Főzd meg a céklát mindössze pár perc alatt ezzel a trükkel

Napi tippünkből megtudhatod, hogy főzheted meg a céklát mindössze pár perc alatt... mikróban!

A céklafőzés igencsak hosszadalmas folyamat, különösen, ha nagyméretű gumókat sikerült beszerezned. Ha azonban nem áll rendelkezésre sok időd vagy szeretnél spórolni az energiával, van egy alternatív lehetőség is: tedd a céklát a mikróba!

A cékla nemcsak szép színével hódít, sokféleképpen elkészíthető, és még nagyon egészséges is, hátránya persze, hogy összefogja az ember kezét, és még hosszú ideig is tart megfőzni. Bár az előbbire nem jelent megoldást, utóbbit viszont áthidalhatod az alábbi mikrós trükkel, ami Ann Pittman díjnyertes gasztroírótól és szakácskönyv-szerzőtől származik.

Főzd meg a céklát mindössze pár perc alatt ezzel a trükkel

Ann ügyes trükkjével tökéletes, puha céklát készíthetsz a megszokott idő töredéke alatt. Mutatjuk lépésről lépésre:

Készítsd elő a céklát

Ha lehetséges, egy nagy cékla helyett vegyél inkább több kisebbet. Ezután vágd le a szárat és a leveleket, de ne dobd ki őket: pácolni, sütni vagy párolni is lehet őket!

Szurkáld meg a céklát

Helyezd a céklákat egy sütőpapírra, és egy éles késsel többször szurkáld meg őket. Ez lehetővé teszi, hogy a gőz eltávozzon, miközben főnek.

Tipp: győződj meg róla, hogy olyan sütőpapírt használsz, amit mikróba is tehetsz, mivel egyes típusok mikrohullámú sütőben szikrázhatnak.

Csomagold a céklát sütőpapírba

Ezután a céklákat csomagold be szilikonos sütőpapírba (ez megakadályozza, hogy kiszáradjanak a mikrohullámú sütőben). Nem kell esztétikusan kinéznie, egyszerűen legyen minden cékla a papír belsejében.

Cékla a mikróban

Ezután kapcsold a mikrohullámú sütőt magas fokozatra: közepes méretű céklát 5-6 percig, egy kiló céklát kb. 10-12 percig hagyj benne. Helyezz egy papírtörlőt vagy egy tálat a céklák alá (a céklák leve közben átfolyhat a papíron).

Csomagold ki a céklát

Amikor megfőtt, a cékláknak kissé puha tapintásúnak kell lenniük, mégis keménynek. Óvatosan vedd ki őket a mikrohullámú sütőből, mert nagyon forró lesz. Hagyd néhány percig hűlni, mielőtt kicsomagolnád őket.

Hámozd meg és vágd fel a céklát

Óvatosan dörzsöld le a héját egy papírral vagy törülközővel, vagy hámozd meg egy hámozókéssel. Vágd fel tetszés szerint, vagy ahogy a recept megkívánja. Ezek a céklák salátákba és turmixokba dobva vagy serpenyőben ropogósra sütve is ízletesek.

Forrásunk volt.


Olvasd el további cikkeinket is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...