Így lesz idén tied a legfinomabb a karácsonyi aprósüti

Most akkor határozzuk el, hogy idén tökéletes karácsonyi aprósütiket rakunk az asztalra. Lehet, hogy unjátok, de tényleg ezek az alapelvek a legfontosabbak, mutatjuk!

1. Mérd ki!

Mindig pontosan mérd ki a hozzávalókat - nincs szemmérték! Az első, hogy sütés előtt mindig figyelmesen olvassuk végig a receptet, vegyünk meg minden hozzávalót, használjunk vajat, ne margarint, és mérjünk, mérjünk, mérjünk. Felejtsük el azt a nagyképű, de kizárólag profi cukrászokra jellemző képességet, hogy majd ránézésre szórjuk a lisztet meg a cukrot. Nem. A sütikészítés tényleg nüansznyi dolgokon múlik. Elő a mérleggel.

2. A szobahőmérséklet fontossága

A receptekhez nem véletlen van odaírva, hogy szobahőmérsékletű legyen az az adott hozzávaló. Ne csaljuk el: ez különösen a vajnál és a tojásoknál létfontosságú, mert csak így tudnak jól elvegyülni a tésztában. A sütemény élete múlhat ezen.

3. A vaj ne legyen túl folyós

Az előző pont cifrázása – a vaj vagy margarin akkor sem jó, ha túlzottan puha és olvadt, mert akkor túlzottan szétterül majd a sütink, és elveszti formáját.

4. Ismerd ki az alapvető hozzávalókat

Minél több cukrot teszel a sütibe, és minél kevesebb savas hatású hozzávalót (pl. citromlevet), illetve minél kevesebb tejet és/vagy vizet, az annál ropogósabb, laposabb lesz.

A barnacukor (illetve a nádcukor) magába szívja a nedvességet, emiatt rágósabb lesz a sütid.

A tojásfehérjétől ropogósabb lesz az eredmény - ha erre vágysz, az egész tojások egy kisebb része helyett használj több fehérjét.

A szódabikarbóna nagyon gyorsan reakcióba lép a savas dolgokkal, pl. a citromlével vagy a barnacukorral is, gázbuborékokat hoz létre, amitől a sütid megemelkedik. Ettől lesz olyan szép rusztikusan töredezett-lukacsos a cookie teteje.

A sütőpor lassabban hat, de magasabbra emel, a sütitető pedig simább, egyenletesebb marad tőle.

5. Tojásméret

Ha specifikusan meghatározta a recept, tartsuk be az előírást: legyen akkora, amekkora kell, és szobahőmérsékletű. Igaz, hogy hidegen a tojások könnyebben szétválaszthatók, de a hozzávalók összekavarása előtt akkor is várjuk meg a megfelelő hőfokot. Tipp: kezeink közt is szétválaszthatjuk a tojást, így gyorsul a melegedés.

6. A sütőpor/szódabikarbóna ne legyen állott, régi

Előbbi akkor jó, ha forró vízhez adva buborékozik, utóbbi pedig ecettel keverve teszi ugyanezt.

7. Ne verd túl a vajat és a cukrot!

Az aprósütemények esetében fontos, hogy épphogy összevegyítsük a vajat és a cukrot kézi robotgépünkkel, de ne forrósítsuk túl a vajat azzal, hogy magas fokozaton túl sokáig verjük. (Elég 1-2 perc.)

8. Sütés előtt hagyjuk picit hűlni a tésztát

Ne szaggassuk és süssük egyből összeállítás után, még langyosan a tésztát, mert a sütik hamar szétfolynak majd - előbb tegyük 30 percre hűtőbe.

9. Egyenméret

A gyakorlottak biztos tudják már, de azért szólunk – fontos hogy közel azonos méretű és vastagságú sütiket szaggassunk, hogy azonos időben süljenek ki. Ilyen egyszerű.

10. Előmelegítés

Ezt sem hanyagolhatjuk el, mert a sütemények kényesebbek, mint mondjuk egy rakott krumpli. Szépen kapcsoljuk be előre a sütőt sütés előtt, és min.15 percig forrósítsuk a kellő hőfokra.

11. Formák lisztezése

Apró trükk, de hasznos. Mielőtt szaggatnánk, mártsuk a kiszóróformánkat lisztbe, így nem tapad rá a tészta. Túl egyszerű.

12. Sose süssük túl

A linzereket, cookie-kat szinte még nyersen kell kikapni a sütőből. Ne várjuk meg, míg színt kapnak, mert a még forró sütőlapon vagy tepsin - a sütő lekapcsolása után - is sülnek további pár percig.

13. Díszítés előtt vizezzünk

Furcsán hangzik, de működik - ha nincs már tojásfehérjénk vagy egyszerűen lusták/spórolások vagyunk, a sütik díszítése előtt kenjük meg a tetejüket picike vízzel, és úgy szórjuk rájuk a cukrot, egyebet, így nem szóródik majd szanaszét.

(via Buzzfeed)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek