Ebben az eszközben tartva mindig puha és friss lesz a vaj

Te hallottál már a vajharangról? Ezzel az eszközzel a konyhapulton is tárolhatod a vajat, biztosan nem lesz baja! Napi Tippünk következik!

Több tippet is mutattunk már, hogy miként lehet a hűtőből kivett vajat gyorsan felmelegíteni, ezek között van teljesen logikus és néhány kevésbé szokványos megközelítés is, például ez, ahol a cukrász a saját testhőjét használja erre a célra. De mi lenne, ha ez a probléma fel sem merülne, mert mindig lenne kéznél szobahőmérsékletű vajad? Ezt a célt szolgálja a vajharang (butter bell), amiben nemcsak hogy mindig puha a vaj, de akár 30 napig is eláll.

Ebben az eszközben tartva mindig puha és friss lesz a vaj / fotó: Ken Hively/Los Angeles Times via Getty Images

Bár alapvetően nem kötelező a hűtőben tartani a vajat, azért a legtöbben a biztonság kedvéért mégis betesszük. Azonban voltak idők, amikor nem volt hűtő, mégis használtak vajat az emberek, a tárolást pedig máshogy oldották meg – például a vajharanggal.

A kerámiából vagy épp márványból készült alkalmatosság története a 19. század végére nyúlik vissza, szülőföldje Franciaország, ahol a mai napig használják a beurrier Bretont, ahogy ők nevezik.

Az utóbbi időben pedig elkezdték az emberek újra felfedezni, hiszen praktikus, és nagyban megkönnyíti a vajjal való munkát.

@lindseyeatsla

This is how I always have softened butter! 🧈 #butterbell #butterbellcrock

♬ original sound - Lindsey Eats

A vajtartó edény két részből áll: van egy tál, amibe a víz kerül, míg a tetejéhez egy harang forma kapcsolódik, amibe a vajat kell tenni. A víz biztosítja, hogy a vaj biztonságos szobahőmérsékletű és puha maradjon.

Hasznos tudnivalók a vajharanghoz

Fontos, hogy se margarin, se más hamis vaj ne kerüljön bele, ugyanis ezektől olajossá válhat az eszköz, aztán csak győzzük takarítani. Másodszor, egy kis víz bőven elég bele. A lényeg, hogy ha ráteszed a fedőt, akkor egyfajta tömítésként funkcionáljon. Nem akarjuk, hogy vizes legyen a vajunk. Emellett fontos, hogy a tálban lévő vizet nagyjából hetente frissíteni kell. Minél hidegebb a víz, annál frissebb a vaj. A legjobb, ha nem hagyjuk közvetlen fénynek kitéve vagy melegben, mivel felforrósodhat az edény, ami a hatékonyság rovására mehet.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Fogadd meg alábbi konyhai tanácsainkat is:

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek