Így készül a hajtogatott, vajas leveles tészta házilag

A boltban kapható leveles tészták többsége meglepően jó minőségű, de ha igazán vajas ízű finomságot szeretnénk készíteni, akkor gyúrjuk házilag a tésztát!

Többféle módja létezik a nagyon vajas tészták begyúrásának. A technikák különbözőek, a cél viszont közös: a minél több rétegű vajtól illatozó, magasra felpufisodó, harapásra roppanó tészta. Ennek elérése céljából egyes recepthez külön vaj nélküli tésztát gyúrnak, és egy másik vajas-lisztes adagot, amit később beledolgoznak a simába.

A házi vajas-leveles tészta receptjéért kattints a képre!

Leggyakrabban viszont a francia, német és magyar recepteknél is a kétfázisú vajhozzáadást alkalmazzák. A legismertebb vajastésztánál tehát a vaj egyik felét az alaptésztába dolgozzuk bele, majd a kihűtött, kinyújtott tésztába csomagoljuk a jéghideg vaj másik felét és ezzel nyújtjuk tovább. Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk, ezért elengedhetetlen a gyorsaság, ha van robotgépünk, használjuk bátran a tészta begyúrásához.

A vajas tészta hidratáltságáért csepegtess annyi jeges, hideg vizet hozzá, hogy pont tökéletes legyen. Egyszerre mindig csak keveset, így kísérletezz, és állítsd be a legjobb állagot!

Isteni leveles tésztás finomságok:

A hideg vajat két sütőpapír között nyújtsuk akkorára, hogy a tésztát minden oldalról behajtva teljesen be tudjuk csomagolni. A hosszúkás téglalapot szemmértékre harmadoljuk, először alulról, majd felülről hajtsuk be. Így 3 rétegesen forgassuk óramutató járásával ellenkező irányba egy negyedet, nyújtsuk újból, és hajtsuk megint középre két oldalról. Tegyük hűtőbe, mert ekkorra már olvadni fog nagyon a vajtól, majd fél-háromnegyed óra múlva ismételjük meg a nyújtás, forgatás, hajtogatás hármasát. Igen, sok-sok hármas, de megéri! végleges formázás előtt újból hűtsük fél órácskát, akkor tartja meg a formáját, ha jó hidegen kerül a forró sütőbe.

Édes-sós sütik leveles tésztából:

A kinyújtott tésztából készülhet croissant, kifli, táska, roló, levél, párnácska, tekercs. Ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, vagy egy csodálatos Wellington-bélszínt is. A gyerekek természetesen az édes, lekváros, vaníliás, mazsolás vagy kakaós, csokis variációt jobban kedvelik, de így van ez jól! Ha egyszer kipróbáljuk a házit, nehéz lesz a boltira fanyalodni, legalább ünnepnapokon adjuk meg a családnak, ami jár: a vajas kényeztetést!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk Grétitől:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...