Egy fontos lépés, amit semmiképp se hagyj ki a tökéletes tofuért

Napi Tippünkben egy olyan praktikát hoztunk, amitől garantáltan ruganyos textúrájú és extra ízű lesz a tofud!

A tofu megosztó étel. Sokan ízetlennek tartják, pedig az erőssége éppen ebben rejlik, hogy üres vászonként rengetegféle ételt lehet belőle alkotni, attól függően, hogy éppen mit kívánunk. Azonban akár tofus tacót, akár mangós tofut készítesz a fehér tömbből, mindenképp érdemes megfogadnod Hetty McKinnon trükkjét, amivel gondoskodik róla, hogy minden alkalommal ruganyos állagú, ízesebb tofut kapjon.

Ezt a lépést semmiképp se hagyd ki a tökéletes tofuért

Hetty McKinnon legújabb, Tenderheart című szakácskönyvében található egy morzsolt tofuval megszórt szezámos brokkoli recept. Ennek elkészítéséhez McKinnon először is felforral egy nagy fazék vizet, sóval ízesíti, majd beleteszi az egész tofutömböt, hogy néhány percig főjön. Miután a tofu megmártózott, a brokkolit ugyanabban a fazékban ropogósra főzi, és mindkét hozzávalót összekeveri fehérbabbal, rayuval és szezámolajjal, hogy egy letisztult ízvilágú, gyorsan elkészíthető és nagyon egészséges ételt kapjon.

A trükk tehát a gyors vízfürdő. Ahogy a könyvben írja,

ha sós vízbe tesszük és egy percig forraljuk, a víz átitatja, és lehetővé teszi, hogy a tofu felszívja azt.

McKinnon elmondása szerint ez a technika már régóta elterjedt a kínai konyhában. "Azt hiszem, a nyugatiak hajlamosak arra, hogy eltávolítsák a vizet a tofuból, pedig a tofunak nagyon is jót tesz a víz. Ezzel a technikával a vízben lévő só átjárja a tofut, miközben nedvességet von el".

Számos szakértő a gyors megmártózás mellett száll síkra, mivel ez több textúrát és ízt ad a vegán fehérjeforrásnak.

A felkockázott tofu 60 másodpercig tartó párolása sós vízben kihúzza a felesleges nedvességet, és összehúzza a fehérjéket a felszínén

– mondta Lukas Volger a Bon Appétit gasztro magazinnak 2021-ben.

Andrea Nguyen az Asian Tofu című könyvében azt ajánlja, hogy forró, sós vizet öntsünk a feldarabolt tofura, és hagyjuk állni 15 percig, mielőtt tovább sütnénk, az Instagramon pedig az Omsom nevű oldalon is kiemelték ezt a technikát, amit akkor is lehet alkalmazni, ha után serpenyőben sütnénk meg a tofut, hogy ropogósabb darabokat kapjuk. Fontos, hogy ügyelj rá, hogy a forró vizet lecsöpögtesd, és teljesen szárazra tapogasd a tofut, hogy eltávolítsd a felesleges nedvességet és sót.

McKinnon azt tanácsolja, hogy az ilyen módon ’előfőzött’ tofut gazdag szezámos vagy mogyorós mártásokban vagy salátákban használjuk.

Forrásunk volt.


Még több cikk a húsmentes életmódról:

Címlapról ajánljuk

Már az előszezonban is élénk Horvátország turizmusa

A magyar utazók körében igen népszerű Horvátország már most is bizsergő turisztikai életről számolhat be. A csodás tengerpartok és kiváló gasztronómia mellett az is vonzóvá teheti Horvátországot az utazók szemében, hogy az ország egyre nagyobb figyelmet fordít a fenntartható turizmusra.

Nosalty

További cikkek

7 recept, amiben használhatsz vaj helyett olajat

A főzéshez és sütéshez használt zsiradékok közül a vaj és az olaj a leggyakrabban bevetett: előbbi karakteresebb ízt ad, azonban borsos ára miatt mégsem tudunk belőle akkora mennyiségeket használni. Ezért gyakran olajra cseréljük, persze ez nem mindig lehetséges.