A 20 perces „kamradesszert", ami rögtön tavaszi hangulatba tesz

A pohárkrém elnevezést túl elegánsnak találtam ehhez a rusztikus, kamrahozzávalókból gyorsan összedobott édességhez. Persze ettől még isteni lett: fanyar, szirupos rebarbara, ropogós zabmorzsa és vaníliás krémjoghurt ölelkezik a bögrékben.

Egy édesség gyorsasága több szituációban is kapóra jöhet: ha meglepetésvendégek érkeznek a házhoz, vagy az utolsó pillanatban szeretnénk valakit meglepni, esetleg saját magunk vágyunk egy kis édesre, és már nem tudunk vagy nem akarunk leugrani a boltba. Ilyenkor fordulhat elő, hogy az ember elkezdi feltúrni a kamrát és a hűtőt: szerencsére mindkét helyen akadhatnak olyan alapanyagok, amelyekből gyors, de lenyűgöző desszertek születhetnek. A most következő recept (a rebarbarán kívül) csupa ilyen kamralakót használ fel, belőlük varázsol valami egészen csodálatos, tavaszi hangulatú pohárkrémet...bögrében. Szóval inkább bögrekrémet.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

Én teljesen oda- és visszavagyok a rebarbarától, és mindig kissé megsajnálom a különleges zöldséget(!), hogy ugyan miért nem használjuk sűrűbben a magyar konyhákban. Ilyenkor, a szezon idején hát minden tőlem telhetőt megteszek, hogy különféle recepteket költsek köré – néha bonyolultakat, néha pofonegyszerűeket.

Most ez utóbbi kategóriát gyarapítottam egy újabb édességgel: egy tavaszias pohárkrémet gondoltam ki fejben.

Aztán, ahogy készült a desszert, rájöttem, hogy az a maga rusztikus egyszerűségében nem biztos, hogy olyan autentikusan mutatna egy elegáns, talpas üvegpohárban. Ezért inkább bögrébe tettem, ezzel is kihangsúlyozva hétköznapi mivoltát.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

Persze csak olyan értelemben hétköznapi ez a recept, hogy a hét bármelyik napján nekiállhatnánk, és 20 perccel később már a kezünkben is lenne a krémes-ropogós-szirupos csoda. Hiszen attól, mert egyszerű és gyors, még lehet különleges: az ízek, színek és textúrák terén nem köthetünk kompromisszumot.

A görög joghurt ebben a témában külön megérdemel egy említést: sosem gondoltam volna, hogy a sűrű, selymes tejtermék instant desszertkrémmé alakul egy csomag szerény vaníliás cukortól. Mondjuk, amilyen gazdag, szinte önmagában is lehetne desszert...

Készítsünk rebarbarás bögrekrémet!

Hozzávalók:

400 g görög joghurt, 1 csomag vaníliás cukor, 2 közepes szár rebarbara, 1 db citrom, 3 ek cukor, 90 g vaj, 60 g cukor, 50 g zabpehely, 50 g finomliszt

A rebarbarát megtisztítjuk, majd felvágjuk nagyjából 6 centiméter hosszú darabokra. Egy sütőtálba tesszük a 3 evőkanál cukorral, a citrom héjából 4-5 csíkot hámozunk hozzá, majd ráfacsarjuk a fél citrus levét is. Átmasszírozzuk és félretesszük.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

A vajat, cukrot, lisztet és zabpelyhet egy tálban összemorzsoljuk, amíg olyasmi állaga nem lesz, mint a nedves homoknak. Maradhatnak benne nagyobb darabok. Elegyengetjük egy tepsin.

A rebarbarát és a zabmorzsát 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A rebarbara akkor kész, ha megpuhult, a zabmorzsa pedig akkor, ha szép aranybarna. Mindkettőt kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni.

A görög joghurtot elkeverjük a vaníliás cukorral, majd elosztjuk két bögre/pohár között. Ráhelyezzük a sült rebarbarát és megszórjuk zabmorzsával.

A rebarbarás bögrekrém receptjéért kattints a képre!

A rebarbarás bögrekrém teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi finomságokat is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek