Ezért áztasd be a száraz tésztát főzés előtt

Napi Tippünkben egy meglepő praktikáról rántjuk le a leplet: ezét előnyös beáztatni a tésztát főzés előtt.

Kit ne tenne boldoggá egy nagy tányér gőzölgő tészta egy hosszú nap után? Mi nem ismerünk (legalábbis nem akarunk) ilyen személyeket. És bár az egyik lehető legkönnyebben elkészíthető étel a tészta talán, ami létezik a Földön, van pár praktika, amit tésztafőzésnél be kell tartani. Most ez a lista egészült ki egy eddig talán nem is ismert tippel: eszerint a száraztésztát főzés előtt érdemes beáztatni!

Ezért áztasd be a száraz tésztát főzés előtt

Akárcsak a lencsék és babok vagy a rizs esetében, a főzés előtti áztatás a száraztészta rehidratálását szolgálja, ami segít, hogy még gyorsabban elkészüljön az étel. Ez az egyszerű trükk ugyanis kevesebb mint a felére csökkenti a tészta főzési idejét, vagyis nemcsak, hogy gyorsabban elkészül a vacsi (ha előre gondolkoztál, és időben beáztattad a tésztát), de még az energiával is spórolsz, ami a téli időszakban igencsak nagy motiváció.

A tészta nem veszíti el formáját ennek a könnyű technikának köszönhetően, mert valójában nem fő meg, miközben a vízben pihen, hanem egyszerűen megduzzad, ahogy magába szívja a folyadékot.

Mivel nincs hőhatás, a keményítő sem aktiválódik, így a darabok nem ragadnak össze. Pusztán egy tálra, szobahőmérsékletű vízre lesz szükséged, és akár két órára is hagyhatod fürdőzni a tésztát (bár ez az idő függ a tészta fajtájától és vastagságától, a vékonyabb, érzékenyebb tésztákat kevesebb ideig szabad így áztatni). A tésztának végül rugalmasnak és puhának kell lennie, de még nem lesz olyan enyhén áttetsző, mint a teljesen megfőtt állapotában.

Amikor pedig elérkezett a főzés ideje, csöpögtesd le, majd át is rakhatod a sós, forrásban lévő jacuzziba a megszokott módon. Ekkor azonban elég nagyjából egy percig forralni, hogy átmelegedjen, és bevégezze a főzési folyamatot (azért mindenképp ellenőrizd, hogy tényleg átfőtt). De a beáztatott tésztát akár egy serpenyőben rotyogó mártása is beleteheted, ilyenkor is nagyon sok vizet felszív magába a tészta. Épp ezért ez a módszer különösen jól működik levesebb, több folyadékot tartalmazó szószoknál. Ráadásul így mindent egy serpenyőben készíthet el, ami megkönnyíti a takarítást.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek