Főzd meg a céklát mindössze pár perc alatt ezzel a trükkel

Napi tippünkből megtudhatod, hogy főzheted meg a céklát mindössze pár perc alatt... mikróban!

A céklafőzés igencsak hosszadalmas folyamat, különösen, ha nagyméretű gumókat sikerült beszerezned. Ha azonban nem áll rendelkezésre sok időd vagy szeretnél spórolni az energiával, van egy alternatív lehetőség is: tedd a céklát a mikróba!

A cékla nemcsak szép színével hódít, sokféleképpen elkészíthető, és még nagyon egészséges is, hátránya persze, hogy összefogja az ember kezét, és még hosszú ideig is tart megfőzni. Bár az előbbire nem jelent megoldást, utóbbit viszont áthidalhatod az alábbi mikrós trükkel, ami Ann Pittman díjnyertes gasztroírótól és szakácskönyv-szerzőtől származik.

Főzd meg a céklát mindössze pár perc alatt ezzel a trükkel

Ann ügyes trükkjével tökéletes, puha céklát készíthetsz a megszokott idő töredéke alatt. Mutatjuk lépésről lépésre:

Készítsd elő a céklát

Ha lehetséges, egy nagy cékla helyett vegyél inkább több kisebbet. Ezután vágd le a szárat és a leveleket, de ne dobd ki őket: pácolni, sütni vagy párolni is lehet őket!

Szurkáld meg a céklát

Helyezd a céklákat egy sütőpapírra, és egy éles késsel többször szurkáld meg őket. Ez lehetővé teszi, hogy a gőz eltávozzon, miközben főnek.

Tipp: győződj meg róla, hogy olyan sütőpapírt használsz, amit mikróba is tehetsz, mivel egyes típusok mikrohullámú sütőben szikrázhatnak.

Csomagold a céklát sütőpapírba

Ezután a céklákat csomagold be szilikonos sütőpapírba (ez megakadályozza, hogy kiszáradjanak a mikrohullámú sütőben). Nem kell esztétikusan kinéznie, egyszerűen legyen minden cékla a papír belsejében.

Cékla a mikróban

Ezután kapcsold a mikrohullámú sütőt magas fokozatra: közepes méretű céklát 5-6 percig, egy kiló céklát kb. 10-12 percig hagyj benne. Helyezz egy papírtörlőt vagy egy tálat a céklák alá (a céklák leve közben átfolyhat a papíron).

Csomagold ki a céklát

Amikor megfőtt, a cékláknak kissé puha tapintásúnak kell lenniük, mégis keménynek. Óvatosan vedd ki őket a mikrohullámú sütőből, mert nagyon forró lesz. Hagyd néhány percig hűlni, mielőtt kicsomagolnád őket.

Hámozd meg és vágd fel a céklát

Óvatosan dörzsöld le a héját egy papírral vagy törülközővel, vagy hámozd meg egy hámozókéssel. Vágd fel tetszés szerint, vagy ahogy a recept megkívánja. Ezek a céklák salátákba és turmixokba dobva vagy serpenyőben ropogósra sütve is ízletesek.

Forrásunk volt.


Olvasd el további cikkeinket is:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek