Egyszerű narancsos kuglóf, akár kezdőknek is...karácsonyra is!

Egy méltatlanul elhanyagolt édesség, pedig a kuglófsütő formával könnyen, rövid idő alatt varázsolhatunk fantasztikus dolgokat a konyhában.

Régóta terveztem már, hogy készítek egy kuglófot, de nem volt hozzá sütőformám. Rendszerint csak felsóhajtottam, amikor megláttam egy-egy csodás fotót a puha, omlós, és elképesztő mintázatokban pompázó kerekded kalácsokról.

Narancsos-kardamomos kuglóf - recept itt!

Egyszer, amint gyanútlanul vásárolgattam, megláttam a polcon egy helyes kis fém formát. Azonnal meg is vettem, elkészítettem életem első kuglófját, és osztatlan sikert arattam vele! Az otthoni próbasütést ketten azonnal elpusztítottuk, másnap pedig a szerkesztőségben sütött példányt falták fel a munkatársak a receptet követelve.

Mielőtt azonban rátérnénk az én variációmra, érdemes megvizsgálni ennek a kerekded édes tésztának a történetét. Tulajdonképpen minden a kenyérrel, egészen pontosan a kelesztett tésztákkal kezdődött. Mindennapi kenyerünkből egyre több változat készült, a sós tészták mellett pedig fokozatosan megjelentek az édesített variációk is. Így jött létre a kalács, amely a legtöbb helyen ma is csak formájában - és persze édességében - különbözik a hagyományos kenyerektől. Ezután kezdődött az újabb variálgatás és kísérletezés, így születtek meg a kalácsok töltött változatai, valamint a bukták, diós rudak, és maga a kuglóf is.

Miért lyukas a kuglóf?

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: hogy jól átsüljön a tészta! Ha nagy mennyiségű tésztát sütünk egyben, sokszor fennáll a veszély, hogy nem sül át megfelelően a közepe. Elég csak a belül nyers, házi kenyereinkre gondolnunk. A belső kürtőnek köszönhetően viszont nem csak hogy átsül, de isteni ropogós kérget is kap!

Az első "Kougloupf", ahogy neve is mutatja, a német behatású Elszász vidéken született, manapság azonban egyre többen vallják maguknak ezt a kezdetben kizárólag kelt tésztábólkészült süteményt. A hétköznapokban persze háziasszony legyen a talpán, aki nekiáll élesztőt futtatni, kétszer dagasztani és keleszteni, így ma már nem ritka a sütőporos, expressz változat sem. Tény, hogy nem lehet összehasonlítani a kettőt, de nem is kell, hiszen mindkettőnek megvan a maga helye.

A narancsos-kardamomos kuglóf receptje itt!

Én is egy sütőporos változatot készítettem el, ami - sütési idő nélkül - bruttó 20 percembe került. Egyszerűbb változat ide vagy oda, kevés ilyen finom, mégis gyors édességet tudunk összedobni. A tésztához hozzákevertem egy narancs levét és héját, de a hozzáadott őrölt kardamom tette igazán különlegessé!

A variációk száma végtelen, nézzünk szét a kamrában, és módosítsuk bátran alapreceptünket! Készíthetünk kakaósat (esetleg márvány stílusban), fahéjasat, vagy akár idénygyümölccsel is gazdagíthatjuk, a végeredményt biztosan díjazni fogja a család!

Szerző: Kárai Dávid

Ezeket olvastad már?

13 olcsó mézeskalácsrecept

Mézeskalács nélkül nem teljes a karácsony. Előre elkészíthető, jól tárolható, mindenféle formát (házikó, koszorú, mécses) süthetsz belőle és pénztárcádat sem terheli.

Nosalty

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!