Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A foszlós kalács rejtelmei

Nem kertelünk: a foszlós kalácshoz nem elég egy jó recept. Szabályok vannak, melyeket muszáj betartani. Következzenek a titkok, pontról pontra!

Persze nem árt egy kis gyakorlat sem, de ki mondta, hogy tilos volna főpróbát tartani, akár többet is, húsvét vasárnapja előtt.

Hogy foszlós legyen a kalács:

  • A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, azaz a tészta összeállítása előtt 2-3 órával tegyük ki a tojást, lisztet stb. a konyhapultra.

  • A kalácstészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.

  • Lehetőleg friss élesztőt használjunk (ne szárítottat), langyos tejben oldjuk fel kevés cukorral és egy kis liszttel. Letakarva tegyük félre 15-20 percre. Ha ennyi idő alatt nem futna fel az élesztő, kukába vele, és kezdjük elölről a kovászkészítést.

  • A lisztet ne csak úgy öntsük a tálba, hanem szitáljuk bele. Ez is hozzásegít ahhoz, hogy a kalácstészta levegősebb legyen.

  • A tojást alaposan verjük fel, és ebben keverjük el a csipet sót és a maradék cukrot.

  • Fakanállal kezdjük el összekeverni a tésztát, majd amikor már nagyjából összeállt, váltsunk a kezünkre.

  • A kihűlt olvasztott vajat csak a végén dolgozzuk bele a tésztába, egészen addig gyúrjuk, míg hólyagos nem lesz. Minél jobban megdolgozzuk a tésztát, annál több levegő kerül bele, és jobb lesz az állaga.

  • Tetejét hintsük egy kis liszttel, takarjuk le és langyos helyen hagyjuk duplájára kelni. Vigyázat, nehogy túlkeljen a tészta, 3/4-1 óra alatt illik megkelnie langyos helyen.

  • A megkelt tésztát már ne gyötörjük, óvatosan bánjunk vele, minél több levegő maradjon benne.

  • Vékonyan lisztezett felületen formázzuk. Fektessük tepsire, vagy még jobb, ha gyümölcskenyérformába tesszük, így biztosan megtartja szép formáját, és nem terül el.

  • Legyünk türelmesek, és ne spóroljunk időt a második kelesztéssel sem.

  • Forró (180–200 fokos) sütőben süssük, semmiképp se légkeverésen! Egy kis gőz jót tesz neki, ehhez helyezzünk egy vízzel teli kis hőálló tálkát a sütő aljába.

  • Sütés közben folyamatosan figyeljük, ha túl gyorsan pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával.

  • Mielőtt kivennénk a sütőből, végezzünk tűpróbát.

NoSalty tipp

Harmathy Ildikó, tapasztalt szakácsunk nem cukorral, hanem tablettával édesíti a kalácsokat. Így a végeredmény egy könnyű, levegős tészta lesz, érdemes kipróbálni!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2015-04-03 16:07

A kalács formálása kimaradt, a fonás, pedig az a lényege!!