Így készül a hajtogatott, vajas leveles tészta házilag

A boltban kapható leveles tészták többsége meglepően jó minőségű, de ha igazán vajas ízű finomságot szeretnénk készíteni, akkor gyúrjuk házilag a tésztát!

Többféle módja létezik a nagyon vajas tészták begyúrásának. A technikák különbözőek, a cél viszont közös: a minél több rétegű vajtól illatozó, magasra felpufisodó, harapásra roppanó tészta. Ennek elérése céljából egyes recepthez külön vaj nélküli tésztát gyúrnak, és egy másik vajas-lisztes adagot, amit később beledolgoznak a simába.

A házi vajas-leveles tészta receptjéért kattints a képre!

Leggyakrabban viszont a francia, német és magyar recepteknél is a kétfázisú vajhozzáadást alkalmazzák. A legismertebb vajastésztánál tehát a vaj egyik felét az alaptésztába dolgozzuk bele, majd a kihűtött, kinyújtott tésztába csomagoljuk a jéghideg vaj másik felét és ezzel nyújtjuk tovább. Fontos, hogy hideg alapanyagokkal dolgozzunk, ezért elengedhetetlen a gyorsaság, ha van robotgépünk, használjuk bátran a tészta begyúrásához.

A vajas tészta hidratáltságáért csepegtess annyi jeges, hideg vizet hozzá, hogy pont tökéletes legyen. Egyszerre mindig csak keveset, így kísérletezz, és állítsd be a legjobb állagot!

Isteni leveles tésztás finomságok:

A hideg vajat két sütőpapír között nyújtsuk akkorára, hogy a tésztát minden oldalról behajtva teljesen be tudjuk csomagolni. A hosszúkás téglalapot szemmértékre harmadoljuk, először alulról, majd felülről hajtsuk be. Így 3 rétegesen forgassuk óramutató járásával ellenkező irányba egy negyedet, nyújtsuk újból, és hajtsuk megint középre két oldalról. Tegyük hűtőbe, mert ekkorra már olvadni fog nagyon a vajtól, majd fél-háromnegyed óra múlva ismételjük meg a nyújtás, forgatás, hajtogatás hármasát. Igen, sok-sok hármas, de megéri! végleges formázás előtt újból hűtsük fél órácskát, akkor tartja meg a formáját, ha jó hidegen kerül a forró sütőbe.

Édes-sós sütik leveles tésztából:

A kinyújtott tésztából készülhet croissant, kifli, táska, roló, levél, párnácska, tekercs. Ugyanakkor bebugyolálhatunk vele virslit, csirkemellet, szűzérmét, vagy egy csodálatos Wellington-bélszínt is. A gyerekek természetesen az édes, lekváros, vaníliás, mazsolás vagy kakaós, csokis variációt jobban kedvelik, de így van ez jól! Ha egyszer kipróbáljuk a házit, nehéz lesz a boltira fanyalodni, legalább ünnepnapokon adjuk meg a családnak, ami jár: a vajas kényeztetést!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk Grétitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek