14 mítosz a tésztafőzésről

Lehet rá legyinteni, mondván, bárki tud tésztát főzni, de ez egyáltalán nem biztos. Itt van a 14 legfőbb szabály, amiben eddig mindannyian biztosak voltunk. Eddig.

Tésztát főzni nem is tűnik annyira bonyolult dolognak. Ennek ellenére sokszor fordul elő, hogy nem sikerül elérni az al dente állapotát, és még gyakoribb, hogy teljesen téves feltevésekből állunk neki a tésztafőzésnek. Most 14 ilyen mítoszt rombolunk le.

1. Főzés után a tésztát vízzel öblítsük le!

Ha és amennyiben nem tésztasalátához készítjük a tésztát, egyáltalán nem szükséges azt vízzel leöblíteni. Tésztasaláta esetében viszont nem feltétlenül rossz gondolat, ugyanis a vízzel eltávolítjuk a tésztán lévő keményítőt. Ilyenkor érdemes hozzáadni egy kevés olívaolajat is.

2. Tegyünk olajat a tészta főzővizébe!

Ezzel tulajdonképpen semmi mást nem érünk el, mint azt, hogy a tészta sokkal sikamlósabb lesz az olaj miatt, és így nem fog megmaradni rajta a szósz. Ha valamit hozzáadunk a főzővízhez, akkor az a só legyen a plusz íz kedvéért.

3. Minden tészta ugyanolyan!

A legtöbb bolti tészta búzalisztből és vízből készül. Olaszországban ugyanakkor törvény kötelezi a tésztagyártókat a durumliszt használatára, ezeket pedig itthon is lehet kapni. Emellett persze lehet találni tojással készült száraztésztát, teljes kiőrlésű tésztát, de hozzá lehet jutni cérnametélthez is, amely például sokkal több vizet szív fel. Épp ezért, ha valaki azt gondolná, hogy minden tésztát ugyanúgy, ugyanolyan hosszan kell főzni, az téved. Mindig kóstoljuk a főzésben lévő tésztákat, hogy mikor főttek meg.

4. A lényeg a szósz!

Szögezzük le, hogy a szósz pont olyan fontos a tésztán, mint maga a tészta! Egyik sem kevésbé lényeges a másiknál. Hiszen lehet akármennyire kiváló a tészta, ha a rajta lévő mártás íztelen, és lehet bármilyen finom a szósz, ha a tészta szét van főzve, vagy éppen túl nyers.

5. Mindig alaposan szűrjük le a tésztát!

Ne aggódjunk, ha rajtamarad a tésztán némi főzővíz. Főleg, hogy az jelentősen hozzáadhat a szószunk minőségéhez.

Olvastad már?

Expressz vacsora: amíg kifő a tészta

6. Mindegy, hogy milyen tésztát használunk!

Egyáltalán nem mindegy. A tészták formája nem azért olyan, amilyen, mert úgy sokkal szórakoztatóbb az ebéd (arra ott a betűtészta leves), hanem azért, mert a különböző tésztaételekhez különböző formájú tészta a legjobb. Húsos szószokhoz például a hosszútészták valók, sűrűbb szószokhoz a vastagabb tészták, mint a fussili, a könnyebb szószokhoz pedig a vékonyabb tészták, mint például a linguini.

7. Fedőneve: fazék

Ha felrakjuk főni a tésztavizet, érdemes fedővel lefedni, mert nem csak hogy gyorsabban felforr a víz, de energiát is spórolunk a dologgal. Ha pedig beletettük a tésztát, akkor is visszatehetjük rá a fedőt, csak figyeljünk oda, hogy ne fusson ki.

8. Mindig kövessük a csomagoláson lévő utasításokat!

Nem állítjuk, hogy nem lehetnek irányadók a tészták csomagolásain szereplő utasítások, de abban is egészen biztosak vagyunk, hogy sokkal jobb lesz a tészta, ha magunk tapasztaljuk ki a megfelelő elkészítési módot.

9. A legjobb, ha tésztaszűrőt használunk!

Nyilván hasznos, ha olyan eszközöket használunk, amiket kifejezetten az adott célra fejlesztettek ki, de alighanem egy sima szűrő is pont olyan jól le fogja tudni szűrni a tésztáról a vizet, mint egy speciális tésztaszűrő.

10. A frissen készült tészta mindig jobb!

A legtöbb esetben tényleg a legjobb, ha a hozzávalók frissen készültek el, és abból állítjuk össze a kész ételt, de esetünkben a száraztészta mondhatni tökéletes. A frissen készített tészta ugyanakkor kiváló a lasagnához vagy a raviolihoz, de a többi variációhoz kiváló a száraztészta.

Olvastad már?

Az olasz tészta titka

11. Gyorsabban felforr a víz, ha sót teszünk bele!

Tény, hogy a só megemeli a víz forráspontját, de nem fog sokkal gyorsabban felforrni tőle a víz, mind inkább jobban megfőzheti a tésztát. Hogy tisztázzuk: ahhoz, hogy 2 fokkal megemeljük a víz forráspontját, 230 gramm sót kellene raknunk 1 liter vízhez. A víz sózása tehát pusztán arra való, hogy megízesítsük a főzővizet, ezáltal jobb eredményt érve el a tészta ízénél.

12. A tészta akkor van kész, ha feltapad az edény falára!

A tészta akkor van kész, ha ízre és állagra is kész van. A lényeg, hogy al dente legyen, ami azt jelenti, hogy a tészta már nem nyers, de még kissé kemény. Ha viszont a tészta ráragadt az edény falára, alighanem túlfőztük, úgyhogy továbbra is javasolt a folyamatos ellenőrző kóstolás.

13. Törjük ketté a tésztát!

Érthetetlen, miért találták ezt ki. Egyesek úgy gondolják, hogy gyorsabban megfő, mások pedig úgy, hogy ezzel több lesz a tészta (!!!). Na most, sem gyorsabban nem fog megfőni, több pedig pláne nem lesz a tésztából. Szóval tegyük csak a tésztát egy megfelelően mély edénybe, forraljunk fel annyi vizet, amennyi elfedi, és főzzük meg rendeltetésszerűen al dentére.

Olvastad már?

Tésztaételek fogyókúra idején

14. A tészta hizlal!

Nem a szénhidrát az, ami alapvetően felelős a hízásért, hiszen az csak extra kalóriákat ad. A hízás a túlzott kalóriabevitel, valamint túl sok fehérje és zsír fogyasztása miatt történik. Épp ezért a dietetikusok a mérsékelt tésztafogyasztást ajánlják. A teljes kiőrlésű tészták pedig egészségesebbek, hiszen több rostot és tápanyagot tartalmaznak, mint a fehérlisztes tészták, ezáltal jobban hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez, és táplálóbbak is.

(via KitchenDaily)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mítoszkergetés a konyhában

Sokszor annyira magától értetődőnek veszünk dolgokat, hogy eszünkbe sem jut megkérdőjelezni, vajon igazak-e. Így van ez az ételekkel kapcsolatban is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek