Nehéz a hal?

Egy ismerősöm hozzám fordult, hogy miért könnyű étel a hal, hiszen ő előző nap készített, és megülte a gyomrát. Kérdeztem tőle: hogyan csináltad meg? Mire ő: kirántottam.

Grillezett pisztráng

A halak teljes értékű fehérjetartalma magas, és sok vizet tartalmaznak, ezért könnyen emészthetőek. Ez okozza azonban fokozott romlandóságukat is.

A hekk vajon mi?

Zsírtartalmuk csakúgy, mint más állatok húsánál, fajtánként változó lehet. Gyakran halljuk, hogy a halhús zsírösszetétele omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően kedvező élettani hatású, legyünk azonban tisztában azzal, hogy érdemi omega-3 zsírsavtartalma elsősorban a tengeri halaknak van, az itthon is elérhető édesvízi halak közül pedig a busának. Ez nem jelenti természetesen azt, hogy ne szerepelhetne az étrendünkben az ízletes roston sült keszeg vagy a grillpartikon ne süthetnénk pisztrángot. Sőt! Figyeljünk arra, hogy együnk legalább heti egyszer halat.

Hal frissességének első jele

Mondhatnám, hogy hiába tekinthető egészséges alapanyagnak a hal, ha aztán az itthon általánosan jellemző ételkészítési technológiával – úgyis mint bundázás, paprikás lisztben forgatás, majd bő zsiradékban sütés – a könnyen emészthető húsból nehezen emészthető ételt készítünk.

Bő olajban sütni? Csak azt ne kelljen!

Annak érdekében, hogy megőrizzük a halhús kedvező élettani tulajdonságait, válasszunk kímélő technológiákat. A hagyományos, zsírral készült paprikás halászlé mellett ismerkedjünk meg a fűszeres, mediterrán típusú hallevesekkel, amelyek változatosan elkészíthető, kitűnőelső fogások. A rántott és paprikás lisztben megforgatott halak helyett válasszuk a fűszeres párolt, sült, grillezett halételeket. Személy szerint azt gondolom, ekkor az ízük is jobban érvényesül.

Hal tisztítása

Ma már a piacok, hipermarketek kínálatában számos tengeri és édesvízi hal közül választhatunk. Kísérletezzünk bátran, próbáljunk ki új fajtákat. Természetesen figyeljünk a romlandóságra, ha nem fogyasztjuk el a vásárlás napján a halat, fagyasszuk le, fogyasztásnál mindig ügyeljünk a szálkákra.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...