre vonatkozik, hiszen a férfiparfümök között is megjelentek a kifejezetten édes, esetleg kávéval, vagy fás aromákkal kevert desszertillatok.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek