Ezért keverj kézzel (majdnem) minden salátát

Többféle módszer is bevethető a salátáink tökéletesítésének érdekében, és akár hisszük, akár nem, ezek egyike az alapanyagok elkeveréséhez kapcsolódik: nézzük meg a Napi Tipp keretében, miért jobb eszköz a kezünk bármilyen lapátnál!

Mivel a saláta egy olyan egyszerű és szerény fogás (mondhatnánk, hogy csak egy szimpla köret), gyakran nem fektetünk kellő időt és energiát az elkészítésébe. Hiszen úgysem rajta függnek majd a szemek, ha az asztalra kerül minden, sokkal inkább a húson, a halon, a főételen. Azonban pont itt rejlik a saláták csapdája: éppen azért kéne jobban odafigyelnünk az elkészítésükre, mivel olyan egyszerűek – tényleg csak minimálisan kell többet tennünk azért, hogy ízesebb, színesebb, izgalmasabb végeredményt kapjunk.

Néha a több pedig abszurd módon kevesebbet jelent: ha a keverésről beszélünk például, a különböző lapátok, villák és nagy fakanalak helyett a két kezünk használatát.

Ezért keverj kézzel (majdnem) minden salátát

Gyengédebb keverés

Ha jártunk már úgy párszor, hogy a szép, érett alapanyagainkból végül egy összenyomott, trancsírozott saláta lett, akkor biztosan érezhetjük, hogy van jobb keverési megoldás a különböző konyhai eszközöknél. De hogy pont a kezeink jelentenék a megoldást?

Meglepő, de amikor a kezeinkkel keverjük a salátát, sokkal gyengédebbek vagyunk a zöldségekkel, nem szakítjuk el a leveleket, nem nyomjuk szét a paradicsomokat.

Persze ez igényel némi odafigyelést: az ujjainkat tartsuk lazán, karomszerűen, és nagy, de nem agresszív mozdulatokkal nyúljunk alá a salátának, majd emeljük meg azt. Ezt folytassuk addig, míg mindent szépen egységesre nem kevertünk.

Vegyesebb saláta

Mivel a kezeink alaposabb munkát végeznek, mint a kanalak, azt a pozitív hatását is élvezhetjük majd a „barbár” eljárásnak, hogy a salátánk jóval kevertebb, vegyesebb lesz. Nem fogunk olyan falatokkal találkozni, ahol csak uborka van, vagy ahol minden csak az olajbogyókról szól.

Egységesebb íz

De nemcsak az alapanyagokra lesz jótékony hatással a kezelésünk, hanem az öntetre, és végső soron a saláta összhangjára is. Ezzel a módszerrel biztosan nem fog az összes dresszing megállni a tál alján, ehelyett egyenletesen eloszlik majd a zöldségek/gyümölcsök felületén.

Ráadásul az öntet fűszerei is egységesebben tapadnak majd a feldarabolt hozzávalókra, nem lesznek íztelen és agresszívan ízesített részek a salátában.

Szószban gazdag végeredmény

A fent említett alaposabb ízeloszlás magával hoz egy újabb pozitívumot is. Mivel az öntetben lévő sót is sokkal egyenletesebben oszlatjuk el, mondhatni beledörzsöljük (de csak gyengéden) a zöldségekbe, aktívabbá tesszük ezáltal a víz „kicsapódását” is.

Ez végső soron csak annyit jelent, hogy a paradicsomok, uborkák és paprikák ízes leve elkeveredik majd az általunk készített dresszinggel, és az egész saláta szaftosabb, ízletesebb lesz.

Néhány kivétel

Persze akad néhány olyan saláta, amelynél nem érdemes bepiszkolnunk a kezeinket. A legjobb példát erre a majonézes saláták jelentik, amelyeknek általában nincs szükségük az alaposabb kézi keverésre, kanállal is ugyanolyan egyenletesre dolgozhatjuk őket. Arról nem is beszélve, hogy a krémes, majonézes dresszing nagy része az ujjainkon maradna, ha így esnénk neki a tálnak.

Szintén maradjon szigorúan kézikeverés-mentes minden olyan saláta, ami nagyobb mértékben tartalmaz sajtokat: főleg a lágy, krémes tejtermékek, de alapvetően mindegyik sajt rosszul viseli, ha ilyen módon maceráljuk őket.

Ellenben minden más zöldségből vagy gyümölcsből álló salátát bátran keverjünk kézzel, meg fogják hálálni, no meg persze mi is saját magunknak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp leselkedik rád itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?