Vérnyomáscsökkentés céklalével!

Egy londoni kutatócsoport tavaly publikált kutatási eredményei szerint a céklalé rendszeres fogyasztása sikeresen csökkentette a kutatásban résztvevők vérnyomásértékeit.

A magas vérnyomásbetegség hazánkban is a vezető megbetegedések közé tartozik. Ez a betegség is klasszikusan az egészségtelen életmóddal összefüggő, a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód talaján alakul ki. Szövődményei közé tartoznak a vezető halálokok közé tartozó szív- és érrendszeri betegségek, időben felismerve életmód-változtatással, későn felismerve már azonban csak gyógyszeresen kezelhető.

A céklalé segíthet a vérnyomás csökkentésében

Céklalére fel!

Egy londoni kutatócsoport tavaly publikált kutatási eredményei szerint a céklalé rendszeres fogyasztása sikeresen csökkentette a kutatásban résztvevők vérnyomásértékeit.

A kutatásban 68-an vettek részt, két csoportra osztva. Mindkét csoport tagjai négy héten keresztül napi rendszerességgel fogyasztottak 2,5 dl céklalevet. Az egyik csoport (34 fő) természetes szervetlen nitráttartalmú céklalevet fogyasztott, a másik csoport (34 fő) e nitráttartalom nélküli placebo-céklalevet.

A természetes céklalevet fogyasztók körében az intervenció után szignifikánsan javultak a vérnyomásértékek, az artériáik falának rugalmassága nőtt, az ereik endothel funkciója javult, míg a placebo-csoportnál ezek a paraméterek nem mutattak változást. Az eredmények tükrében a természetes céklalé fogyasztása jó természetes alternatívája lehet a gyógyszeres kezelésnek.

Munkám során rendszeresen találkozom olyan páciensekkel, akik rossz vérképük, magas vérnyomásértékeik miatt keresnek fel engem, mondván, hogy nem szeretnének életük végéig gyógyszereken élni. Ezzel a vággyal teljes mértékben azonosulni tudok, ugyanakkor ezt úgy lehet a lehető legegyszerűbben elérni, ha „időben" eszmélünk, azaz gyakorlatilag egész életünkben normálisan, kiegyensúlyozottan étkezünk és rendszeresen mozgunk.

Ne felejtsük el, hogy ez a két pillér az, amire leginkább támaszkodhatunk, ha el szeretnénk kerülni a gyógyszeres kezeléseket. Az egészséges életmódot sosem késő elkezdeni, vágjunk bele még ma, ne holnap!

(via Hypertension)

Címlapról ajánljuk

További cikkek