Főzd meg a céklát mindössze pár perc alatt ezzel a trükkel

Napi tippünkből megtudhatod, hogy főzheted meg a céklát mindössze pár perc alatt... mikróban!

A céklafőzés igencsak hosszadalmas folyamat, különösen, ha nagyméretű gumókat sikerült beszerezned. Ha azonban nem áll rendelkezésre sok időd vagy szeretnél spórolni az energiával, van egy alternatív lehetőség is: tedd a céklát a mikróba!

A cékla nemcsak szép színével hódít, sokféleképpen elkészíthető, és még nagyon egészséges is, hátránya persze, hogy összefogja az ember kezét, és még hosszú ideig is tart megfőzni. Bár az előbbire nem jelent megoldást, utóbbit viszont áthidalhatod az alábbi mikrós trükkel, ami Ann Pittman díjnyertes gasztroírótól és szakácskönyv-szerzőtől származik.

Főzd meg a céklát mindössze pár perc alatt ezzel a trükkel

Ann ügyes trükkjével tökéletes, puha céklát készíthetsz a megszokott idő töredéke alatt. Mutatjuk lépésről lépésre:

Készítsd elő a céklát

Ha lehetséges, egy nagy cékla helyett vegyél inkább több kisebbet. Ezután vágd le a szárat és a leveleket, de ne dobd ki őket: pácolni, sütni vagy párolni is lehet őket!

Szurkáld meg a céklát

Helyezd a céklákat egy sütőpapírra, és egy éles késsel többször szurkáld meg őket. Ez lehetővé teszi, hogy a gőz eltávozzon, miközben főnek.

Tipp: győződj meg róla, hogy olyan sütőpapírt használsz, amit mikróba is tehetsz, mivel egyes típusok mikrohullámú sütőben szikrázhatnak.

Csomagold a céklát sütőpapírba

Ezután a céklákat csomagold be szilikonos sütőpapírba (ez megakadályozza, hogy kiszáradjanak a mikrohullámú sütőben). Nem kell esztétikusan kinéznie, egyszerűen legyen minden cékla a papír belsejében.

Cékla a mikróban

Ezután kapcsold a mikrohullámú sütőt magas fokozatra: közepes méretű céklát 5-6 percig, egy kiló céklát kb. 10-12 percig hagyj benne. Helyezz egy papírtörlőt vagy egy tálat a céklák alá (a céklák leve közben átfolyhat a papíron).

Csomagold ki a céklát

Amikor megfőtt, a cékláknak kissé puha tapintásúnak kell lenniük, mégis keménynek. Óvatosan vedd ki őket a mikrohullámú sütőből, mert nagyon forró lesz. Hagyd néhány percig hűlni, mielőtt kicsomagolnád őket.

Hámozd meg és vágd fel a céklát

Óvatosan dörzsöld le a héját egy papírral vagy törülközővel, vagy hámozd meg egy hámozókéssel. Vágd fel tetszés szerint, vagy ahogy a recept megkívánja. Ezek a céklák salátákba és turmixokba dobva vagy serpenyőben ropogósra sütve is ízletesek.

Forrásunk volt.


Olvasd el további cikkeinket is:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...