Így lesz kellemesen puha a kőkemény cékla

Tény, hogy a cékla egyáltalán nem tűnik keményebbnek a sütőtöknél, mégis sokszoros a puhulási ideje. Lássuk, hogyan érdemes nekilátni, hogy ne törjön bele a fogunk! Jön a Napi Tipp:

A cékla talán a legnehezebben puhuló zöldségünk, és ez személyes tapasztalat. A cékla főzési ideje hosszú, véget nem érő órákat ölel fel, hiszen a kőkemény kis gumók egyáltalán nem adják könnyen finom, jellegzetes, organikus földízüket. Lássuk, hogyan érdemes puhára főzni-sütni a céklát úgy, hogy ne kelljen rászánnunk a fél napunkat:

Lássuk először is a cékla élettani hatásait:

  • alacsony energia-, magas élelmi-rosttartalom
  • fogyókúrázóknak, egészségesen élni vágyóknak kitűnő választás
  • bár a zöld, leveles zöldségeket szokták jellemzően folsav-beviteli forrásként ajánlani, de láthatjuk, hogy megy ez azért lilában is – egy közepes cékla elfogyasztásával már majdnem a teljes napi szükségletet biztosítottad
  • a folsav után a káliumtartalma a legjelentősebb
  • de C-vitamin- és magnéziumtartalma is kiemelkedik! (Előbbi nyersen 100%-ban megmarad!)
Sütőben sütve a legfinomabb!

1.) Süssük sütőben

A legkézenfekvőbb megoldás legtöbbünknél, és talán a legjobb is, amit tehetünk, azonban itt is többféle lehetőségünk van:

  • Egyben: sokan nem lacafacáznak, egyben, alufóliába csavarva sütik puhára a gumókat, sütőben, kb. 200 fokon, zsiradék nélkül.
  • Darabokban: mások hámozás után egyenletes darabokra vagdossák a céklát, sózzák, beforgatják olajba, esetleg balzsamecetbe, zöldfűszerekbe, de mehet rá mustár, citromlé, sőt, tahini is! Innentől javasolt alufóliával letakarva sütni minimum 1 órát jó 200 fokon, vagy amíg meg nem puhul.

2.) Főzzük

  • A kuktában való főzés a legideálisabb, így a vitaminok és ásványi anyagok sem vesznek el: mossuk meg, és 30 perc - 1 őra alatt főzzük meg a kuktában.
  • Vízben főzve, céklanagyságtól függően sok órás feladat elé nézünk.

3.) Együk nyersen

Meglepő lehet, de a cékla fogyasztható nyersen is:

...a kulcs annyi, hogy kisebb méretű darabokra kell vágni, majd egy késes aprítóba tenni, és ott tetszőleges állagúra aprítani. Az így kapott egészen apró szemekből kiváló saláta készülhet friss zöldfűszerekkel, esetleg kuszkusszal és egy joghurtos öntettel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp nektek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...