5 tipp, hogy elkerüld a szottyos, vizes salátákat

Napi Tippünkben 5 zseniális megoldást hozunk, ami segít, hogy ne legyenek fonnyadtak a zöldek a salátádban.

Létezik az a tévhit, hogy a saláta csak egy nagy tál szomorú zöld lehet, pedig jól elkészítve a saláta egy ízletes és laktató vitaminbomba, ami színeivel instant feldobja a munkanapodat. Ahhoz, hogy előre elkészített fogásként tálaláskor is ugyanolyan csábító maradjon, és elkerüld a szottyos és fonnyadt végeredményt, az alábbi 5 tanácsot érdemes megfogadnod!

5 tipp, hogy elkerüld a szottyos, vizes salátákat

Ne add hozzá túl korán a sót

Először is, kerüld el, hogy túl korán megsózd a salátádat. Hogy miért? Tekerjünk vissza egy percre az ozmózisról szóló biológiaórához: a tudományos magyarázat szerint az ozmózis akkor következik be, amikor a víz természetes módon egy kevesebb sót tartalmazó területről egy több sót tartalmazó területre áramlik. Így a só képes elszívni a nedvességet az olyan összetevőkből, mint a gyümölcsök és zöldségek, ami a víztartalom, a méret és a (valaha hívogató) ropogós textúra elvesztéséhez vezet. Ráadásul az így keletkezett extra víz összegyűlik a dobozod alján, és aztán ebben a lében fognak ázni a zöldségeid.

A megoldás szerencsére pofonegyszerű, szimplán annyit kell tenned, hogy közvetlenül fogyasztás előtt sózod meg a salátát.

A dresszinggel se siess

Hagyd pucéran. Ez az egyik legfontosabb tanács, ha salátáról van szó. Egészen a legutolsó pillanatig maradjon csupasz a saláta, és ahogy a só esetében, csak fogyasztás előtt rövid idővel füröszd meg az öntetedben. Ahogy említettük, a nedvesség a saláta legnagyobb ellensége, és még inkább felgyorsítja az átázás folyamatát, ha az öntetben olyan savas összetevők találhatók, mint az ecet vagy a citrom. És általában ezek nem hiányoznak egy salátaöntetből, a bennük lévő savak pedig lebonthatják a zsenge zöldségek sejtszerkezetét, ami így a zöld levelek fonnyadásához vezet.

Távolítsd el a felesleges nedvességet a magas víztartalmú gyümölcsökből és zöldségekből

Tudtad, hogy az uborka nagyjából 96 százalékban vízből áll? Bár az olyan összetevők, mint a görögdinnye, a saláta és a paradicsom a legjobb élelmiszerek közé tartoznak hidratálás szempontjából, ez azt is jelenti, hogy rengeteg nedvességet adhatnak le a salátád összetevőjeként.

Azonban, ha eltávolítod az olyan hozzávalók magjait, mint az uborka és a paradicsom, csökkentheted a felesleges víz mennyiségét.

A magokat pedig felhasználhatod akár öntetekhez, akár a saját veteményeskertedhez.

Hagyd, hogy a meleg hozzávalók teljesen kihűljenek, mielőtt hozzáadná őket a salátához

Egy másik alattomos bűnös, ami több nedvességhez vezethet a salátádban: a sült vagy főtt összetevők. Ha például megsütöd a zöldséget, édesburgonyát és spárgát, vagy valamilyen hússal dobod fel a zöldségeket, akkor gondoskodj arról, hogy teljesen kihűljenek, mielőtt a levelekkel kombinálod őket. A meleg zöldségek és a forró fehérjék "megfőzhetik" a zöldeket, és a dobozban a hatásukra gőz keletkezik, ami ismét extra nedvességhez vezet.

A saláta összeállításának sorrendje kulcsfontosságú.

A @chicago.dietitian, Samar Kullab nemrég posztolt TikTok-videója szerint a saláták befőttesüvegben való tárolása nemcsak esztétikai okokból hasznos praktika, de így akár öt nappal is meghosszabbíthatjuk a saláták élettartamát. A kulcs itt az összetevők megfelelő sorrendben történő rétegezése. Kullab szerint az öntetnek az üveg legalsó részében kell lennie, míg a leveles zöldeknek legfelülre kell kerülniük.

@chicago.dietitian

Great way to prep your salads for the week without having them get soggy! #masonjarsalad #saladjar #hacksoflife #nutrition #dietitian #weightloss #saladrecipe #healthyrecipe #fyp #learnontiktok

♬ Me Porto Bonito - Bad Bunny & Chencho Corleone

Annak érdekében, hogy a saláta ne ázzon át, az üveget függőlegesen tárold a hűtőszekrényben, így az öntet nem érheti el a zsenge zöldeket. Amikor pedig szeretnéd elfogyasztani, fordítsd meg a befőttesüveget, és öntsd a tartalmát egy nagy tálba. Az is jó megoldás, ha alaposan összerázod a befőttesüveget, és egyenesen abból fogyasztod el a salátát.

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp vár rád:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...